Aplicatii ale Matematicii in Microeconomie - Preferinte Utilitati si Echilibru Economic

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1. Notiuni introductive 6
1.1 Definitii de baza 6 
1.2 Relatii binare 7
1.3 Relatii de preferinta 8
1.3.1 Proprietatii ale relatiilor de preferinta 9
1.3.2 Utilitatea cardinala 13
1.3.3 Utilitatea ordinala 14
Capitolul 2. Functii de utilitate 15
2.1 Definirea functiei de utilitate 15
2.2 Utilitatea marginala si rata marginala de substitutie a bunurilor 20
2.3 Modelul alegerii aptime a bunurilor de catre consumator si 23 
analiza acestui model
2.4 Problema reciproca problemei alegerii optime a bunurilor de 30 
catre consumator
2.5 Tipurii de preferinta descrise prin functia de utilitate 44
Capitolul 3.Echilibru economic intr-o economie abstracta 53
3.1 Bunurile,preturile si cererea excentrata 53
3.2 Existenta echilibrului intr-o economie de n bunuri 55
Bibliografie 61


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Dupa cum afirma matematicianul german Johann Carl Friedrich Gauss " Matematica este regina stintelor". Una dintre aceste stinte este si microeconomia. Mi-am propus ca in lucrarea mea de licenta sa abordez o tema mai utila in viata cotidiana. De cum ne facem aparitia in aceasta lume materiala, devenind consumatori de bunuri si servicii.
Viata economica imbina consumul de factori de productie si consumul de bunuri si servicii, in societatea moderna consumul productiv al agentilor economici cuprinde  1/4 , iar consumul individual
acopera 75 % din masa de bunuri si servicii.
Microeconomia se ocupa cu studiul comportamentelor individuale, in ideea de a intelege si explica cum hotarasc producatorii ce,cit si cum isi cheltuiesc consumatorii veniturile pentru a-si satisface necesitatile la cel mai ridicat nivel posibil. De aceea tema pe care am studiat-o se numeste
"Aplicatii matematice in microeconomie: preferinte, utilitati si echilibru economic".
Lucrarea data nu poate sa contina numai matematica strict legata de denumirea lucrarii deoarece 
Se are in vedere o anumita cronologie a prezentarii cunostintelor necesare, de la simplu la complex
si de la particular la general. Exista foarte multe notiuni si proprietati din matematica care sunt necesare profilului economic dar care nu pot fi abordate (si nici intelese) fara altele care trebuie sa le preceada.
De fapt, forta matematicii, ca stiinta, consta in aceea ca retinea doar esenta indiferent de natura obiectelor sau fenomenelor carora li se aplica.
Lucrarea e structurata in trei capitole.
Pentru ca informatia sa fie accesibila atit matematicienilor cit si economistilor in primul capitol am definit notiunea de preferinta,utilitate, echilibru economic si am descris foarte succint relatia binara. Aceste notiuni sunt intilnite pe intreg continutul lucrarii.
De asemenea am descris preferintele economice prezentind notiunea de vector al unui bun, spatiul bunurilor, cele trei relatii de preferinta(stricta, slaba si egal preferata), proprietatile acestora si un exemplu in care se verifica proprietatile de preferinta.
In capitolul doi am definit functia de utilitate, am descris utilitatea marginala si rata marginala de substitutie a bunurilor, am caracterizat modelul alegerii optime a bunurilor de catre consumator si analiza acestui model si reciproca acesteia prezentand consecintele ce au loc la alegerea optima a bunurilor de catre consumator, si probleme rezolvate pentru alegerea optima a bunurilor de catre consumator in functie de tipul functiei de utilitate ( logaritmica, multiplicativa, aditiva, patratica). La sfarsitul acestui capitol am analizat nivelul unui consumator ce doreste a consuma cantitati diferite din doua tipuri de bunuri (substituibile, complementare) in dependenta de preferinte convexe de tip Cobb-Douglas, preferinte neconvexe, preferinte concave, preferinte in care un produs este bun iar celalalt este neutru si preferinte in care un produs este bun iar celalalt este rau.
Pentru a stabili cum func!tioneaza piata, am studiat in ultimul capitol al acestei lucrari echilibrul intr-o economie cu n bunuri, caracterizand bunurile, preturile si cererea excedentara.
In incheiere, tin sa-i multumesc domnului Lect. Doctor Popescu Ovidiu, pentru sfaturile care mi le-a acordat, pentru rabdarea si atentia cu care a citit aceasta lucrarea, facand observatii utile, de care am tinut seama pe parcursul realizarii acestei lucrari.
Exista si matematici pure, si matematici aplicate. In matematicile pure, cercetatorul face "cum trebuie, ce poate"; in matematicile aplicate, face "ce trebuie, cum poate".
Grigore Moisil (1906-1973) 
Capitolul 1
Notiuni introductive
1.1 Definitii de baza
Consumatorul este agentul economic responsabil de actul de consum al unor produse, bunuri sau servicii dispunand pentru acestea de un anumit venit si cunoscand preturile unitare ale bunurilor. El poate fi reprezentat de un individ, un grup de indivizi, o gospodarie sau o institutie (firma).
Prin conceptul de preferinta se intelege predispozitia consumatorului de a evalua de o anumita maniera un produs prin raportare la mai multe produse. Consumatorul adopta o atitudine fata de fiecare dintre produsele si marcile disponibile, dupa care face alegerea produsului sau marcii care a indeplinit toate conditiile cautate. In tot acest proces consumatorul isi exprima o succesiune de preferinte. 
Obiectivul fiecarui consumator este de a lua decizii astfel incat sa aduca maximul de satisfactie tinand seama de resursele disponibile. Calculul economic al consumatorului are la baza urmatoarele ipoteze:
a) toate bunurile ce fac obiectul analizei sunt infinit divizibile, deci in cadrul analizei ne 
intereseaza cantitatea dintr-un bun ce va fi consumata;
b) venitul fiecarui consumator va fi cheltuit astfel incat fiecare consumator se va raporta 
la propriile cerinte;
c) bunurile sunt exprimate prin intermediul consumatorilor numerici, invariabili in timp 
si spatiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii ale Matematicii in Microeconomie - Preferinte Utilitati si Echilibru Economic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!