Aportul Psihoterapiei Cognitiv-Comportamentala la Ameliorarea si Imbunatatirea Starii de Sanatate a Pacientilor cu Tulburari Depresive

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE. 4
CAPITOLUL I: Premise teoretice privind psihoterapia cognitiv-comportamentala. 6
1.1. Obiective, principii si forme ale psihoterapiei comportamentale. 6
1.1.1. Obiective ale psihoterapiei comportamentale. 9
1.1.2. Principii generale ale terapiei comportamentale. 10
1.1.3. Forme de terapie comportamentala. 11
1.2. Rolul terapeutului si relatia sa cu pacientul in cadrul terapiei comportamentale. 12
1.2.1. Rezistenta la vindecare in cadrul terapiei comportamentale si
analiza rezistentei. 13
1.3. Tehnici si metode ale terapiei comportamentale. 15
1.3.1. Tehnici ale terapiei comportamentale. 16
1.3.2. Metode ale terapiei comportamentale. 21
1.4. Evolutia psihoterapiei cognitiv-comportamentale. 23
1.4.1. Caracteristicile psihoterapiei cognitiv-comportamentale. 27
1.4.2. Obiectivele psihoterapiei cognitiv-comportamentale. 28
1.4.3. Rolul terapeutului si relatia sa cu pacientul in terapia cognitiv-comportamentala. 29
1.4.4. Metode si tehnici de evaluare in terapia cognitiv-comportamentala. 30
1.4.5. Metode si tehnici ale terapiei congnitiv-comportamentale. 34
CAPITOLUL II: Metodologia cercetarii. 42
2.1 Organizarea cercetarii. 42
2.2. Obiectivele si ipotezele cercetarii. 43
2.3. Metode si procedee utilizate in cercetare. 43
2.3.1.Interviul. 43
2.3.2. Observatia. 44
2.3.3.Chestionarul Beck. 44
2.3.4.Inventarul de personalitate California (CPI 462). 44
2.3.5. Metode si tehnici de interventie. 45
2.4. Prezentarea lotului investigat. 46 
CAPITOLUL III: Prezentarea, analiza si interpretarea rezultatelor. 47
3.1.Varsta ca factor de influenta a depresiei. 47
3.2.Relatia dintre varsta pacientului si timpul de interventie. 48
3.3.Relatia dintre scorul la Scala Beck si virsta. 49
3.4.Prezentarea cazurilor. 51
CONCLUZII. 69
BIBLIOGRAFIE. 71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In societatea contemporana, omul este martorul unor schimbari socioculturale intense. Astazi, mai mult ca oricand, suntem expusi unor dereglari sociale, psihice si somatice cum ar fi: situatii de pierdere, de dezamagire, de esec,stres, somaj, conflicte. Aceste influente dauneaza personalitatii umane si ea se dezechilibreaza atat pe plan existential cat si la nivelul relatiilor interpersonale.
Depresia este o problema de sanatate publica serioasa din cauza ratei din ce in ce mai crescute a incidentei, fapt pentru care ne-am gandit sa alcatuim o lucrare de licenta in care sa dezvoltam aceasta problematica si de asemenea sa evidentiem remediile bazate pe terapiile cognitive-comportamentale.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala cauta prin diverse metode sa identifice si sa modifice cognitiile, credintele si comportamentele maladaptative ajutand-i pe pacienti sa gaseasca singuri solutii la rezolvarea problemelor prezente si a celor viitoare. Demersul terapeutic pune accentul pe tehnicile de restructurare atitudinala, apeland la principiile invatarii pentru a obtine modificari in sfera comportamentului. Obiectivul major al psihoterapiei cognitiv comportamentale este de a produce o schimbare a personalitatii individului care sa ii permita o mai buna adaptare fata de sine si fata de ceilalti.
Psihoterapia este limitata in timp, are obiective clar definite, rezultate evidente, de cele mai multe ori posibil de cuantificat. Uneori insa sentimentul de tristete depaseste limitele obisnuite si atunci vorbim despre o tulburare, care afecteaza viata persoanei in toate domeniile: profesional, familial, relatii interumane. Atunci cand persoana respectiva nu primeste suportul si ingrijirea adecvata se poate ajunge chiar la sinucidere.
Depresia se caracterizeaza prin plans frecvent, sentimente de culpabilitate, iritabilitate, anxietate, tensiune psihica, trairea sentimentului de tristete, tendinta de retragere, lipsa de energie, dificultati de concentrare, scaderea apetitului, somn dificil.
Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta. Unii se simt "daramati" pentru o perioada mai lunga de timp, in timp ce la alte persoane trairile de depresie vin si pleaca. In cazul in care o persoana are episoade scurte de depresie usoara, aceasta poate fi capabila sa isi continue viata profesionala si sa faca fata activitatilor cotidiene. In cazurile severe de depresie, persoana respectiva poate ajunge la incapacitatea de a comunica, la incapacitatea de a efectua activitatile de rutina si poate avea ganduri de suicid. In aceste cazuri, consultul unui specialist si urmarea unui tratament sunt esentiale. Depresia poate fi declansata de consumul unor medicamente, cum ar fi narcoticele folosite pentru indepartarea durerii sau steroizii; de obicei simptomele depresive dispar odata ce medicamentul este oprit .
Cel mai adesea depresia este declansata de moartea unei persoane dragi, saracia, dificultatile familiale, probleme medicale grave proprii sau ale unei persoane apropiate.
Alti factori de risc sunt consumul de alcool, substante ilegale, menopauza, infectiile, oboseala, nasterea recenta, artrita, bolile cardiace sau cancerul.
Varstnicii care trec de la o viata independenta la o viata in care depind de ceilalti au adeseori depresie. Simptomele depresiei pot fi subtile la inceput si din acest motiv poate fi dificil de recunoscut ca acestea pot avea legatura intre ele si ca persoana respectiva ar putea avea depresie. Daca o persoana are un episod de depresie, probabilitatea ca aceasta sa revina la un anumit moment al vietii acelei persoane, este mai mare decat la restul oamenilor care nu au avut niciodata depresie. 
In cercetarea de fata ne-am indreptat atentia asupra unui lot de subiectii cu diagnosticul "depresie". A fost aleasa aceasta forma patologica deoarece manifestarile cognitiv comportamentale specifice acestei boli sunt extrem de marcante, ceea ce face ca simptomatologia sa fie usor observabila iar rezultatele, de asemenea usor de evidentiat, starea de bine a pacientului fiind cel mai bun indicator al eficientei procesului terapeutic. Lucrarea se centreaza asupra demersurilor prin terapie cognitiv comportamentala, rolul si locul acestora in interventia terapeutica.
In prima parte a lucrarii sunt prezentate bazele terapiei cognitiv comportamentale,realizand astfel o sinteza a literaturii de specialitate.Scopul acestei lucrari consta in demonstrarea faptului ca terapia cognitiv comportamentala este benefica pentru ameliorarea depresiei .
Cea de-a doua parte a lucrarii o reprezinta cercetarea. Aceasta a constat intr-un studiu pe 33 pacienti dintre care17 internati si 16 pacienti tratati in ambulatoriu. Cercetarea a fost structurata in trei etape distincte si anume in prima etapa s-a urmarit evaluarea preliminara a pacientilor, in cea de-a doua etapa s-au aplicat tehnicele de interventie psihoterapeutica iar in etapa a treia s-a facut o evaluare finala. 
In urma cercetarii s-a demonstrat ca terapia cognitiv comportamentala este benefica pentru ameliorarea si imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor cu tulburari depresive. 
CAPITOLUL I
PREMISE TEORETICE PRIVIND PSIHOTERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALA
1.1. Obiective, principii si forme ale psihoterapiei comportamentale
Terapia comportamentala, metoda de tratament psihoterapeutica bazata pe legile si principiile invatarii, indeosebi pe acelea ale conditionarii, cu scopul de a inlocui atitudinile neadecvate cu altele, mai bine adaptate.(Larousse, 2000, pag. 315)
"Terapia comportamentala isi are originea in cercetarile lui I.P.Pavlov si ale behaviorismului. Ea constituie un sistem coerent a carui cheie de bolta este notiunea de intarire.
Fundamentele teoretice ale acestei metode psihoterapeutice le reprezinta comportamentul si teoriile invatarii. In cazul comportamentului, se aplica de la datele oferite de teoria behaviorista. Conform acestui punct de vedere, Watson propune eliminarea din cercetarea psihologica a fenomenelor de constiinta, studierea exclusiva a comportamentului obiectiv si manifest. Se postuleaza in felul acesta ca orice comportament uman este un comportament invatat . Un rol esential revine mediului, prin actiunea stimulilor asupra individului si a efectelor produse de acesta, asa cum:


Fisiere in arhiva (1):

  • Aportul Psihoterapiei Cognitiv-Comportamentala la Ameliorarea si Imbunatatirea Starii de Sanatate a Pacientilor cu Tulburari Depresive.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Dafinoiu, I. (2001), Elemente de psihoterapie integrativa, Iasi, Ed. "Polirom".
2. Dafinoiu, I. (2002), Personalitatea, Iasi, Ed. "Polirom".
3. David, D. (2006), Psihologie clinica si psihoterapie, Iasi, Ed. "Polirom".
4. David, D. (2006), Metodologia cercetarii clinice, Iasi, Ed. "Polirom".
5. Enachescu, C. (2003), Fenomenologia nebuniei, Bucuresti, Ed. "Paideia".
6. Enachescu, C. (2003), Tratat de psihoanaliza si psihoterapie, Bucuresti, Ed."Polirom".
7. Floru, R. (1974), Stresul psihic, Bucuresti, Ed.Stiintifica si Enciclopedica.
8. Gogleaza, D. (2002), Psihoterapia ca relatie a schimbarii interindividuale, Iasi, Ed."Polirom".
9. Holdevici, I. (1995), Autosugestie si relaxare, Bucuresti, Ed."Ceres".
10. Holdevici, I. (1998), Psihoterapia tulburarilor anxioase, Bucuresti, Ed."Ceres".
11. Holdevici, I. (2003), Psihoterapia cazurilor dificile, Bucuresti, Ed. Dual Tech.
12. Holdevici, I. (2005), Psihoterapia cognitiv- comportamentala, Bucuresti, Ed.Stiintelor Medicale.
13. Ionescu, G. (1990), Psihoterapie, Bucuresti, Ed."Stiintifica".
14. Neculeau, A. (1996), O perspectiva psihologica asupra schimbarii, in A.Neculeau(coord), Psihologie sociala.Aspecte contemporane, Iasi, Ed."Polirom".
15. Radu, I. (1991), Introducere in psihologia contemporana, Cluj-Napoca, Ed."Sineron".
16. Sima I. (1998), Psihopatologie speciala, Bucuresti.Vol I si II,E.D.P. R.A.
17. Sima I. (2002), Metodologia cercetarii in psiho-socio-pedagogie, Sibiu, Ed. Universitara ,,Lucian Blaga".
18. Schiopu,U. (2002), Introducere in psihodiagnostic, Bucuresti, Ed."Pro Humanitas".
19. Verza, E.,Verza Fi.E. (2002),Psihologia varstelor, Bucuresti, Ed. ."Pro Humanitas".
20. Zlate, M. (1997),Psihologia vietii cotidiene, Iasi, Ed."Polirom".
Dictionare
21. Larousse, (2002), Dictionar de psihologie, Bucuresti, Ed. Univers Enciclopedic.
22. Popescu-Neveanu, P. (1981),Dictionar de psihologie, Bucuresti, Ed."Albatros".
23. Schiopu, U. (1997), Dictionar enciclopedic de psihologie, Bucuresti, Ed."Babel".
Weblografie
24. www.aquaonline.ro
25. www.psihoterapie.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!