Arbitrajul Comercial International

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: CONSIDERATII GENERALE
1. Notiune
2. Izvoare
3. Evolutia arbitrajului
4. Importanta arbitrajului
CAPITOLUL II: NATURA JURIDICA SI CARACTERELE ARBITRAJULUI
SECTIUNEA I: NATURA JURIDICA A ARBITRAJULUI COMERCIAL INTERNATIONAL
1. Conceptia contractualista
2. Conceptia jurisdictionala
3. Conceptia mixta
SECTIUNEA II: CARACTERELE GENERALE ALE ARBITRAJULUI COMERCIAL INTERNATIONAL
1. Caracterul arbitral
2. Caracterul comercial
3. Caracterul international
CAPITOLUL III: CONVENTIA DE ARBITRAJ
1. Consideratii generale
2. Conditii de validitate 
3. Formele conventiei de arbitraj
4. Efectele conventiei de arbitraj
5. Legea aplicabila conventiei de arbitraj
CAPITOLUL IV: PROCEDURA ARBITRALA
SECTIUNEA I: PARTILE LITIGIULUI ARBITRAL
1. Comerciantii persoane fizice
2. Societatile comerciale
3. Filialele si sucursalele societatilor comerciale
SECTIUNEA II: FAZELE LITIGIULUI ARBITRAL
1. Sesizarea tribunalului arbitral
2. Desfasurarea procesului arbitral
CAPITOLUL V: SENTINTA ARBITRALA
1. Consideratii generale
2. Natura juridica a hotararii arbitrale
3. Sentinta arbitrala
4. Efectele hotararilor arbitrale
5. Recunoasterea si executarea sentintei arbitrale straine
a. Procedura recunoasterii
b. Executarea sentintei arbitrale straine 
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOL I
CONSIDERATII GENERALE
1. Notiune
Comisia Natiunilor Unite pentru Drept Comercial International recunoaste importanta arbitrajului ca mod de solutionare a disputelor care apar in cadrul relatiilor economice internationale si a adoptat Regulile de arbitraj pe care Adunarea Generala le-a recomandat pentru solutionarea acestor dispute, indeosebi in cele aparute in raporturile contractuale. 
Arbitrajul international este o institutie juridica pentru solutionarea litigiilor ce se ivesc in cadrul relatiilor comerciale ale internationalei, catre persoane investite cu aceasta sarcina chiar de catre partile contractante aflate in litigiu.
Conceptul de arbitraj comercial international este susceptibil de mai multe acceptiuni si anume:
Intr-o prima acceptiune, acest concept desemneaza mijlocul corespunzator de a reglementa rapid si echitabil litigiile internationale care pot sa rezulte din tranzactiile comerciale in domeniul schimburilor de bunuri si de servicii si din contractele de cooperare industriala.
Intr-o alta acceptiune, conceptul la care ne referim poate fi definit ca metoda de solutionare a litigiilor nascuta din relatiile comerciale internationale.
Arbitrajul comercial international se analizeaza si ca un sistem jurisdictional derogator de la dreptul comun (cel al instantelor de stat). In cadrul sau, in temeiul vointei partilor o instanta speciala este organizata si abilitata sa solutioneze un anumit litigiu, care s-a nascut sau care se va naste in viitor. Vointa partilor are asemenea efecte intrucat legea (statul) recunoaste celor implicati in comertul international abilitatea de a recurge la asemenea instante cu caracter privat.
Sistemul arbitrajului comercial international este consacrat atat in legislatiile nationale cat si in conventii internationale. Puterea arbitrilor de a solutiona litigiul este conferita de parti, care convin ca litigiul lor sa fie prezentat spre solutionarea unor persoane particulare. In acest scop partile in litigiu ii desemneaza pe arbitri si se angajeaza sa accepte hotararea pe care acestia o vor pronunta.
Caracteristica esentiala a arbitrajului este prorogarea conventionala a competitiei, prin sustragerea litigiilor de sub competenta jurisdictiilor de drept comun, spre a supune, spre solutionare, unor persoane care nu au calitatea de judecator , daca posibilitatea legala a partilor contractante de a prevedea in insusi contractul lor o clauza potrivit careia, orice litigiu cu privire la acel contract sa fie dat spre solutionare unor persoane desemnate prin vointa partilor contractante si nu instantelor de drept comun.
In cadrul notiunii de arbitraj international poate sa fie evidentiat ,,un aspect contractual", ,,un aspect jurisdictional"si unul ,,procedural". Definirea notiunii de arbitraj si conturarea trasaturilor si particularitatilor ce-i sunt proprii presupune si determinarea apartenentei institutiei arbitrajului comercial si raporturilor sale la una sau mai multe ramuri ale dreptului.
O abordare pertinenta a acestei chestiuni devine posibila prin analiza, pe de o parte, a reglementarii care constituie, in legislatia noastra, dreptul comun in materie, iar, pe de alta parte, a caracterelor si proprietatilor specifice, definitorii ale institutiei arbitrajului - analiza care comporta si o componenta istorica. Din aceasta perspectiva, primul termen de referinta plaseaza institutia arbitrajului pe taramul dreptului procesual civil, iar cel de-al doilea, pe taramul dreptului comercial si, nu in ultima instanta, al dreptului comertului international. 
Institutia isi gaseste consacrarea juridica, in sistemul nostru de drept, in cuprinsul Cartii a IV din Codul de procedura civila.
Noua sa forma a fost semnificativ influentata de prevederile Legii-model UNCITRAL, dand expresie interesului de uniformizare, in plan international, a normelor aplicabile domeniului.


Fisiere in arhiva (2):

  • Arbitrajul Comercial International.doc
  • CUPRINS.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!