Arenda

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1 Notiuni generale 6
1.1 Notiunea si insemnatatea contractului de arenda 6
1.2 Izvoarele contractului de arenda 12
1.3 Delimitarea contractului de arenda de alte contracte civile 16
1.4 Modul si ordinea de incheiere a contractului de arenda. 
Modificarea si rezilierea lui 18
Capitolul 2 Elementele si continutul contractului de arenda 29
2.1 Subiectele si sfera de aplicare a contractului de arenda 29
2.2 Obiectul si sfera de aplicare a contractului de arenda 33
2.3 Termenul si forma contractului de arenda 37
2.4 Drepturile si obligatiunile partilor 40
2.5 Raspunderea pentru nerespectarea obligatiunilor contractuale 45
Capitolul 3 Tipuri de arenda 50
3.1 Arenda bunurilor imobile 50
3.2 Arenda terenurilor agricole 51
3.2.1 Importanta relatiilor de arenda a terenurilor agricole 51 
3.2.2 Avantajele si dezavantajele arendarii pamintului 54
3.2.3 Contractul de arenda a terenurilor cu destinatie agricola 55
3.2.4 Plata de arenda 60 
3.2.5 Drepturile si obligatiunile partilor contractului de arenda a terenului 63
Capitolul 4 Arenda chiria sau plata de arenda 64
4.1 Conditiile si modalitatile de plata a arendei 64 4.2. Practica judiciara privind arenda 71
Capitolul 5 Elemente de drept comparat privind arendarea in Europa si Canada 73 
5.1 Consideratii generale 73
5.2 Principalele caracteristici ale reglementarilor relative la arendarea in tarile
Uniunii Europene si in Canada 74 
5.2.1 Contract scris 74
5.2.2 Flexibilitatea 74
5.2.3 Interventionismul si liberalismul in reglementare 74
5.2.4. Obiectul contractului 75
5.2.5. Durata arendarii 75
5.2.6. Cinste si conpatibilitate 75 
5.2.7. Conditii echitabile 76
5.2.8. Pretul arendei 76
5.2.9. Dreptul de retentie 77
5.2.10. Dreptul de retentie 77
5.2.11. Transmiterea contractului de arendare 77
5.2.12. Litigii 77 
Incheiere 79
Referinte 82
Bibliografie selectiva 87
1. Acte normative si practica judiciara 87
2. Literatura speciala 88


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Succesul in afaceri vine din a oferi mult si
si a cere putin"
Henry Ford 
In conditiile noi legate de trecerea la relatiile de piata, este rezonabila familiarizarea cu conditiile abecedarului economiei libere, ce se statorniceste treptat si in Republica Moldova, avind tendinta stilului occidental. In situatia data cel mai real instrument, care a permis si permite includerea averii de stat in productia de marfa-piata dinamica, este arenda.
Ea este de fapt o arma puternica cu ajutorul careia este posibil de a transforma lucratorii-producatori in coproprietari a mijloacelor de productie, astfel schimbind brusc intreaga situatie din societatea noastra.
Arenda ca categorie economica ne apare ca un sistem de relatii de productie capabil pina la urma sa invinga birocratismul proprietatii de stat, sa conexeze in practica producatorul mijloacelor de productie.
Insa la baza reglementarii arendei, luata ca o categorie economica, sta semnificatia ei juridica, care presupune folosirea temporala a averii pe baze contractuale.
Un prestigios autor roman sublinia: " Arenda in lumea moderna este unul din contractele care exercita cea mai mare inriurire asupra prosperitatii publice... se crede in revitalizarea contractului de arenda, la largirea sferei lui de aplicare in contextul unei proprietati private proportionale..." 1
In prezent este greu de gasit pe cineva care in mod obiectiv s-ar impotrivi procesului de raspindire in societate a relatiilor de arenda, n-ar aprecia la inalt nivel importanta si nu in ultimul rind esenta problemei date.
Republica Moldova recunoscind trecerea la economia de piata a tuturor formelor de gospodarie, a ales o directie corespunzatoare de dezvoltare. In aceasta situatie arenda ne si apare ca un element intermediar ce permite iesirea dintr-un cerc inchis in ceea ce priveste raporturile de subordonare si supunere unei structuri invechite-administrativ de comanda. 
Legea Republicii Moldova cu privire la arenda din 14 ianuarie 1992,2 Regulamentul intreprinderii de arenda, precum si Regulamentul antreprizei de arenda, ambele aprobate prin Hotarirea Guvernului Republicii Moldova la 21 mai 1993,3 in mare masura au intarit drepturile privind independenta subiectelor ce trec la formele de arenda in ceea ce priveste organizarea procesului de munca si productiei.
Insa practica acestor legi ne arata neajunsurile si golurile lor. Vorba este despre mecanismul slab privind realizarea si apararea drepturilor si intereselor atit ale arendasilor cit si ale colectivelor ce doresc sa lucreze in conditiile de arenda, insa ca rezultat al schimbarilor infaptuite in societate, legislatia noua a largit considerabil conceptia arendei.
Aceste probleme au si stat la temelia si necesitatea alegerii temei de licenta. Dorinta de a studia mai aprofundat problemele legate de arenda, care imi vor ajuta pe viitor in activitatea mea practica si cu care la etapa actuala ma intilnesc foarte des, m-au impus din punct de vedere al practicii sa aleg prezenta tema ca obiect al tezei de licenta.
Luind in consideratie legislatia in vigoare in aceasta teza au fost studiate si analizate urmatoarele probleme, legate de relatiile de arenda. In primul capitol dedicat notiunilor generale au fost oglindite urmatoarele intrebari: notiunea, insemnatatea, izvoarele, delimitarea contractului de arenda de alte contracte civile, modul si ordinea de incheiere a contractului de arenda, modificarea si rezilierea lui.
Capitolul doi este consacrat continutului contractului de arenda, si anume partilor, obiectului, formei, termenului, drepturilor, obligatiunilor partilor si raspunderii pentru neindeplinirea obligatiunilor contractuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arenda.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!