Argumentele Existentei lui Dumnezeu la Richard Dawkins

Cuprins licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE 4
I.1 Status quaestionis 4
I.2. Scopul lucrarii 6
I.3 Metoda de lucru 6
II.ARGUMENTELE LUI RICHARD DAWKINS IMPOTRIVA RELIGIEI 7
II.1. Radacinile religiei 7
II.1.1. Religia ca o deviatie 7
II.1.2. Religia ca mema sau gena culturala 10
II.2. Biblia si limitele ei in perspectiva lui Dawkins 12
II.2.1. Vechiului Testament 12
II.2.2. Noul Testament 16
II.2.3. Zeitgeistul-ul moral a lui Dawkins 18
II.3. O alta cale: Teoria evolutionista 20
II.3.1. Inceputul evolutiei darwiniene in viziunea lui Dawkins 20
II.3.2. Lupta egoista 26
III. COMBATEREA ARGUMENTELOR EXISTENTEI LUI DUMNEZEU SI UN POSIBIL RASPUNS 28
III.1. Argumentul ontologic 28
III.2. Argumentele lui Toma d'Aquino 33
III.3. Argumentul frumusetii si experientei personale 41
III.4. Argumentul Sfintei Scripturii 43
III.5. Argumentul mizei lui Pascal 46
III.6. Argumentul probabilitatii dupa Thomas Bayes 49
III.7. Alte argumente 51
IV. CUNOASTEREA STIINTIFICA ATEE A LUI DAWKINS SI CUNOASTEREA RELIGIOASA 54
V. CONCLUZII 58
VI. APARAT CRITIC 59
VI.1. Bibliografie 59
VI.1.1. Izvoare 59
VI.1.2. Dictionare 59
VI.1.3. Lucrari speciale 59
VI.1.4. Lucrari generale 60
VI.1.5. Surse web 60
VI.2. Prescurtari 61
VI.2.1. Prescurtari bibliografice 61
VI.2.2. Prescurtari tehnice 61
VI.3. Indici 62
VI.3.1. Indici selectivi 62
VI.3.2. Indici de nume 62


Extras din licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
I.1 Status quaestionis
Problemele omului actual au ajuns sa se incarce de o complexitate ridicata in toate domeniile vietii, iar dorinta de a gasi raspuns la intrebarile cele mai fundamentale, mai ales cele asupra scopului nostru a ramas prezenta, manifestandu-si acesta prezenta si prin faptul de a indica unele alternative care imbraca masca adevarului atat de elegant incat par adevarul . 
O asemenea alternativa o gasim la Richard Dawkins etolog britanic, teoretician evolutionist si scriitor stiintific ateu , care incearca sa dea un raspuns la una din problemele fundamentale si permanente ale omului: de unde venim si unde ne indreptam, care este cauza a ce se intampla si in ce scop se intampla. Cu alte cuvinte incearca sa dea un raspuns la problema existentei lui Dumnezeu prin alternativa argumentelor existentei Lui. Aceasta alternativa combate existenta unui Dumnezeu si propune o lume care a evoluat treptat de la formele cele mai simple de viata pana la complexitatea de azi, neavand nici o cauza prima si nici un scop final, dupa cum afirma: ,,Selectia naturala este ceasornicarul orb, orb pentru ca nu priveste inainte, nu planuieste consecinte si nu are in vedere nici un scop. Si totusi rezultatele vii ale selectiei naturale ne dau impresia coplesitoare ca ar fi opera unui maistru ceasornicar, ne dau iluzia ca ar fi planificate si proiectate." .
Richard Dawkins propune o lume fara religie, care este mai mult nociva societati decat folositoare, o lume care sa-si poata lua soarta in propriile maini. Iata un citat reprezentativ pentru ceea ce vrea acest autor sa ne transmita: 
"Argumentul major pe care Dawkins il face este ca Dumnezeu este o amagire, rezultata in urma evolutiei ideilor si conceptelor in societatea umana. Credinta, spune el, nu este o necesitate adanca si metafizica (in sensul ca depaseste legile naturale) a sufletului nostru, ci este un produs secundar al evolutiei, un concept cultural. Ea isi are originea intr-o functionalitate a creierului nostru (ca nevoia de a ne indragosti), dar care deviaza intr-un alt context. In plus, religia se foloseste de tendinta naturala a copiilor de a crede tot ce le spun parintii. Situatia este asemanatoare unui fluture care a invatat sa zboare drept uitandu-se la stele. Aflat in jurul unei lumanari, fluturele se misca intr-o spirala catre lumanare, pana cand este ars de flacara luminarii. "
Acest mesaj doreste Dawkins sa ni-l explice prin mai multe contra argumente la argumentele existentei lui Dumnezeu, rationamentele fiind dezvoltate de la premise stiintifice. Mai precis el doreste sa combata orice credinta a unei identitati supranaturale, atotputernice si creatoare care ar putea exista, punand accentul in primul rand pe credinta in Yahve, Dumnezeul crestinilor. 
Problema existentei lui Dumnezeu nu este actuala, ea a fost pusa din cele mai vechi timpuri. Nu au lipsi si nu lipsesc ganditori care sa nege existenta Lui, iar daca cineva s-ar intreba de ce e nevoie de unele argumente pentru credinta in Dumnezeu nu e ca acestea sa-i dea nastere, ci pentru a da un raspuns celor care o neaga si pentru a dispune spre credinta. Aceste cai au ca si punct de plecare creatia: lumea materiala si persoana umana. Necesitatea demonstrarii rationale a existentei lui Dumnezeu e folositoare si dubiului in care poate cadea credinciosul odata cu incercarile de demolare a imaginii Lui cat si evidentierea unui adevar filozofic. Omul care il cauta pe Dumnezeu gaseste anumite cai de a ajunge la El, numite << dovezile existentei lui Dumnezeu >> , dar nu in sensul dovezilor cautate de stiintele naturale, ci in sensul de << argumente convergente si convingatoare >> care ne duc la adevarate certitudini . 
Insusi Sfantul Paul a zis: << Cele nevazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca ei sa fie fara cuvant de aparare; >> Vedem deci, cum problema existentei lui Dumnezeu e o problema importanta ce se impune mintii si constiintei noastre.
I.2. Scopul lucrarii
Scopul acestei lucrari este acela de a pune in discutie problema demontarii argumentelor lui Dumnezeu enuntate in acest caz de Richard Dawkins, personal venindu-mi in ajutor intr-o lume care se doreste a fii cat mai libera de Dumnezeu prin aceste demersuri de explicare a unei alte cai in afara religiei. 
Acest autor aduce multe argumente stiintifice si sofistice pentru a explica inexistenta lui Dumnezeu, ipoteze adevarate care demonstrate duc la o concluzie aparent adevarata, dezvoltand o teorie care se pretinde a fi un adevar.
Am sa incerca ca in aceasta lucrare, atat cat se poate, in prima parte sa fac o prezentare a unor premise de la care pleaca Dawkins dupa care am sa expun cele mai importante contraargumente ale lui, cu incercarea unui raspuns la aceste rationamente. In final am sa aduc in discutie unele considerente despre stiinta si religie. 
Am ales acesta tema deoarece prin ea ni se propune o lume fara Dumnezeu, o lume care vine in contradictie cu structura fundamentala a omului, o lume in care spiritul uman este condamnat la moarte, cautand ca sa gasesc o lumina suficienta pentru a face fata argumentelor si atacurilor atat de numeroase in zilele noastre impotriva lui Dumnezeu venite din partea corifeilor unor stiinte.
I.3 Metoda de lucru
Pentru acesta lucrare am folosit ca si metoda de lucru compilatia. Initial am ales tema pe care am dorit sa o abordez, am cautat bibliografia pentru culegerea informatiilor si am trecut la elaborarea unui plan de lucru. Dupa adunarea tuturor informatiilor am trecut la redactarea propriu-zisa a textului si la corectarea lui, ajungand la forma finala a lucrarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Argumentele Existentei lui Dumnezeu la Richard Dawkins.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!