Arhivele, izvoare documentare in slujba civilizatiei

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
IZVOARELE DOCUMENTARE. CONSIDERATII GENERALE
1.1. Definirea conceptului
Istorici europeni au apreciat izvoarele drept urmele lasate de activitatea oamenilor pe pamant; indiferent sub ce forma ajungem sa le cunoastem. Acestea sunt martorii directi ai trecutului, fara de care nu se poate scrie istoria umanitatii .
Merita a fi retinuta definitia profesorului Aurelian Sacerdoteanu, una dintre cele mai simple dar atotcuprinzatoare, care s-a dat izvorului istoric: intelegem prin izvor istoric orice urma care dovedeste existenta omeneasca, oricare ar fi originea si forma in care ne-a parvenit (materiala sau spirituala) . Asadar, cunoasterea istoriei implica cunoasterea tuturor surselor care atesta activitatea omului pe pamant. 
Izvoarele istorice lumineaza imaginea trecutului, radacinile prezentului si pe temeiul lor descifram sensul trecutului si prezentului, surprinzand astfel complexitatea proceselor istorice si a manifestarilor omenesti, generand deci sentimente de profunda pretuire, si de respect fata de cuceririle si creatiile umanitatii. 
Din punct de vedere al teoriei informatiei - izvor istoric este orice sursa de cunoastere istorica (directa sau indirecta), adica orice informatie despre trecutul social, oriunde s-ar afla, impreuna cu tot ce serveste la transmiterea acestor informatii ( canale de informatie ). Trecutul se interpreteaza asadar intr-un sens mai larg, incluzandu-se si conditiile naturale in care a trait individul.
Istoria globala, cultivata mai intai de Scoala Analelor si, in zilele noastre, de cercuri tot mai largi de istorici, a impus o viziune la fel de larga asupra notiunii de izvor istoric. Pentru istoricul de azi, document istoric inseamna orice ne ofera un cat de vag indiciu asupra vietii umane. ,,Istoria, scria L. Febvre, unul dintre fondatorii Scolii Analelor, se face cu documente scrise daca acestea lipsesc. Cu tot ceea ce imaginatia istoricului ii permite a-si fabrica mierea, in absenta florilor obisnuite. Deci, cu cuvinte. Cu semne. Cu peisaje si tablite de lut. Cu florile campului si cu buruieni. Cu eclipse de luna si cu harnasamentul atelajelor. Cu expertize de piatra de catre geologi si cu analize de sabii metalice de catre chimisti. Intr-un cuvant, cu tot ceea ce, apartinand omului, serveste omului, inseamna prezenta, activitatea, gusturile si modul de a fi al omului ".
Conceptul de izvor istoric poate fi interpretat in sens general si in sens relativ. Izvorul istoric, in sens general, este tot ceea ce poate furniza sau de unde putem dobandi informatii despre faptele istorice. In sens relativ insa, izvorul istoric este acela care poate servi sau care serveste cercetarii unei anumite probleme examinate de noi in prezent.
Izvoarele istorice, indiferent de natura lor, sunt singurele care pot aduce lamuriri necesare asupra dezvoltarii economice, sociale si politice a oricarei oranduiri sociale.
1.1.2. Clasificarea generala a izvarelor documentare
Izvoarele documentare sunt documentele propriu-zise, acele documente emise pentru a intari o realitate la un moment dat, fara un scop anume. Intre forma si continutul izvorului exista o stransa legatura. Ele sunt determinate de relatiile social-economice, de regimul politic, de conceptiile ideologice ale timpului, ale locului din care provin.
Izvoarele au devenit extrem de bogate si variate, nascandu-se tendinta fireasca de organizare si de grupare a lor dupa anumite criterii : forma, continut, valoare, loc de emitere etc.
Dupa forma izvoarele pot fi : 
- scrise;
- nescrise - sunt cele mai vechi si sunt acele izvoare care sunt date la iveala in urma sapaturilor arheologice. Ele pot fi: obiecte metalice, ceramica, monumente, izvoare epigrafice, numismatice etc.
Izvoarele narative ( cronicile, analele, letopisetele ) sunt acele izvoare care sunt scrise cu scopul de a lasa continutul lor urmasilor, deci au un scop.
a) Dupa valoarea lor, izvoarele pot fi : 
- obiective, cand contin un echilibru real in continutul lor;
- subiective, cand cel care le creeaza cu un scop anume intervine cu pareri personale.
b) Dupa provenienta, acestea pot fi : 
- ale institutiei administrative
- ale cancelariei domnesti
- ale cancelariilor particulare
c) Dupa locul unde s-a emis izvorul, acesta este :
- intern
- extern 
Locul unde s-a emis un act sau s-a scris o cronica ii da calitatea documentului, interna sau externa, indiferent de beneficiar.
d) Dupa modul de a le cunoaste, izvoarele sunt :
- edite, cele care au fost deja publicate 
- inedite, care nu s-au tiparit inca 
e) Dupa cuprins si destinatie, izvoarele sunt: memorii, dosare de instructie juridica, presa, acte de cancelarie, diverse documente legislative etc.
f) Dupa modul de acces ( in care izvoarele ajung la cunostinta celui care le creaza ), ele pot fi :
- directe - sunt cele retinute, prin observatii directe, autorii au fost martorii oculari la evenimente sau la scurt timp dupa aceea;


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhivele, izvoare documentare in slujba civilizatiei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!