Ascultarea Martorilor sub Protectia Datelor de Identificare

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I.
1.1 CONSIDERATII DE ORDIN GENERAL
In viata se poate sa asistam , cu sau fara voia noastra, la diferite evenimente sau intamplari, care prin consecintele lor, sa necesite o dispozitie din partea noastra, cu alte cuvinte i se poate intampla oricui sa fie martor si sa fie ascultat de organele judiciare in calitate de martor pentru aflarea adevarului despre situatia sau intamplarea traita . Daca aceasta intamplare constituie o infractiune, ia nastere un conflict de drept penal substantial care genereaza un raport juridic de drept penal si care este adus spre rezolvare in fata justitiei penale, in cadrul unui proces in cadrul caruia se dezvolta si se rezolva progresiv pana la solutionarea procesului penal.
Prin urmare procesul penal este o activitate complexa reglementata de lege , care se desfasoara progresiv si coordonat prin participarea organelor judiciare si a unor persoane cu diferite calitati procesuale , ca titulare de drepturi si obligatii, in scopul constatarii faptelor care constituie infractiuni si pentru tragerea la raspundere penala a celor care le-au savarsit .Aceste organe si persoane , care prin activitatea lor participa la realizarea procesului penal au calitatea de participanti la desfasurarea acestuia . Ca si participanti la desfasurarea procesului penal pot fi considerati: expertii , traducatorii, interpretii , martorii , martorii asistenti , grefierii si executorii judecatoresti.
Printre persoanele care servesc la procurarea sau lamurirea probelor sunt martorii. Martorii sunt persoane straine de proces ,care au receptionat si memorat fapte care sunt concludente in rezolvarea procesului penal si pe care le relateaza la instanta de judecata ,ajutand-o la stabilirea adevarului .Martorii avand cunostintele cele mai directe despre faptele care fac obiectul cercetarii penale sau al judecatii, prin declaratiile lor pot duce la stabilirea acestor fapte asa cum au avut loc in realitate si deci la pronuntarea unei hotarari juste, bazate pe adevar. Martorul in sine nu este un mijloc de proba, au acest caracter numai declaratiile lui in masura in care concura la rezolvarea cauzei .Insa numai in masura in care martorii relateaza adevarul asupra celor cunoscute de ei, declaratiile lor prezinta un ajutor efectiv pentru organul judiciar. Asadar, in conformitate cu prevederile articolului 78 din Codul de procedura penala, declaratiilor de martori li se confera statutul procesual specific mijloacelor de proba, astfel relatarile persoanelor care au perceput sau cunosc fapte de natura sa contribuie la stabilirea adevarului intr-un proces penal, facute si fixate in conformitate cu cerintele legislatiei procesual-penale in vigoare, constituie mijloace de proba, numite declaratii sau depozitii ale martorilor.
Declaratiile martorilor reprezinta unul din mijloacele de proba cel mai vechi si cel mai frecvent folosite pentru dovedirea faptelor si imprejurarilor care formeaza obiectul probatiunii si sunt utile in solutionarea cauzei penale, avand in vedere ca existenta in cauza a probelor materiale nu inlatura necesitatea depozitiilor martorilor deoarece proba materiala in sine ( urma, arma ), luata izolat, nu poate dovedi nimic, daca nu este pusa in legatura cu toate imprejurarile cauzei, daca nu i se clarifica provenienta, insemnatatea ei pentru cauza, iar acest lucru nu se poate realiza decat cu ajutorul declaratiilor oamenilor, adica cu depozitiile martorilor.
Deseori, referindu-se la acest mijloc de proba, atat teoreticienii ,cat si parcticienii dreptului folosesc diferite denumiri: martori, declaratiile martorilor, marturii, proba cu martori si proba testimoniala.
Pentru determinarea conceptului exact al acestui mijloc de proba trebuie sa se aiba in vedere notiunea de martor.Daca in vorbirea curenta prin martor se intelege acea persoana care a fost de fata, a perceput cu propriile simturi un anumit eveniment sau a capatat direct anumite cunostinte legate de venimentul in caua, in acceptiunea articolului 78 al Codului de procedura Penala, martor este persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal si care este ascultata de organele judiciare in aceasta calitate . 
Proba cu martori este utilizata in rezolvarea cauzelor penale , pentru ca inainte de acte, de persoanele care participa la savarsirea unei fapte, direct sau indirect, voluntar sau involuntar , reprezinta posibilitatea de a afla adevarul cat mai repede , chiar daca exista si unele dificultati intampinate de organele judiciare in cazul martorilor de rea-credinta . Dar , in continuare vom trata exclusiv doar martorul de buna-credinta , tinand cont de faptul ca martorul de rea-credinta de fapt nu este altceva decat un infractor care face obiectul altei problematici. 
Potrivit principiului liberei aprecieri a probelor, declaratiile martorilor au aceeasi forta probanta ca si celelalte mijloace de proba cu deosebirea ca in timp ce declaratiile invinuitului sau inculpatului precum si cele ale partilor pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu alte probe declaratiile martorilor pot servi la aflarea adevarului in mod neconditionat. Aceasta conduce la ideea ca, in situatia in care intr-o cauza penala exista un singur martor, organele judiciare isi pot intemeia solutia pe declaratia acestuia , daca produce incredere deplina ca relateaza adevarul.... ?
Importanta declaratiilor martorilor in solutionarea cauzelor penale a facut ca acestea sa fie considerate ca probe firesti, inevitabile , de instrument necesar de cunoastere a imprejurarilor savarsirii infractiunii . In consecinta marturia constituie proba pri efectul legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ascultarea Martorilor sub Protectia Datelor de Identificare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!