Asezarea Geografica a Judetului Gorj

Extras din licenta Cum descarc?

Teritoriul judetului Gorj este situat in partea de sud-vest a Romaniei, in nordul Olteniei pe cursul mijlociu al Jiului, fiind limitat la nord de paralela 45 latitudine nordica in Varful Parangu Mare si la sud de paralela 44 latitudine nordica in apropiere de localitatea Tantareni.
Limita estica se afla in apropierea localitatilor Alimpesti si Polovragi pe langa care trece meridianul 23 longitudine estica, iar limita vestica e reprezentata de Varful Dobru din muntii Godeanu, situat pe meridianul 22 longitudine vestica.
Gorjul se invecineaza in partea de est cu judetul Valcea, in partea de sud cu judetele Dolj si Mehedinti, in partea de vest cu judetele Mehedinti si Caras-Severin iar in nord cu judetul Hunedoara. [4] 
Relieful judetului Gorj
Pe teritoriul judetului Gorj exista trei mari unitati fizico-geografice ale reliefului, care coboara in trepte de la nord la sud: Carpatii Meridionali, reprezentati prin versantii sudici ai muntilor Godeanu, Vilcan si Parang, Subcarpatii Getici partea dintre Motru si Oltet, cunoscuti si sub numele de Subcarpatii Gorjului, precum si dealurile colinare din jumatatea sudica a judetului, apartinand Podisului GetiZona montana reprezinta 30% din suprafata judetului si ocupa partea de nord a acestuia, evolutia ei incadrandu-se in cea a Carpatilor Meridionali, din care face parte. Punctul altitudinal cel mai coborat se gaseste in sudul judetului, pe valea Jiului, fiind de cca. 100m, iar cel mai inalt, in Muntii Parangului, in Varful Parangu Mare depaseste 2000m. Intre vai pornesc usor convergent spre sud culmi de dealuri alungite in Piemontul Getic, dealuri folosite initial pentru paduri, apoi pentru pomicultura, astazi fiind cuprinse aproape in intregime in circuitul agricol. 
Apele au carat spre campie sau mai departe miliarde de metri cubi de roca, acesta fiind usor erodabila a permis formarea unor campuri intre dealuri cum ar fi Campu Mare. Doua mari masive ocupa aproape in intregime nordul judetului Gorj : Parangul si Vilcanul [4,9]
Masivul Parang
Asezat in partea de nord-est a judetului Gorj, intre Jiu si Oltet ,ocupa, in limitele sale maxime, cu toti muntii aferenti lui, (Varful Parangu Mare 2518 m, Mohoru 2337 m, Varful Tartarau 1960 m, Muntii Capatanii cu Varful Papusa 2136 m, Micaia 2170 m, Nedeia 2108 m) peste 1000 kmp, iar prin altitudinea maxima de 2518 m se situeaza, altitudinal, pe locul al doilea in Carpatii Romanesti. Sub culmile muntelui isi au obarsia ape ca: Sadu, Galbenu, Oltetul. Constitutia sa geologica este evidentiata de roci cristaline. Cristalinul Parangului este un cristalin de grupul II, care cuprinde atat roci eruptive, cat si roci cristaline - sisturi. Dintre rocile eruptive doua sunt predominante - granitul si dioritul. 
Pe spinarile inalte ale Parangului, dupa cutarile hercinice, a intervenit o puternica eroziune, care a subtiat placa de sisturi, in unele locuri depozitele marii mezozoice fiind depuse direct pe eruptiv. 
Relieful glaciar din Muntii Parang este bine conservat in special pe versantii nordici si in bazinul superior al vaii Lotrului. Accesul turistilor spre acest peisaj este usurat de prezenta soselei Novaci - Sugag - Sebes si a cabanei Ranca. 
Plaiurile din acesti munti sunt mai putin fragmentate de ape si coboara pana la altitudinea de 600-700 m, de-a lungul liniei situate la nord de localitatile : Musetesti, Crasna, Carpinis, Novaci, Polovragi.
Platformele, adevarate sesuri montane, sunt folosite cele joase, ca faneata, iar cele mai inalte pentru pasunat, viata pastorala in acesti munti fiind la fel de intensa ca si in muntii Sibiului sau Sebesului, cu care se marginesc.
Pe vaile Galbenului si Oltetului inainte de iesirea acestora din munti, peisajul se diversifica datorita rocilor, aparand impunatoarele chei sau pesteri (Pestera Muierilor si Pestera Polovragi), precum si alte forme ale reliefului carstic. 
Muntii Vilcan
Situati in nord-vestul judetului, intre raurile Jiu si Motru, au inaltimi care variaza intre 600 m, pe linia localitatilor Porceni, Curpen, Dobrita, Valea Mare, Borosteni, Topesti, Pocruia, Pades, si peste 1900 m , (Varful Oslea 1945 m, Straja 1868 m, Arcanul 1760 m, Garbovului 1424 m).
Plaiurile unduitoare ale platformei Gornovita, locuite din preistorie, sunt despartite de afluentii Jiului: Tismana, Bistrita, Sohodol, Susita care isi au izvoarele in zona inalta. Masivul este in mare parte impadurit, exceptand bordura calcaroasa sudica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asezarea Geografica a Judetului Gorj.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!