Asigurarea Accesului la Informatie in Biblioteci Universitare - Cazul DIB ULIM

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere. 2
1. Capitolul I. Asigurarea accesului la informatie in biblioteci universitare: abordari teoretice. 8
2. Capitolul II. Impactul activitatii bibliotecii universitare in asigurarea accesului la informatie asupra utilizatorilor: cazul DIB ULIM. 34
Concluzii si recomandari.64 
Referinte bibliografice. 72
Anexe. 75


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
,,Bibliotecile ca centre culturale, informationale, de studiu si intalniri au posibilitatea de a fi initiatori activi in procesul pozitiv de dezvoltare a comunitatii si a indivizilor"
L. Kulikovski
Biblioteca prin serviciile sale contribuie la buna functionare a societatii, a comunitatii. Ea asigura accesul la informatii, libertatea intelectuala, promoveaza diversitatea culturala, raspunde la cerintele si necesitatile individuale ale utilizatorilor, constituie un mediu de invatare permanenta si comunicare. Valoarea unei biblioteci rezida nu numai in bogatia si varietatea colectiilor sale, in structura lor, construita si diversificata in timp conform unor exigente generale si specifice ale strategiei de completare, ci si in gradul de valorificare a potentialului lor informational, intrucat menirea fiecarei institutii bibliotecare este accesul rapid si eficient al utilizatorilor la documente pentru consultare, informare, cercetare, documentare. Functia informativa a bibliotecii s-a accentuat in societatea contemporana, ca urmare a importantei informatiei, considerata resursa principala de dezvoltare si existenta. Prin componenta sa informativa, biblioteca are un rol de importanta strategica in societatea informationala. Dupa anul 1990, strategiile de restructurare si modernizare a invatamantului universitar a impus operarea unor modificari profunde in structura si serviciile bibliotecilor universitare din Republica Moldova. Departamentul Informational Biblioteconomic ULIM reprezinta o structura cu statut de institutie competitiva ce-si orienteaza eforturile si implicatiile prioritare ale acesteia pentru asigurarea accesului la informatie stransa veriga cu mentinerea si atragerea noilor utilizatori. Acest proces este realizat in baza extinderii si diversificarii serviciilor si produselor info-bibliotecare calitative, implementarea tehnicilor si tehnologiilor moderne de comunicare, informare si documentare, elaborarea si implementarea noilor politicilor institutionale adecvate cerintelor actuale. Biblioteca universitara sprijina procesul de didactic universitar, asumandu-si participarea si implicarea la programele si planurile de studii, anticipand modificarile din acestea si asigurand accesul la informatie si documente pentru insusirea temeinica a cunostintelor, priceperilor, deprinderilor. Serviciile si produsele de biblioteca, extind accesul la informatie, conserveaza si prezerveaza mostenirea culturala. In contextul actual, informatia circula mai repede cu atribute principale: varietate, operativitate, disponibilitate.
Actualitatea temei este determinata de fenomenul asigurarii accesului la informatie prin intermediul a diverse mijloace si metode precum si analiza aspectului masurilor intreprinse pentru amplificarea acestui fenomen, pe care le-am cercetat in cadrul Departamentului Informational Biblioteconomic. Utilizarea eficienta a informatiilor reprezinta conditia succesului in societatea moderna. Pentru a deveni utile acestea trebuie organizate, prelucrate astfel incat utilizatorul sa aiba posibilitatea de a selecta si accesa cu precizie si rapiditate informatia dorita, din multimea celor existente in domeniul sau de activitate. De exemplu pentru a-si putea finaliza cu succes studiul bazat pe cunostinte si acumulari anterioare, un cercetator trebuie sa dispuna de mijloace eficiente de informare. 
Activitatea de colectare, prelucrare, inmagazinare, regasire si difuzare a informatiilor este tocmai activitatea de informare documentara si indeplineste misiunea de a gasi informatia in scop profesional, prelucrand-o si transmitand-o celor care au nevoie de ea. La baza asigurarii accesului la informare se afla transferul de cunostinte de la bibliotecar la utilizator prin intermediul unui sistem de informare care, prelucrand informatiile cuprinse in documentele primare, elaboreaza documentele secundare. Accesul la informatii si in consecinta gradul de valorificare a potentialului informational al bibliotecii sunt cele mai importante repere ale unei activitati de calitate. 
Biblioteca universitara, institutie care organizeaza si difuzeaza informatia, pentru a corespunde cerintelor si necesitatilor actuale sa adaptat si a implementat noile tehnologii moderne. Informatizarea si automatizarea serviciilor bibliotecii au transformat modul de acces la informatii, activitatea de organizare a colectiilor, intreaga activitate de documentare si informare, ulterior ducand la dezvoltarea de instrumente performante de stocare, regasire si difuzare a informatiei. In urma acestor schimbari consistente DIB si-a diversificat si modernizat servicii oferite utilizatorilor, de exemplu construirea cataloagelor electronice, a bazelor de date cu informatii tip text, grafice si sonore stocate pe medii electronice. Aceste instrumente pot sa ofere sprijin, prin intermediul retelelor si Internetului, pentru utilizarea si a altor resurse de informare, nu doar a celor proprii. Biblioteca universitara si-a creat site-ul care permite utilizatorilor sa se informeze singuri in legatura cu serviciile si produsele oferite. Aici pot fi puse la dispozitie adresele altor institutii de interes, limitand timpul de regasire a informatiei.


Fisiere in arhiva (2):

  • Asigurarea Accesului la Informatie in Biblioteci Universitare - Cazul DIB ULIM.docx
  • titlu.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!