Asigurarea Bunurilor

Extras din licenta Cum descarc?

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati sa previna si sa suporte in comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte nedorite. Omul a simtit nevoia de protectie datorita numeroaselor pericole la care este expus. Aceste potentiale pericole au aparut, datorita dezvoltarii tehnicii si tehnologiei, stiintei, activitatii omului precum si dezlantuirii fortelor naturii. Necunoscadu-se nici momentul ivirii si nici intensitatea actiunii acestora, ele pot provoca distrugerea totala sau partiala a unor bunuri, intreruperea productiei si/sau transportului, pierderi de vieti omenesti, pierderea capacitatii de munca a unor persoane.
In tarile dezvoltate asigurarile au devenit o importanta ramura a economiei nationale pentru ca, societatile de asigurare, de intermediere sau de prestari de servicii, participa la sporirea produsului intern brut, ofera locuri de munca, participa la oferta de capital de imprumut pe piata financiara si prin sumele acordate asiguratilor contribuie la refacerea bunurilor distruse sau avariate.
Rolul pe care il are activitatea de asigurare in economia unei tari rezulta din functiile pe care trebuie sa le indeplineasca asigurarea. Functia de baza este aceea de a acoperi pagubele produse asiguratilor de calamitati sau accidente (asigurarile de bunuri si de raspundere) si de a achita asiguratilor anumite sume, in cazul in care ar interveni unele evenimente in viata lor (asigurarile de persoane). Aceasta este functia directa care face ca asigurarea sa prezinte interes atat pentru asigurati cat si, direct sau indirect, pentru economia generala a tarii.
Pentru asigurati, asigurarea da o siguranta care de multe ori este esentiala pentru bunul interes al activitatii omului sau al unitatii productive. Astfel, in cazul in care vreun eveniment ar afecta rezultatele muncii lui, el sau unitatea pentru care raspunde ori este delegat sunt protejati si vor fi desdaunati, iar omul nu v-a mai lucra cu senzatia ca s-ar putea ca, la un moment dat, rezultatul muncii lui sa fie distrus, trebuind eventual sa reinceapa activitatea si avand de infruntat greutati financiare. 
Pentru economia tarii, pagubele produse de calamitati sau accidente, cele care nu pot fi evitate sau prevenite, reprezinta pierderi efective, de substanta, nu doar pentru persoanele fizice sau unitatile economice pagubite ci si pentru intreaga economie. Ea are rolul de a contribui prin acordarea cat mai operativa a despagubirii sau a sumei asigurate corespunzatore, la refacerea intr-un timp cat mai scurt a productiei intrerupte sau franate din unitatile calamitate, respectiv la refacerea cat mai rapida a capacitatii de munca a persoanelor vatamate sau pagubite. In modul acesta, asigurarea are un efect direct, stimulativ, asupra dezvoltarii economiei. 
CAPITOLUL 1 
ASIGURAREA BUNURILOR
1.1 Evolutia asigurarilor de bunuri in Romania
Istoria asigurarilor in Romania, dateaza anterior anului 1872, prin manifestari ale protectiei pe baze mutuale, ce au aparut in Transilvania inca din secolul al XIV-lea.
In anul 1744 a aparut la Brasov, ,,casa de incendiu", organizata prin fuzionarea mai multor asociatii invecinate care au functionat pana in anul 1763. 
Dupa tratatul de la Adrianopole din anul 1892, au aparut in Bucuresti, la Iasi si in porturile dunarene, reprezentante ale unor companii straine din Austria, Italia, Anglia, si Ungaria. Aceste reprezentante practicau asigurari de transport, de incendiu si asigurari de viata.
Anul 1871 este un an de referinta pentru asigurarile din Romania, prin faptul ca, prin Inaltul Decret Domnesc nr. 699 din 13 martie 1871 s-a infiintat prima societate de asigurari romaneasca, DACIA, cu capital social de 3 milioane lei. 
In anul 1873, a fost creata a doua societate romaneasca de asigurari, Romania, cu un capital social de 2 milioane lei. In anul 1881, cele doua societati romanesti de asigurari au fuzionat si au creat o singura societate, Dacia - Romania, care a devenit o societate puternica. Un an mai tarziu, s-a infiintat societatea Nationala, care avea un capital social de 3 milioane lei, iar mai tarziu in 1897 a fost intemeiata la Braila, societatea Generala, care era specializata in asigurari pentru transporturi maritime. 
In anul 1906, s-a infiintat societatea Agricola, care practica in principal asigurari agricole, dar si alte tipuri de asigurari si care fuzioneaza in anul 1930 cu societatea Fonciera din Cluj, formand societatea Agricola-Fonciera.
In anul 1923, s-a infiintat la Chisinau societatea Vulturul, cu un capital de numai 740 mii lei. Tot in acelasi an a luat fiinta societatea Asigurarea Romaneasca cu un capital de 4 milioane lei, care era specializata in asigurari de viata fara examinare medicala si care a ajuns in anul 1937 pe locul sase in cadrul societatilor din acea perioada.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Bunurilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!