Asigurarea Creditelor

Extras din licenta Cum descarc?

1. Coordonate teoretice ale riscului bancar
1.1 Definirea riscului bancar 
Evolutia vietii economice demonstreaza ca incertitudinea, riscul sunt prezente la tot pasul, insotesc toate actele sau faptele economice. Rolul stiintei economice nu este de a inlatura incertitudinea, riscul, ci de a furniza informatii cat mai numeroase si mai veridice, astfel incat agentii economici sa cunoasca si sa stapaneasca cat mai bine regulile jocului intr-o economie libera.
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste notiunea de risc ca fiind ,,acea posibilitate de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba", iar cea de incertitudine reprezinta ,,starea de nesiguranta, indoiala, ezitare, schimbare a unui fenomen". 
In literatura de specialitate sunt exprimate numeroase puncte de vedere si moduri de interpretare a notiunilor de risc si incertitudine in cadrul oricarui sistem economic. Putem vorbi de doua mari categorii de riscuri in orice sistem economic: riscuri dependente, care reflecta vointa sau cunostintele omului si riscuri independente, in care omul nu este cel care conditioneaza si favorizeaza producerea unor pagube.
Riscul este parte componenta a vietii economico-sociale, el regasindu-se sub forma riscurilor comerciale (risc concurential, riscul de pret, riscuri sociale, riscuri financiare si riscuri ale productiei). 
In activitatea pe care o desfasoara orice banca intr-o economie de piata, aceasta se confrunta cu probleme de risc si incertitudine. Scopul activitatii bancilor, ca societati comerciale, este maximizarea profitului in conditiile minimizarii riscurilor. Cum relatia risc-profit este indisociabila, trebuie ca bancile sa-si asume o doza oarecare de risc, cu conditia ca marimea acestuia sa fie mentinuta in limite controlabile. Riscul exista permanent, el insoteste ca o umbra toate operatiunile bancii si se produce sau nu in functie de conditiile care i se ofera. 
Banca este un intermediar intre deponentii care au fonduri de plasat si doresc o utilizare cat mai eficienta a acestora si clientii potentiali care sunt in cautarea resurselor indispensabile functionarii si dezvoltarii afacerilor lor. In consecinta, operatiunile de credit efectuate de banca au la baza prudenta bancara ca principiu fundamental de politica bancara ce caracterizeaza intreaga activitate. Prudenta bancara presupune ca in primul rand, procesul de luare a deciziei de creditare sa se bazeze pe cunoasterea si intelegerea activitatii clientilor sai. 
Riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere. 
Riscul bancar are doua componente : 
a) Incertitudinea privind producerea unui eveniment in viitor;
b) Expunerea la pierdere.
Daca nu se manifesta ambele componente, nu putem vorbi despre risc. De exemplu, o banca ce acorda un imprumut se confrunta cu incertitudinea rambursarii la scadenta, chiar daca exista garantia, datorita posibilitatii reducerii valorii acesteia in timp si/sau a marimii costurilor de executie a acesteia. Banca isi asuma riscul deoarece este expusa la incertitudine. Putem afirma ca riscul descrie situatiile prin care factorii externi sau interni bancii actioneaza de o maniera imprevizibila asupra valorii de piata a acesteia.
Bancile isi configureaza un profil propriu de risc, stabilind obiectivul si strategia pentru fiecare risc semnificativ. Bancile stabilesc tipurile de riscuri pe care sunt pregatite sa le asume, precum si pragul de la care un risc este considerat semnificativ. 
1.2. Riscurile semnificative din activitatea bancilor 
Riscurile semnificative sunt riscuri cu impact insemnat aspra situatiei patrimonale si/ sau reputationale a bancilor. O posibila structura a riscurilor bancare semnificative cuprinde:


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Creditelor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!