Asigurarea de Bunuri

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1: Asigurarile de bunuri 4
1.1. Coordonate generale privind asigurarile de bunuri 4
1.2. Cadrul legal al asigurarilor de bunuri din Romania. 5
1.3. Contractul de asigurare de bunuri 6
1.4. Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului acestora pentru cazurile produse de incendiu si alte calamitati. 10
1.4.1. Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pentru cazurile de pagube produse de incendiu si de alte calamitati. 11
1.4.2. Asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pe baza politei de incendiu. 11
1.5. Asigurarea masinilor, utilajelor si instalatiilor pentru cauze de avarii accidentale. 14
1.6. Asigurarea bunurilor sau valorilor pentru cazurile de furt prin efractie sau prin acte de talharie 15
1.6.1. Asigurarea de furt si talharie pentru locuinte si birouri 15
1.6.2. Asigurarea de furt si talharie pentru riscuri comerciale si industriale 16
1.6.3 Asigurarea de furt si talharie limitata la anumite bunuri si valori. 17
Capitolul 2: Elementele tehnice ale asigurarilor 20
Capitolul 3: Studiu privind corelatia dintre primele totale subscrise si indemnizatiile platite pentru asigurarile de bunuri in Romania 32
Concluzii 45
Bibliografie 47


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Traim intr-o lume nesigura, in care diferite evenimente intamplatoare pot afecta iremediabil activitatea unui individ sau a unei companii. Lumea a fost nesigura de la inceputurile sale, nu este numai o caracteristica a zilei de azi, iar oamenii s-au aratat preocupati de prevenirea pagubelor sau macar de micsorarea acestora inca din cele mai vechi timpuri. De altfel, se pare ca primii care au apelat la o forma de asigurare au fost negustorii babilonieni, care, grupati in uniuni, suportau in comun pierderile pe care le sufereau caravanele lor, fie ca urmare a unor jafuri, fie din cauza unor dezastre naturale.
Ce se intampla astazi? Nici cu dezvoltarea exceptionala a tehnologiei, omenirea nu poate sa tina sub control fenomenele naturale. Cutremurele, furtunele, eruptiile vulcanice pot fi intr-o oarecare masura anticipate sau monitorizate, dar nicidecum controlate. Transporturile nu se mai fac cu camila, calul sau caruta, dar din nefericire avionul, trenul sau automobilul prezinta la fel de multe riscuri. Accidente se intampla la tot pasul, iar jafurile, furturile si talharia tin de natura umana. Riscurile vor exista intotdeauna, riscuri privind sanatatea oamenilor, riscul privind bunurile lor, riscuri ce decurg din activitatea lor profesionala, riscuri privind marfurile si activele companiilor.
Intr-o lume in care evenimentele nefavorabile imprevizibile sunt un dat, cea mai buna solutie este sa transferi riscurile altcuiva. De aceea s-au inventat serviciile sau mai bine zis produsele de asigurari, oferite de societatile specializate, prin care acestea preiau diferite riscuri, bineinteles contra unei sume de bani. In occident exista o adevarata cultura a asigurarilor. Toata lumea are asigurari de viata, medicale, asigurari pentru automobil, pentru casa, firmele isi asigura marfurile, bunurile materiale. Asigurarea e ceva firesc, normal, face parte din cotidian. De ce? Pentru ca Occidentul are o cultura a dreptului de proprietate, iar proprietatea se apara juridic, dar si prin prevenirea si asigurarea eventualelor pagube.
Societatea romaneasca si-a dezvoltat in ultimii zece ani simtul proprietatii, iar marile companii de asigurari au intrat masiv pe piata, simtind potentialul unei cereri in formare. Cu cit romanii au avansat mai mult in economia de piata, cu atat a crescut nevoia lor pentru asigurari. Daca societatile de asigurari au stiinta de a ne asalta cu produse specifice, consumatorul roman nu are in acest domeniu cultura celui occidental.
In particular, piata de asigurari din Romania are drept scop sa permita asiguratorilor sa-si conduca operatiunile comerciale partial degajati de consecintele unei eventuale pierderi, respectiv avarieri ale mijloacelor de transport sau ale bunurilor transportate.
In etapa actuala de dezvoltare a economiei nationale, un rol important revine relatiilor de asigurari care prezinta un tip de afacere particular. O trasatura importanta a economiei moderne o reprezinta necesitatea asigurarii bunurilor impotriva consecintelor economice ale pierderii sau distrugerii lor. Pe de alta parte, societatile de asigurare participa activ pe piata financiara, joaca un important rol in concentrarea ofertei de capital.
Economia de tranzitie impune si studierea pietei de asigurari, care devine un sector major al economiei nationale. Acest lucru este demonstrat prin faptul ca dezvoltarea pietei asigurarilor, atat in tarile cu economie de piata dezvoltata, cat si in cele in curs de dezvoltare presupune o analiza detaliata a tuturor factorilor de influenta inclusiv cei statistici.
Problematica asigurarilor atat la nivel macroeconomic, cit si la nivelul intreprinderilor de asigurare a fost studiata profund in literatura de specialitate din strainatate, neputindu-se spune acelasi lucru despre cercetarile efectuate in Romania. Prin urmare, tinand cont de conditiile economiei de tranzitie, de situatia pietelor de asigurari, care sunt in curs de dezvoltare, se poate spune ca aceasta tema este actuala si necesita o cercetare stiintifica amanuntita.
Capitolul 1: Asigurarile de bunuri
1.1. Coordonate generale privind asigurarile de bunuri
Asigurarea de bunuri permite unei persoane sa-si protejeze bunurile al caror proprietar este, precum si veniturile viitoare.
Asigurarea de bunuri are scopul de a compensa cheltuielile financiare solicitate de refacere sau inlocuirea acelor bunuri, care sunt distruse sau pierdute.
O evaluare corecta a bunurilor unei familii va duce la concluzia ca si celelalte bunuri prin valoarea lor este necesar sa fie asigurate, deoarece in cazul producerii unui eveniment care ar duce la distrugerea lor (de exemplu : inundatii, incendii) valoarea de inlocuire a acestor bunuri este destul de mare .
Din acest motiv este necesara o inventariere a bunurilor pentru care recomandam urmatoarele etape:
- se alcatuieste o lista cu toate bunurile avute in proprietatea persoanelor cu mentionarea datei si a pretului la care au fost cumparate;
- se ataseaza chitantele cu care s-au cumparat aceste bunuri;
- se fotografiaza sau se inregistreaza pe pelicula video aceste bunuri, notandu-se data si filmele care au fost facute ;
- se vor face mai multe fotografii pentru bunurile de mare valoare cu detaliile necesare ;
- se vor pune numere de inventar pe acele bunuri care ar putea fi furate (chiar gravate pe obiectele respective) ;
- documentele de inventar se vor pastra la banca sau intr-un loc sigur, ferit de distrugeri sau furt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea de Bunuri.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!