Asigurarea de Bunuri

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1: Asigurările de bunuri 4
1.1. Coordonate generale privind asigurările de bunuri 4
1.2. Cadrul legal al asigurărilor de bunuri din România. 5
1.3. Contractul de asigurare de bunuri 6
1.4. Asigurarea clădirilor, a altor construcţii şi a conţinutului acestora pentru cazurile produse de incendiu şi alte calamităţi. 10
1.4.1. Asigurarea clădirilor, a altor construcţii şi a conţinutului lor pentru cazurile de pagube produse de incendiu şi de alte calamităţi. 11
1.4.2. Asigurarea clădirilor, a altor construcţii şi a conţinutului lor pe baza poliţei de incendiu. 11
1.5. Asigurarea maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor pentru cauze de avarii accidentale. 14
1.6. Asigurarea bunurilor sau valorilor pentru cazurile de furt prin efracţie sau prin acte de tâlhărie 15
1.6.1. Asigurarea de furt şi tâlhărie pentru locuinţe şi birouri 15
1.6.2. Asigurarea de furt şi tâlhărie pentru riscuri comerciale şi industriale 16
1.6.3 Asigurarea de furt şi tâlhărie limitată la anumite bunuri şi valori. 17
Capitolul 2: Elementele tehnice ale asigurărilor 20
Capitolul 3: Studiu privind corelatia dintre primele totale subscrise si indemnizatiile platite pentru asigurarile de bunuri in Romania 32
Concluzii 45
Bibliografie 47


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Trăim într-o lume nesigură, în care diferite evenimente întâmplătoare pot afecta iremediabil activitatea unui individ sau a unei companii. Lumea a fost nesigură de la începuturile sale, nu este numai o caracteristică a zilei de azi, iar oamenii s-au arătat preocupaţi de prevenirea pagubelor sau măcar de micşorarea acestora încă din cele mai vechi timpuri. De altfel, se pare că primii care au apelat la o formă de asigurare au fost negustorii babilonieni, care, grupaţi în uniuni, suportau în comun pierderile pe care le sufereau caravanele lor, fie ca urmare a unor jafuri, fie din cauza unor dezastre naturale.
Ce se întâmplă astăzi? Nici cu dezvoltarea excepţională a tehnologiei, omenirea nu poate să ţină sub control fenomenele naturale. Cutremurele, furtunele, erupţiile vulcanice pot fi într-o oarecare măsură anticipate sau monitorizate, dar nicidecum controlate. Transporturile nu se mai fac cu cămila, calul sau căruţa, dar din nefericire avionul, trenul sau automobilul prezintă la fel de multe riscuri. Accidente se întâmplă la tot pasul, iar jafurile, furturile şi tâlhăria ţin de natura umană. Riscurile vor exista întotdeauna, riscuri privind sănătatea oamenilor, riscul privind bunurile lor, riscuri ce decurg din activitatea lor profesională, riscuri privind mărfurile şi activele companiilor.
Într-o lume în care evenimentele nefavorabile imprevizibile sunt un dat, cea mai bună soluţie este să transferi riscurile altcuiva. De aceea s-au inventat serviciile sau mai bine zis produsele de asigurări, oferite de societăţile specializate, prin care acestea preiau diferite riscuri, bineînţeles contra unei sume de bani. În occident există o adevărată cultură a asigurărilor. Toată lumea are asigurări de viaţă, medicale, asigurări pentru automobil, pentru casă, firmele îşi asigură mărfurile, bunurile materiale. Asigurarea e ceva firesc, normal, face parte din cotidian. De ce? Pentru că Occidentul are o cultură a dreptului de proprietate, iar proprietatea se apără juridic, dar şi prin prevenirea şi asigurarea eventualelor pagube.
Societatea românească şi-a dezvoltat în ultimii zece ani simţul proprietăţii, iar marile companii de asigurări au intrat masiv pe piaţă, simţind potenţialul unei cereri în formare. Cu cît românii au avansat mai mult în economia de piaţă, cu atât a crescut nevoia lor pentru asigurări. Dacă societăţile de asigurări au ştiinţa de a ne asalta cu produse specifice, consumatorul român nu are în acest domeniu cultura celui occidental.
În particular, piaţa de asigurări din Romania are drept scop să permită asigurătorilor să-şi conducă operaţiunile comerciale parţial degajaţi de consecinţele unei eventuale pierderi, respectiv avarieri ale mijloacelor de transport sau ale bunurilor transportate.
În etapa actuală de dezvoltare a economiei naţionale, un rol important revine relaţiilor de asigurări care prezintă un tip de afacere particular. O trăsătură importantă a economiei moderne o reprezintă necesitatea asigurării bunurilor împotriva consecinţelor economice ale pierderii sau distrugerii lor. Pe de altă parte, societăţile de asigurare participă activ pe piaţa financiară, joacă un important rol în concentrarea ofertei de capital.
Economia de tranziţie impune şi studierea pieţei de asigurări, care devine un sector major al economiei naţionale. Acest lucru este demonstrat prin faptul că dezvoltarea pieţei asigurărilor, atât în ţările cu economie de piaţă dezvoltată, cat şi în cele în curs de dezvoltare presupune o analiză detaliată a tuturor factorilor de influenţă inclusiv cei statistici.
Problematica asigurărilor atât la nivel macroeconomic, cît şi la nivelul întreprinderilor de asigurare a fost studiată profund în literatura de specialitate din străinătate, neputîndu-se spune acelaşi lucru despre cercetările efectuate în Romania. Prin urmare, ţinând cont de condiţiile economiei de tranziţie, de situaţia pieţelor de asigurări, care sunt în curs de dezvoltare, se poate spune că această temă este actuală şi necesită o cercetare ştiinţifică amănunţită.
Capitolul 1: Asigurările de bunuri
1.1. Coordonate generale privind asigurările de bunuri
Asigurarea de bunuri permite unei persoane să-şi protejeze bunurile al căror proprietar este, precum şi veniturile viitoare.
Asigurarea de bunuri are scopul de a compensa cheltuielile financiare solicitate de refacere sau înlocuirea acelor bunuri, care sunt distruse sau pierdute.
O evaluare corectă a bunurilor unei familii va duce la concluzia că şi celelalte bunuri prin valoarea lor este necesar să fie asigurate, deoarece în cazul producerii unui eveniment care ar duce la distrugerea lor (de exemplu : inundaţii, incendii) valoarea de înlocuire a acestor bunuri este destul de mare .
Din acest motiv este necesară o inventariere a bunurilor pentru care recomandăm următoarele etape:
- se alcătuieşte o listă cu toate bunurile avute în proprietatea persoanelor cu menţionarea datei şi a preţului la care au fost cumpărate;
- se ataşează chitanţele cu care s-au cumpărat aceste bunuri;
- se fotografiază sau se înregistrează pe peliculă video aceste bunuri, notându-se data şi filmele care au fost făcute ;
- se vor face mai multe fotografii pentru bunurile de mare valoare cu detaliile necesare ;
- se vor pune numere de inventar pe acele bunuri care ar putea fi furate (chiar gravate pe obiectele respective) ;
- documentele de inventar se vor păstra la bancă sau într-un loc sigur, ferit de distrugeri sau furt.


Fisiere în arhivă (1):

  • Asigurarea de Bunuri.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!