Asigurarea de Viata - Tipurile de Asigurari de Viata in Contextul Reglementarilor Uniunii Europene

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS 3
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1 7
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ASIGURARILE 7
1.1Aspecte generale privind evolutia si rolul asigurarilor 7
1.2 Asigurarile in Uniunea Europeana si in Romania 10
1.3 Clasificarea si tipuri de asigurari 14
CAPITOLUL 2 19
CONTRACTUL DE ASIGURARE 19
2.1 Definitia contarctului de asigurare 19
2.2 Incheierea contractului. Drepturi si obligatii 20
CAPITOLUL 3 33
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ASIGURARILE DE VIATA 33
3.1 Conditiile generale si speciale ale asigurarilor de viata practicate in Romania 33
3.2 Persoanele cu interes asigurabil in contractul de asigurare de viata 35
3.3 Clauze contractuale standard in asigurarile de viata 36
3.4 Clauze optionale ale contractului de asigurare de viata 38
CAPITOLUL 4 41
STUDIU DE CAZ -S.C ASIROM S.A 41
4.1 Constituirea si evolutia societatii 41
4.2 Structura organizatorica a S.C. Asirom S.A. 43
4.3 Produse de asigurari de viata in practica S.C ASIROM S.A. 45
4.3.1. Asigurarea mixta de viata 46
4.3.2. Asigurarea mixta de viata si suplimentara de accidente 48
4.3.3. Asigurarea familiala mixta de viata 50
4.3.4 Asigurarea de pensie suplimentara privata cu acumulare de capital si reevaluare prospera 52
4.3.5 Asigurarea mixta de viata reevaluabila-valuta forte 55
4.Prime, tarife si sume asigurate in practica S.C ASIROM S.A. 58
4.4.1. Proceduri de stabilire a primelor, tarifelor si sumelor asigurate in practica S.C. ASIROM S.A 58
CONCLUZII 61
BIBLIOGRAFIE 67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma ,,Asigurarea de viata" nu a fost luata din dorinta de a realiza o informare asupra acestui sector, pentru ca nu am nici cea mai mica indoiala ca exista numeroase publicatii in acest sens. De asemenea, intentia mea nu a fost de a comenta situatia actuala a acestei industrii. Scopul acestei lucrari este rezultatul dorintei de a scoate in evidenta adevaratele valente ale acestui domeniu foarte specializat al economiei nationale, asigurarea de viata. Practic trebuie ,,sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului", constientizand ca asigurarile de viata reprezinta un factor cheie al cresterii economice.
In ultimul timp se observa un interes crescut pentru dezvoltarea industriei asigurarilor, semnal care este dat nu numai de piata asigurarilor, ci vine si din partea autoritatilor si chiar a potentialilor asigurati.
Companiile de asigurari romanesti fac eforturi sustinute de crestere a competitivitatii de o maniera europeana, dezvoltand produse noi, imbunatatind calitatea serviciilor, diversificandu-si reteaua de distributie si investind in pregatirea angajatilor. Necesare, dar nu si suficiente, aceste imbunatatiri trebuie sa fie sustinute de noi modalitati de evaluare a politelor, de o diversificare a portofoliului clientilor, de un stil de management care sa vina in intampinarea schimbarii.
Prezenta lucrare urmareste particularizarea structurilor trecute si actuale ale asigurarilor de viata din Romania , insistand asupra nevoii schimbarii de orientare, si mai ales de mentalitate. 
Din vremuri imemoriale, vietile si bunurile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distructive forte ale naturii. Pentru intampinarea acestor fenomene provocatoare de pagube (inundatii, cutremure de pamant, alunecari de teren, uragane, incendii, explozii, boli, accidente, invaliditati etc.) oamenii folosesc urmatoarele trei cai principale:
-ocrotirea gospodareasca;
-economisirea;
-transferarea riscurilor pe seama altei persoane, de regula, persoane juridice- organizatii de stat sau private care sunt specializate in asemenea operatii si care consimt sa suporte consecintele acestora in schimbul unei sume de bani. 
Aceasta cale de intampinare a riscurilor poate ajunge la o acoperire satisfacatoare sau chiar maxima, capatand, cu timpul, denumirea de asigurare.
In conditiile dezvoltarii societatii, asigurarea apare ca o necesitate obiectiva, ca o categorie economica izvorata din actiunea legilor care guverneaza natura si societatea umana.
In legatura cu definirea asigurarii, aceasta imbraca diferite forme. Astfel, "Dictionarul limbii romane contemporane" defineste asigurarea ca fiind " actiunea de a pune in siguranta" sau "raport juridic in baza caruia cel asigurat (sau alta persoana) are dreptul la o despagubire in cazul producerii riscului prevazut."
Din punctul nostru de vedere, acela legat de formarea, gestionarea, utilizarea fondurilor de asigurare, subscriem la definitie ca asigurarea este "activitatea constienta a societatii sau a agentului economic privat de formare in comun de catre un numar mare de persoane (fizice si/sau juridice), amenintate de aceleasi pericole, a unor fonduri banesti care sunt gestionate de catre asigurator, si utilizate pentru acoperirea unor necesitati financiare viitoare, probabile dar nesigure, in cazul realizarii acelor pericole.
Asigurarea reprezinta operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate.
Cei interesati apeleaza la asigurare, ca o modalitate de protejare impotriva pericolului (riscului) care ii ameninta, numai daca prima de asigurare pe care ar trebui sa o achite este indeajuns de redusa, comparativ cu marimea pagubei pe care ar urma sa o suporte daca s-ar produce fenomenul respectiv; in cazul in care prima este prea ridicata, asigurarea nu mai prezinta convenienta pentru potentialul asigurat.
In concluzie, intr-o economie de incertitudini, asigurarea favorizeaza afluirea economiilor populatiei catre piata financiara; incertitudinile din economie pot sa favorizeze sau sa defavorizeze evolutia avutiei viitoare a agentilor economici, iar contactul de asigurare apare ca o creanta conditionata, emisa de asigurator si achizitionata de asigurat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea de Viata - Tipurile de Asigurari de Viata in Contextul Reglementarilor Uniunii Europene.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!