Asigurarea Locuintei

Cuprins licenta Cum descarc?

Stadiul cercetarii
I. Introducere.3
Metodologia de calcul
II. Hazardele naturale cu care se confrunta Europa.4
1. Alunecarile de teren.4
2. Inundatiile.6
3. Cutremurele.7
III. Modele de asigurare impotriva hazardelor naturale.9
IV. Sisteme de asigurare impotriva hazardelor naturale in Europa.11
1. Elvetia.11
2. Spania.12
3. Franta.13
4. Belgia.13
5. Austria.14
V. Cauzele esecului introducerii asigurarii obligatorie a locuintelor in Germania.14
VI. Legea asigurarii obligatorie a locuintei in Romania.16
1. Aspecte generale.16
2. Opinia societatilor de asigurari despre lege.18
Studiul de caz: Asigurarea obligatorie a locuintei vs cea facultativa
VII. Hazardele naturale acoperite de asigurarea obligatorie.19
1. Alunecarile de teren.19
2. Inundatiile.21
3. Cutremurele.23
VIII. Asigurarea facultativa a locuintei.27
IX. Trasatura sociala a legii asigurarii obligatorie a locuintei.33
X. Concluzii
Bibliografie.37


Extras din licenta Cum descarc?

I. Introducere
Este asigurarea obligatorie a locuintei o necesitate in Romania? Mai mult, este in interesul tuturor romanilor sau este elaborata astfel incat sa favorizeze o categorie de cetateni? 
Romania este singura tara din Europa care adopta o lege ce are drept interes sa oblige cetatenii sa-si asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale. Este Romania afectata mai mult decat tarile europene de cutremur, inundatii sau alunecari de teren? De-a lungul timpului, intreaga Europa a fost afectata de catastrofe naturale, intr-o proportie mai mare sau mai mica, prin urmare fiecare unele tari au incercat sa isi protejeze locuitorii prin adoptarea unor sisteme de asigurare. Aceste sisteme au fost modelate in functie de necesitatiile fiecarei natiuni dar nici una dintre tarile respective nu a adoptat o lege privind asigurarea obligatorie a locuintei.
In Germania, a fost elaborat un proiect de lege asemanator celui adoptat de Romania. Insa, Ministerul Finantelor din Germania a prezentat contraargumente privind adoptarea acestui proiect si asfel initiativa de a exita o lege in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a esuat.
Banca Mondiala si Romania poarta discutii de peste 10 ani privind introducerea unui sistem de asigurare obligatoriu a locuintelor in Romania. De-a lungul timpului, prezenta lege a imbracat diferite forme pana a ajuns la un stadiu care a multumit reprezentantii Bancii Mondiale. Cu toate acestea, o parte a asiguratorilor din Romania isi prezinta in continuare nemultumirea fata de aceasta lege si de modul cum este implementata. Reprezentantii asiguratorilor din Romania au propus si solutii pentru a imbunatatii aceasta lege.
Gheorghe Grad , directorul general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, vede aceasta lege ca un ajutor pentru cei saraci care nu ar putea sa isi recupereze averea in cazul unui hazard natural. Caracterul social al acestei legi este evidentiat de sumele asigurate mici dar si de primele de asigurare de 10 si 20 euro. Grad spera ca asigurarea obligatorie va impulsiona piata asigurarilor facultative. Aplicarea legii va determina un contact direct dintre un om de asigurari, care intra si evalueaza casa, si asigurat. Asfel, se va vorbi despre asigurari, iar proprietarul va vedea necesitatea asigurarii si va face diferenta de peste 20.000 de euro, care poate ajunge la 50-60.000 de euro pe asigurari facultative. 
II. Hazardele naturale cu care se confrunta Europa
Catastrofele naturale sunt schimbari cauzate de natura a suprafetei pamantului, a atmosferei care produc pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. In Europa, cele mai frecvente dezastre naturale au fost generate de inundatii, cutremure, canicule/incendii sau alunecari de teren. 
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei prevede asigurarea gospodariilor impotriva alunecarilor de teren, cutremurelor si inundatilor. Aceste catastrofe naturale au fost inregistrate si in Europa, facand de-a lungul timpului pagube materiale de miliarde de euro. In acest capitol, vom studia pagubele produse de aceste dezastre naturale, precum si gradul de risc al fiecarei tari privind aceste hazarde.
1. Alunecarile de teren
Cea mai mare alunecare de teren pana in prezent s-a inregistrat pe Muntele St. Helens , din statul Washington (SUA). La 18 mai 1980, circa 2.800 de milioane mc de roca au alunecat de pe munte, imediat inaintea unei eruptii vulcanice. Cantitatea echivaleaza cu un bloc de pamant de aproape 1,2 km inaltime, latime si lungime. Pagubele materiale nu au avut importanta deoarece in zona respectiva nu se afla nicio comunitate umana. 
In Europa, alunecarile de teren sunt provocate, in majoritatea cazurilor, de inundatii sau defrisari iar pagubele produse de acestea sunt evaluate impreuna cu cele produse de inundatii. Harta prezentata mai jos, realizata de ESPON (European Spatial Planning Observation Network), reflecta faptul ca, desi valoarea totala a pierderilor provocate de alunecarile de teren in Europa nu este foarte semnificativa, majoritatea zonelor din Europa prezinta un grad ridicat de producere a alunecarilor de teren.
Anglia, Norvegia, Austria, Bulgaria si Slovacia au aproape toate zonele tarii cu grad ridicat de producere a alunecarilor de teren. In Romania, desi situatia este mai buna decat a tarilor mentionate mai sus, mai mult de 60% din zonele tarii prezinta un grad ridicat de producere a alunecarilor de teren. Intr-o situatie asemanatoare cu a Romaniei, din punct de vedere al gradului de risc a alunecarilor de teren, se afla Spania si Italia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Locuintei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!