Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1: Stadiul cercetarii 4
1.1 Introducere 5
1.2 Scurt istoric privind asigurarile 6
1.3 Elemente tehnice privind asigurarile 7
1.4 Tipuri de asigurari de autovehicule 9
Capitolul 2: 16
2.1 Baza de date CEDAM 17
2.2 Fondul de protectie a victimelor strazii 18
2.3 Asigurarea autovehiculelor in Regatul Unit al Marii Britanii 19
Capitolul 3: Studiu de caz 24
3.1 Istoric societati 25
3.2 Analiza comparativa economico financiara a societatilor ASTRA-UNIQA si ARDAF pe baza indicatorilor specifici asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto.25
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I:
Stadiul cercetarii
1.1 Introducere
Am ales aceasta tema deoarece piata asigurarilor este intr-o continua dezvoltare, mai ales in ceea ce priveste asigurarea autovehiculelor fiindca populatia va plati polita de asigurare atat pentru masinile nou achizitionate cat si pentru cele mai vechi chiar daca la nivel statistic vanzarile de masini noi scad, fata de vanzarile de masini second hand. Deci din cauza achizitiei de masini noi sau second hand numarul de polite RCA platite va creste. 
Pentru majoritatea asiguratorilor, asigurarea obligatorie de raspundere civila este principala sursa prin care incasarile cresc, dar in acelasi timp si cheltuielile, deoarece valoarea reparatiilor este mai mare, iar numarul de accidente se inmulteste. Acesta din urma este si un motiv pentru care polita RCA creste in fiecare an.
In cele trei capitole ale lucrarii vor fi prezentate in primul rand cateva elemente introductive privind asigurarile (aparitia si evolutia acestora), de asemenea vom scrie si despre clasificarea asigurarilor autovehiculelor (asigurarile auto fiind: obligatorii si facultative) concentrandu-ne atentia asupra asigurarii obligatorii de raspundere civila auto.
Oamenii ar trebui sa vada asigurarea obligatorie de raspundere civila ca pe o necesitate si nu ca pe o obligativitate, in acest sens vom arata faptul ca in caz de accident grav o astfel de asigurare ne poate salva financiar atat pe noi cat si pe familia nostra.
In aceasta lucare vom vorbi si despre rolul bazei de date CEDAM si despre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (rolul si conditiile generale de interventie). De asemenea vom face referire si la anumite asemanari si deosebiri in ceea ce priveste asigurarea autovehiculelor intre tara noastra si Regatul Unit al Marii Britanii.
Lucrarea va contine si un studiu de caz care va viza analiza economico financiara a societatilor de asigurare ASTRA-UNIQA si ARDAF, pe baza primelor brute subscrise, a daunelor platite si a ratei de dauna. Acest studiu de caz va contine si un grafic care sa arate in ce masura evolueaza primele subscrise brute comparativ cu despagubirile platite in ceea ce priveste asigurarile obligatorii de raspundere civila auto. Astfel vom arata cum a evoluat piata asigurarilor in perioada 2006-2008, in special la nivelul asigurarii RCA.
1.2 Scurt istoric privind asigurarile
Din cele mai vechi timpuri oamenii au constientizat pericolele la care erau expusi si au fost preocupati de prevenirea si evitarea unor evenimente nedorite care pot genera pagube substantiale, unele dintre acestea putand implica traume psihice si pierderi financiare semnificative; au realizat ca pierderile pot fi mai usor suportate cand sunt impartite intre mai multe persoane si astfel au aparut comunitati bazate pe aceleasi interese si dispersarea riscului. 
,,Deci conceptul de asigurare isi are originile in vremuri stravechi, asigurarile fiind puternic ancorate in conditiile generale ale dezvoltarii societatii omenesti, evoluand odata cu transformarile economice, sociale si istorice." 
"Activitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila, desfasurata in tara noastra poate fi impartita in trei etape distincte, si anume : 
- Prima etapa a inceput in 1871 si s-a incheiat in 1948: istoria asigurarilor in Romania a inceput sa fie scrisa anterior anului 1871, prin manifestari ale protectiei pe baze mutuale aparute in Transilvania (1744 - Casa de Incendiu, 1848 - Institutul General de Pensii, ambele la Brasov);
- A doua etapa este cuprinsa intre anii 1949 si 1990;
- Ultima etapa a inceput in anul 1991.
In acest interval de timp au existat diverse tipuri de societati de asigurare avand diferite forme de proprietate si metode de conducere la fel de diferite.
Trecerea la economia de piata a impus restructurarea si reorganizarea pe baze noi a economiei nationale. Renuntarea la monopolul statului in domeniul asigurarilor devenise necesara odata ce se procedase la organizarea de societati comerciale cu profil de productie, prestari de servicii, bancar s.a. In acest sens in locul Administratiei Asigurarilor de Stat, care si-a incetat activitate pe data de 31 decembrie 1990 cand prin Hotararea Guvernului Nr. 1279/8, au luat fiinta trei societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor:
- Asigurarea Romaneasca care a preluat activele aferente asigurarilor facultative de viata, in suma de 6.100 mil. lei, cele aferente asigurarilor obligatorii, asigurarilor facultative de autoturisme si a altor asigurari in suma de 1.000 mil. lei si, in limitele acestora, pasivele corespunzatoare precum si bunurile imobile apartinand ADAS, incluse in capital ; 
- Astra S.A. a preluat activele societatilor mixte cu participarea ADAS din strainatate, cele aferente asigurarilor si operatiilor de reasigurare in relatiile cu strainatatea, in suma de 3.500 mil. lei si in limitele acestora pasivele corespunzatoare;
- Carom S.A. a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor in cazurile de pagube produse in Romania, cand raspunderea revine unor asigurati la societati de asigurari din strainatate si in cazurile de pagube produse in strainatate de automobilisti romani asigurati la societati de asigurari din tara noastra." 
,,Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a autorizat 16 societati sa vanda asigurari RCA in 2009, acestea sunt: ABC Asigurari, Allianz-Tiriac, Asiban, Ardaf, Asirom, Euroins, BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Clal, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP Garancia, Astra si Unita."


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!