Asigurarea tip CASCO

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I - Aspecte generale privind asigurarile auto.1
1.1 Notiuni introductive .1
1.2 Aspecte generale privind asigurarile.2
1.2.1 Definitia contractului de asigurare.2
1.2.2 Caractere juridice.3
1.2.3 Principiile de baza ale contractului de asigurare.5
1.2.3.1 Principiul despagubirii.5
1.2.3.2 Principiul interesului asigurabil.6
1.2.3.3 Principiul Subrogatiei.7
1.3 Tipuri de asigurari auto:.8
Capitolul II - Asigurarea de tip CASCO.11
2.1 Definitia asigurarii de tip CASCO.11
2.2 De ce se incheie polita de tip CASCO?.12
2.3 Riscuri asigurate.13
2.4 Riscuri excluse din asigurare.17
2.5 Suma asigurata.22
2.6 Fransiza.24
2.7 Compunerea costului (primei) unei asigurari CASCO.26
2.8 Plata indemnizatiei.29
2.9 Valabilitatea unei polite CASCO.30
2.10 Cum alegem asiguratorul ?.32
2.11 Ce autovehicule se pot asigura?.33
2.12 Aspecte tehnice privind contractul de asigurare tip CASCO.34
2.12.1 Contractul de asigurare tip CASCO.34
2.12.2 Obiectul contractului.36
2.12.3 Forma contractului .36
2.12.4 Coasigurarea.36
2.12.5 Asigurarea in contul altuia.36
2.12.6 Obligatiile partilor.37
2.13 Incetarea contractului de asigurare tip CASCO.49
Capitolul III - Exemple din practica judiciara privind asigurarea de tip CASCO.51
Concluzii.68


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Aspecte generale privind asigurarile auto
1.1 Notiuni introductive 
Asigurarile s-au nascut din nevoia de protectie a omului impotriva calamitatilor naturale, impotriva consecintelor accidentelor, si a oricaror pierderi sau limitari. 
Pe masura dezvoltarii societatii, omul a faurit treptat mijloace tot mai eficiente de prevenire si limitare a calamitatilor naturale, a accidentelor, bolilor etc. Originile asigurarii se pierd in negura timpurilor, neputand fi stabilite decat cu o mare aproximatie. Poate, printre primii, au fost negustorii chinezi care isi distribuiau marfa in mai multe vase, facand astfel o dispersie a riscului, nu si o protectie.
Orice persoana care traieste intr-o societate organizata este afectata de riscuri intr-un fel sau altul. Riscul este definit ca ceva viitor si nesigur, care daca se va produce va duce la o pierdere. 
Persoanele fizice, societatile comerciale si alte organizatii se intalnesc cu riscuri in activitatile lor, iar asigurarile ii ajuta sa se protejeze impotriva acestora. 
Pe masura evolutiei relatiilor economice oamenii, confruntati destul de frecvent cu pericole ce le pun in primejdie viata si proprietatea, au descoperit necesitatea de a apela la asigurare ca modalitatea cea mai simpla de a se proteja pe ei si bunurile ce le apartin.
Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri. 
Acordul de vointa este primul principiu de baza care permite realizarea unui contract intre asigurat si asigurator, prin care asiguratul beneficiaza de protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat asiguratorul. Asiguratorul printr-un contract de asigurare se obliga sa plateasca contravaloarea daunelor in cazul producerii unuia din riscurile asumate. 
Un alt principiu pe care il are asigurarea este principiul mutualitatii prin care fiecare asigurat contribuie cu o suma de bani, numita prima de asigurare, la crearea fondului de asigurare din care asiguratorul acopera daunele suferite de asigurati.
Caracteristicile exclusive ale asigurarii sunt scopul si metoda. Scopul reprezinta compensarea pagubelor produse de calamitati ale naturii si accidente, precum si prevenirea pagubelor. Metoda e constituita din acoperirea unor riscuri, crearea unei comunitati de risc. Scopul si metoda sunt materializate prin formarea si utilizarea fondului de asigurare . 
Alti autori definesc conceptul de asigurare ca o operatie prin care unei parti, asiguratul, i se permite in schimbul unei prime sau cotizatii o prestatie furnizata de catre o alta parte, asiguratorul, in cazul aparitiei unui eveniment.
Exista formulari diferite ale conceptului de asigurari, fara a exista un consens si aceasta datorita unor dificultati de ordin economic,social si juridic, dintre care cele mai importante sunt: sfera vasta de actiune a asigurarilor,precum si practicile complexe in asigurari; negare de catre juristi a faptului ca asigurarea este o categorie economica si prezentarea acesteia ca un raport juridic, punand semnul de egalitate intre asigurarea comerciala si o serie de practici si conditii care fac obiectul contractului de asigurare;
1.2 Aspecte generale privind asigurarile:
1.2.1 Definitia contractului de asigurare
Conform Legii privind asigurarile si reasigurarile in Romania, nr.136/29.12.1995, ,,prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, in limitele si termenele convenite". 
Acest act, incheiat intre asigurator si asigurat reglementeaza relatiile (drepturile si obligatiile) lor reciproce in functie de felul asigurarii, si cuprinde:numele sau denumirea, domiciliul sau sediul partilor contractante;obiectul asigurarii: bunuri, persoane, raspundere civila; riscurile ce se asigura; momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului; primele de asigurare; sumele asigurate; alte elemente care stabilesc drepturile si obligatiile partilor.
Contractul de asigurare nu se poate dovedi prin martori, chiar daca exista un inceput de dovada scrisa (art.10, Legea nr.136/29.12.1995).


Fisiere in arhiva (2):

  • Asigurarea tip CASCO.docx
  • cuprins.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!