Asigurari Private de Pensii - Cai de Perfectionare a Sistemului de Pensii

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 : Sistemul privat de pensii
1.1. Introducere in sistemul privat de pensii pag. 3
1.2. Scurt istoric pag. 5
Capitolul 2 : Clasificarile tipurilor de pensii 
2.1. Beneficiu definit pag. 9
2.2. Contributie definita pag . 11
2.3. Sisteme de pensii nefinantate pag. 13
2.4. Sisteme de pensii finantate pag. 15
Capitolul 3 : Sistemul traditional de pensii
3.1. Sistemul de pensii traditional (PAYG) si 
provocarile actuale pag . 20
3.2. Reforma sistemului traditional de pensii pag. 29
Capitolul 4 : Studiu de caz : Romania
4.1.Studiu de caz : Situatia particulara a Romaniei pag. 32
4.2. Introducerea sistemului multi-pilon si evolutia pietei pag. 40
Capitolul 5 : Propuneri si concluzii pag. 52 
Bibliografie selectiva pag. 55


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1 : SISTEMUL PRIVAT DE PENSII
1.1. Introducere in sistemul privat de pensii
Sistemul privat de pensii este o aparitie relativ noua in peisajul social si economic romanesc si mondial. De fapt, conceptul de pensie in sine nu exista decat de cateva sute de ani in istoria umanitatii, dar de atunci a devenit o parte intrinseca a oricarui sistem social din lume. Nu trebuie sa surprinda faptul ca o politica ce asigura un venit sigur, fie el mai mic in termeni reali decat cel obisnuit pentru un loc de munca, pentru oamenii prea batrani ca sa mai munceasca s-a bucurat de atata popularitate in randul maselor de la introducerea sa. Odata cu dezvoltarea civilizatiei si cresterea sperantei de viata a crescut si importanta pe care sistemele sociale o acorda varstei a treia, pensia fiind modalitatea publica de a asigura un venit de subzistenta persoanelor in varsta, dupa retragerea acestora de pe piata muncii.
Desi in cvasi-majoritatea cazurilor, puterea financiara oferita de pensie este mai mica decat cea oferita de un salariu pentru o slujba cu timp intreg, acest fapt este contrabalasat de surplusul de timp liber, mai marea libertate de optiune si posibilitatea urmaririi unor pasiuni personale de care beneficiaza persoanele in varsta. Aceste argumente au dus la schimbarea viziunii pe care umanitatea o are despre batranete si, inevitabil, la determinarea unui rol bine stabilit in societatea actuala pentru venitul acordat pensionarilor, pensia. In principiu, ideea de baza a pensiei este de a asigura unei persoane o batranete linistita si cat mai lipsita de griji, in virtutea anilor petrecuti in campul muncii si a contributiilor (voluntare sau obligatorii) facute de-a lungul timpului in acest sens.
In istorie, batranii erau importanti pentru societate prin prisma experientei lor de viata si a inteligentei si intelepciunii dobandite pe parcursul vietii. Nu de putine ori, o societate de gen tribal era condusa de-a dreptul de deciziile batranilor ei asupra problemelor existente, iar acestia se bucurau de o reala autoritate in randul celorlati oameni, nu numai de vointa de sustinere si sprijin la o varsta inaintata. Trecerea timpului a dus apoi la aparitia bisericii si a ideii de stat ca putere centrala de decizie si organizare sociala, ceea ce a dus la diminuarea importantei batranilor in societate. Datorita schimbarii centrului de putere si a fortei de coercitie de care statul se bucura asupra indivizilor sai, batranii si-au pierdut treptat din influenta pe care o aveau, devenind din ce in ce mai mult suportati mai degraba ca membrii ai familiei si inaintasi decat ca lideri autoritari prin intelepciune si experienta.
Inevitabil, o idee de asigurare a unui venit personal pentru acestia la batranete a fost populara atat pentru persoanele in varsta, dornice sa nu se mai simta suportate si intretinute de familiile lor, cat si pentru restul familiei, care prevedea o usurare a cheltuielilor lor in acest sens. Cu toate astea, stabilirea si definitivarea pensiei in societate asa cum o cunoastem astazi a dus si la o crestere, de multe ori involuntara a independentei pe care o au batranii in societate, astfel ca nu putine sunt cazurile batranilor ramasi singuri, oarecum izolati de generatiile mai tinere si din cauza independentei teoretice financiare pe care pensia ar trebui sa le-o asigure. In acest sens, varsta a treia a ajuns sa fie vazuta ca o perioada de liniste si pace in viata oamenilor, liniste si pace pe care insa sunt obligati sa si le asigure singuri din timp. Este o perioada vazuta din ce in ce mai mult ca fiind strict sub controlul persoanei in sine, mai degraba decat determinata de alti factori precum grup social sau familie. 
Cum fiecare persoana este acum responsabila pentru propria sa batranete, s-a creat inevitabil presiunea pentru implementarea unor mecanisme si parghii care sa permita persoanelor sa inceapa sa-si "construiasca" aceasta perioada a vietii lor dupa propriile preferinte si optiuni. Aceasta posibilitate este relativ noua, mai ales in fostele state comuniste, unde statul, ca deplin conducator, detinea si un control strict asupra acestor aspecte ale vietii sociale, astfel ca oamenii nu numai ca nu aveau un cuvant de spus cu privire la cum vor sa isi modeleze varsta a treia, dar de multe ori nu aveau nici macar posibilitatea de a-si alege singuri locul de munca. 
Romania este un bun exemplu in acest sens: iesirea oficiala din comunism s-a petrecut in 1989, iar o lege clara si aplicabila pentru sistemul privat de pensii a fost instituita abia in 2006, desi e demn de mentionat ca au existat alte doua incercari spre a legaliza acest domeniu, ambele insa nereusite, in principal pentru ca nu au existat destui "jucatori" dispusi sa intre pe o piata guvernata de asemenea legi. Problema legiferarii este la fel de stringenta si astazi, cu mentiunea ca de data aceasta exista companii interesate in domeniu si care fac presiuni spre o cat mai rapida reglementare si sedimentare a legilor privind sistemul privat de pensii spre a-si putea incepe activitatea.
Cu atat mai mare este presiunea introducerii componentei private in acest domeniu care este in mod clasic administrat de stat cu cat trecerea timpului demonstreaza slabiciunile si "crapaturile" existente in sistemul public de administrare a pensiilor. Desi pus in practica si functionabil de mai bine de un secol, acesta isi demonstreaza varsta si devine in mod vizibil din ce in ce mai putin sustenabil pe termen lung. Cauzele acestui fapt vor fi discutate mai pe larg in capitolele urmatoare, mentionand acum numai pe cea principala, anume imbatranirea generalizata a populatiei, care pune o presiune crescanda pe un sistem uzat. 
Necesitatea unei alternative la sistemul public de pensii devenind evidenta, la fel devin si obligatiile reglementarii, supravegherii si asigurarii acestui nou sistem, toate acestea fiind puncte pe care lucrarea de fata isi propune sa le atinga in cele ce urmeaza, impreuna cu o descriere si caracterizare detaliata a sistemului privat de pensii, asa cum este el implementat pe mapamond. Pentru aceasta, vor fi studiate avantajele si dezavantajele sistemului anterior de administrare a pensiilor, cel public, precum si motivatiile trecerii la sistemul privat si alternativele existente. De mentionat ca pe langa cauzele economice si structurale ale reformarii sistemului de pensii, este esentiala o mai buna educare si informare a publicului larg asupra modului in care aceasta schimbare le va influenta viata, daca nu acum, la batranete cu siguranta. Aceasta nevoie este accentuata in fostele state comuniste, unde uneori schimbarea de mentalitate nu este completa si oamenii sunt de obicei obisnuiti sa li se spuna ce e mai bine pentru ei, fara sa fie pusi ei insisi in fata deciziei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari Private de Pensii - Cai de Perfectionare a Sistemului de Pensii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!