Asigurarile si Rolul de Sustinere al Acestora in Economie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere pag. 4
Capitolul 1. CONCEPTUL DE ASIGURARE
1.1. Elemente teoretice privind asigurarile pag.5 - 8
1.1.1. Definire pag. 5 - 6
1.1.2. Clasificare asigurari pag. 6 - 8 
1.2. Functiile asigurarilor pag. 8 - 9
1.3. Importanta asigurarilor in activitatea economica pag. 9 - 11
1.4. Aparitia si evolutia asigurarilor in Romania pag. 11 - 14
Capitolul 2. PIATA ASIGURARILOR
2.1. Conceptul de piata in asigurari pag. 15 
2.2. Caracteristicile si structura pietei asigurarilor pag. 16 - 17
2.3.Piata asigurarilor in Uniunea Europeana pag. 17 - 19
2.3.1.Locul Romaniei in clasamentul european al asigurarilor de viata pag. 
2.4.Tendinte pe piata asigurarilor pag. 19 - 21
2.4.1. Tendinte pe piata asigurarilor din Romania pag. 19 - 20
2.4.2. Tendinte pe piata internationala a asigurarilor pag. 21
Capitolul 3. STUDIU DE CAZ
S.C. Asigurare Reasigurare ASTRA S.A.
3.1. Prezentarea generala a firmei pag. 22 
3.2. Analiza economico-financiara a firmei pag. 23 - 29
3.2.1. Prime brute subscrise pag.
3.2.2. Contul de profit si pierdere pag.
3.2.3. Coeficientii de solvabilitate si lichiditate pag.
3.4 Oferta firmei adaptata conditiilor economice din Romania pag. 34 - 38
Capitolul 4. CONCLUZII SI PROPUNERI pag. 38 - 41 
Bibliografie pag. 42


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit.
Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.
In prezenta lucrare am abordat, atat din punct de vedere teoretic cat si din punct de vedere practice, evolutia asigurarilor si rolul acestora in sustinerea activitatii economice.
Lucrarea cuprinde 4 capitole,fiecare structurat pe subcapitole reprezentative.
In primul capitol - Conceptul de asigurare, am incercat sa dau o definire a asigurarilor.In continuare am clasificat asigurarile dupa mai multe criterii, am pus in evidenta functiile acestora si nu in ultimul rand am urmarit evolutia lor din momentul aparitiei in Romania si pana in prezent.
Al doilea capitol - Piata asigurarilor contine, ca parte incipienta, definirea conceptului de piata in asigurari din perspectiva cererii si a ofertei.Dupa aceasta am prezentat caracteristicile si structura pietei asigurarilor 
Din moment ce Romania este membra a Uniunii Europene mi s-a parut interesant sa analizez si aspectele piete europene unice a asigurarilor si astfel am observat ca aceasta piata a avut o evolutie de ansamblu.Piata europeana a fost locul de aparitie al asigurarilor moderne si a ramas pana in prezent o piata esentiala la nivel mondial.
In incheierea capitolului am facut o scurta analiza a tendintelor de pe piata asigurarilor atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel international.
Scopul capitolul 3 - Studiu de caz, consta in evaluarea activitatii firmei S.C. Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., realizarea analizei economico-financiare a firmei si analizarea ofertei in vederea adaptarii acesteia la conditiile economice din Romania.Pentru realizarea acestui ultim subcapitol am analizat situatia economica a Romaniei pe o perioada de 5 ani.
In ultimul capitol - Concluzii si propuneri, am efectuat o sinteza a intregii lucrari si am pus in evidenta principalele idei ale fiecarui capitol.
In incheiere am redactat cateva propuneri cu privire la rolul de sustinere al asigurarilor pentru activitatea economica.
Capitolul 1
CONCEPTUL DE ASIGURARE
1.1. Elemente teorietice privind asigurarile
1.1.1. Definire
Asigurarea este intelegerea prin care una din parti, numita asigurator, se obliga ca in schimbul unei sume de bani, denumita prima de asigurare, sa despagubeasca pe cealalta parte numita asigurat, pentru daunele si/sau pierderile pe care acesta din urma le-ar suferi din cauza unui risc acoperit de asigurare.
Cu alte cuvinte, raporturile de asigurare se nasc dintr-un contract, din acordul de vointa liber exprimat a doua parti: asiguratorul si asiguratul din care rezulta drepturi si obligatii reciproce.
Obligatiei asiguratului de a plati prima de asigurare ii corespunde dreptul de a fi despagubit in cazul in care ar suferi daune din cauza unui risc, iar dreptului asiguratorului de a incasa prima ii corespunde obligatia despagubirii primului. In esenta asigurarea este deci un contract de despagubire.
Documentul care face dovada asigurarii si in care se incorporeaza contractul se numeste polita de asigurare 
Conform cu Cistelecan Lazar si Rodica, asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile,posibile, dar nesigure.
Unii specialisti pun in evidenta anumite valente specifice asigurarilor: calitatea de ramura prestatoare de servicii,de intermediar financiar si de activ financiar 
Asigurarea ca ramura prestatoare de servicii,se releva prin faptul ca societatea de asigurare, in schimbul primelor de asigurare incasate, ofera asiguratului un produs necorporal specific - "preluarea raspunderii pentru riscurile asigurate", "securitatea" pentru cazurile stabilite prin contractul de asigurare.
Asigurarea ca intermediar financiar consta in faptul ca, mai ales in asigurarile de viata, societatile de asigurare ofera asiguratilor nu numai o protectie de asigurare, ci si un instrument de economisire si de fructificare a resurselor banesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile si Rolul de Sustinere al Acestora in Economie.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!