Asistența maternală pentru copiii cu dizabilităț

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I. PARTEA DE CERCETARE TEORETICA 7
1.1. Contextul general, national al asistentei sociale in protectia copilului 7
1.2. Reforma in domeniul protectiei copilului institutionalizat din Romania. Contextul specific al alternativelor la institutionalizare 8
1.3. Asistenta maternala profesionista pentru copiii cu dizabilitati 14
1.3.1. Asistenta maternala profesionista -  profesie, formare 14
1.3.2. Asistenta maternala profesionista pentru copiii cu dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P.C. 21
1.3.3. Reteaua de asistenti maternali profesionisti pentru copiii cu dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P.C. 23
1.3.4. Problematica si nevoile copiilor cu dizabilitati 24
1.4. Asistenta maternala ca alternativa la institutionalizare 26
1.4.1. Asistentul social al Asistentului maternal profesionist 27
1.4.2. Asistentul social al copilului cu dizabilitati aflat in plasament la Asistentul maternal profesionist 29
1.4.3. Ce inseamna sa fi asistent maternal la un copil cu dizabilitati 30
1.4.4. Managementul de caz pentru copilul cu dizabilitati aflat in asistenta maternala 31
CAPITOLUL II. PARTEA DE INTERVENTIE 45
2.1. Scopul, obiectivele, populatia tinta si beneficiarii 45
2.2. Metode si tehnici folosite in interventie 45
2.2.1. Tehnica documentarii 45
2.2.2. Metoda studiului de caz 46
2.2.3. Metoda observatiei 47
2.2.4. Metoda interviului 47
2.3. Desfasurarea interventiei 48
2.3.1. Cazul 1 48
2.3.2. Cazul 2 50
2.3.3. Cazul 3 52
2.3.4. Cazul 4 54
2.3.5. Cazul 5 56
2.3.6. Cazul 6 58
2.4. Concluzii finale ale cercetarii 59
2.5. Propuneri si recomandari 60
CONCLUZII FINALE 62
ANEXE 64
5.1. Ghidul de interviu -  Anexa nr. 1 64
5.2. Ghiduri de interviu aplicate -  Anexa nr. 2 65
BIBLIOGRAFIE 67


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
In legislatia romana, serviciile sociale sunt definite drept ,,ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, in vederea prevenirii si depasirii unor situatii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenta pentru prezervarea autonomiei si protectiei persoanei, pentru prevenirea marginalizarii si excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale si in scopul cresterii calitatii vietii".
Actuala legislatie, elaborata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a dorit sa realizeze un cadru general de organizare si gestionare a serviciilor sociale adresate tuturor persoanelor aflate in situatii de vulnerabilitate . 
In prezent, programul de reforma in domeniul asistentei sociale si, implicit, a sistemului de servicii sociale, se afla in plin proces de implementare. Se are in vedere crearea unui nou cadru institutional, infiintarea Inspectiei Sociale si a Observatorului Social, modificarea si completarea legislatiei secundare, toate aceste obiective fiind prevazute in proiectul unui nou act normativ referitor la sistemul national de asistenta sociala. 
Psihologia copilului si factorii care influenteaza comportamentul acestora inca de la nastere a constituit subiect de cercetare pentru multe domenii de activitate. Inca din cele mai vechi timpuri copiii abandonati erau dusi in centre de plasament.
Aceasta masura era luata de stat ca un adapost ajungand in scurt timp sa creeze probleme. Banii alocati acestor adaposturi erau de cele mai multe ori prea putini, lipsa hranei, a utilitatilor, a modelului parental si influentele unei societati care ii marginaliza au creat adevarate lupte pentru supravietuire. 
Multi ani mai tarziu, odata cu aparitia stiintelor socio-umane, cercetatorii au inceput sa analizeze comportamentul uman ajungand la concluzia ca, perioada copilariei isi pune amprenta in formarea personalitatii individului. Secolul XXI aduce modificari legislative in domeniul protectiei copilului prin imbunatatirea calitatii vietii copiilor aflati in dificultate. 
Cea mai importanta schimbare o constituie inlocuirea masurii de plasament institutional cu cel familial, sau plasamentul la asistent maternal. Studiul de fata analizeaza modificarile comportamentului la copiii care au fost mutati din centre de plasament, familii naturale sau alte situatii la asistenti maternali profesionisti. 
Cercetarea diferitelor cazuri, fiecare caz fiind unic in felul sau, releva eficienta serviciilor aduse in sprijinul copiilor aflati in situatii de risc. 
Am ales aceasta tema deoarece consider ca acesti copii cu dizabilitati necesita mai multa atentie, mai mult sprijin din partea societatii, din partea persoanelor specializate. Din pacate, acesti copii traiesc intr-o lume aparte, nu pot comunica si relationa cu cei din jurul lor, fara ajutorul unor specialisti, a unor ingrijiri speciale.
Tema studiata si analizata in aceasta lucrare este ,,Asistenta maternala a copiilor cu dizabilitati". Motivele pentru care am ales aceasta tema sunt diverse si le voi prezenta succint in cele ce urmeaza. Ceea ce m-a determinat sa aleg acest subiect au fost cazurile de incredintarea a copiilor cu dizabilitati, la asistenti maternali profesionisti din judetul Maramures. 
Observand periodic persoane, intamplari si evenimente legate de subiectul asistentei maternale, de modul cum sunt educati, ingrijiti acesti copii, mi-am propus sa aprofundez intr-o cercetare elaborara pe aceasta tematica. Am considerat problematica asistentei maternale un subiect incitant, in acelasi timp relevant pentru asistenta sociala. Scopul acestei lucrari este de a vedea daca acesti copii cu dizabilitati sunt la fel de bine ingrijiti, crescuti ca niste copii normali.
In acest scop am realizat in primul capitol o introducere in contextul general, national al asistentei sociale in protectia copilului si am clarificat notiunea de asistent maternal profesionist, am descris criteriile si etapele atestarii, precum si particularitatile copilului ca persoana asistata.
In capitolul doi am realizat un studiu in care sunt prezentate ipotezele si obiectivele cercetarii, metodele de cercetare folosite, descrierea cercetarii si interpretarea datelor, si sunt prezentate unele cazuri.
Capitolul al treilea cuprinde notiuni legate de metodologia cercetarii si interventiei. Datele studiului au fost culese prin metoda interviului si tehnica studiului de caz, completate cu observatia participativa si documentarea teoretica. 
In ultima parte a lucrarii, am prezentat principalele concluzii rezultate in urma documentarii si cercetarii empirice.
Copiii indiferent de starea lor de sanatate fie dobandita genetic fie aparuta pe parcurs, reprezinta in esenta viitorul societatii in care traim. Noi cei maturi, pentru rezultate cat mai eficiente avem datoria de a-i proteja si de a le oferi sprijin si conditii optime in tot ceea ce fac. 
Copii cu dizabilitati sunt multe ori o victima a societatii in care traim, fapt care duce de multe ori la marginalizarea, la respingerea acestora. Acest lucru se doreste a fi evitat prin imbunatatirea serviciilor de asistenta sociala, incercand sa se evite pe cat posibil instiutionalizarea.


Fisiere în arhivă (1):

  • Asistenta maternala pentru copiii cu dizabilitat.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Burcel, T., Alina Tudorica, Liliana Gusu, Manualul asistentului maternal profesionist, Editura Fundatia Agapedia, Brasov, 2007
2. Buzducea, D., Aspecte contemporane in asistenta sociala, Editura Polirom Iasi, 2000
3. Cojocaru, S., Metode apreciative in asistenta sociala. Ancheta, supervizarea si managementul de caz, Editura Polirom, Iasi, 2005
4. Constantin, T., Evaluarea psihologica a personalului, Editura Polirom, Iasi, 2004
5. Ilut, P., Abordarea calitativa a socioumanului, Editura Polirom, Iasi, 1997
6. Manea, L., Protectia sociala a persoanelor cu handicap, Editura Sansa, Bucuresti, 2000
7. Miftode, V., Metodologie sociologica, Editura Porto-Franco, Galati, 1995
8. Miftode, V., Tratat de asistenta sociala, Editura Fundatiei Axis, Iasi, 2003
9. Neamtu, G. (coord.,2003), Tratat de asistenta sociala, Editura Polirom, Iasi
10. Rascanu, R., Metode si tehnici de asistenta sociala, Editura Fundatiei ,,Humanitas", Bucuresti, 2001
11. Spanu, M., Introducere in asistenta sociala si protectia copilului, Editura Tehnica, Chisinau, 1998
12. Schiopu, U., Introducere in psihodiagnostic, Editura Semne, Bucuresti, 2002
13. Tabacaru, C., Asistentul maternal, Editura Tritonic, Bucuresti, 1998
14. Tabacaru, C., Manualul Asistentului maternal profesionist, Editura Fundatia Agapedia, Brasov, 2007
15. Tolfree, D., Roofs and Roots-The care of separated children in the developing world, Arena, Asgate Publishing, 2000
16. Zanca, R., O perspectiva actuala asupra serviciilor sociale, in Revista de Asistenta Sociala, nr. 4/2007, Editura Polirom, Iasi, 2007
17. Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului - republicata si actualizata 2016
18. Ordonanta Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 515/2003, cu modificari si completari ulterioare
19. H.G. nr. 679/2003
20. http://dgaspcmm.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!