Asistenta Sociala a Veteranilor si Vaduvelor de Razboi

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE IN DOMENIUL ASISTENTEI SOCIALE 4
1.1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SERVICIILOR SOCIALE DIN ROMANIA 4
1.2 SISTEMUL SERVICIILOR SOCIALE DIN ROMANIA COMPARATIV CU CELE EXISTENTE IN ALTE TARI DIN UNIUNEA EUROPEANA 4
1.3 REFORMA ASISTENTEI SOCIALE 5
CAPITOLUL 2 CADRU LEGISLATIV 7
2.1 COMENTAREA LEGII 705/2001 PRIVIND SISTEMUL NATIONAL DE
2.2 COMENTAREA LEGII NR 44/1994 PRIVIND VETERANII DE RAZBOI, PRECUM SI UNELE DREPTURI ALE INVALIZILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI .21
2.3 Comentarea Legii 49 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi.30
CAPITOLUL 3 PROTECTIA SOCIALA A VETERANILOR, INVALIZILOR, ORFANILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI SI A FOSTILOR DETINUTI POLITICI 35
3.1 CALITATEA DE VETERAN DE RAZBOI 32
3.2 CALITATEA DE INVALID DE RAZBOI 33
3.3 CALITATEA DE VADUVA DE RAZBOI 34
3.4 CALITATEA DE ORFAN DE RAZBOI 34
3.5 CALITATEA DE PRIZONIER DE RAZBOI 34
3.6 CALITATEA DE DETINUT POLITIC 35
3.7 DREPTURILE VETERANILOR, INVALIZILOR, ORFANILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI 36
3.7.1 DREPTURILE VETERANILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI POTRIVIT LEGII NR. 44/1994 36
3.7.2 DREPTURILE ACORDATE INVALIZILOR, ORFANILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI, POTRIVIT LEGII NR. 49/1999 40
3.7.3 INDEMNIZATII ACORDATE INVALIZILOR, VETERANILOR SI VADUVELOR DE RAZBOI POTRIVIT LEGII NR. 49/1991 42
3.8 DREPTURILE FOSTILOR DETINUTI POLITICI 43
3.9 PRIVIRE COMPARATIVA INTRE DREPTURILE VETERANILOR DE RAZBOI INAINTE DE 1989 SI SITUATIA ACTUALA 45
STUDIU DE CAZ 47
Concluzii.
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 53


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
INTRODUCERE IN DOMENIUL ASISTENTEI SOCIALE
1.1 Organizarea si functionarea serviciilor sociale din Romania
Evolutia sistemului de asistenta sociala s-a dezvoltat sub impactul unor factori contradictorii, care au impiedicat imprimarea unei directii clare. Presiunile unor crize punctuale, ale unor competitii institutionale, ale unei atitudini nu de putine ori ambigue din partea colectivitatilor locale si uneori chiar a actorilor politici, lipsa unei strategii clare in domeniu au generat masuri si actiuni susinute din banii publici cu prea putine efecte pozitive fata de categoriile sociale vizate. Concret, eu voi pune accentul pe protectia sociala a veteranilor, invalizilor, orfanilor si vaduvelor de razboi si a fostilor detinuti politici.
1.2 Sistemul serviciilor sociale din Romania comparativ cu cele existente in alte tari din Uniunea Europeana
In tarile vest europene, serviciile sociale sunt o componenta a ,,sistemului de bunastare sociala". De fapt, serviciile sociale sunt indispensabil legate de sistemul de securitate sociala. Sistemele de securitate sociala sunt gandite pe mai multe paliere, astfel incat sa se asigure bunastarea cetatenilor in primul rand prin munca, dar si prin diferite forme de compensatii financiare, prin forme de protectie sociala, diversele riscuri sociale fiind acoperite fie prin sisteme de asigurari de solidaritate intre activi, fie din buget ca forma de solidaritate sociala intre toti cetatenii. 
Toate aceste tipuri de activitati sunt componente necesare unui sistem eficient de asistenta sociala. Ele vor orienta treptat sistemul de asistenta sociala spre schimbare si perfectionare in cadrul unui proces de reforma bine structurat. Pe baza unui feedback permanent cu beneficiarii sistemului de asistenta sociala se poate realiza corectia acestui proces complex de reforma prin evaluarea permanenta a gradului de acoperire a nevoii de asistenta sociala, prin estimarea eficacitatii / eficientei sistemului si a diferitelor sale 
componente raportate la cerintele persoanelor / grupurilor excluse social, grupuri aflate in situatii de nevoie extreme.
Serviciile sociale, ca parte a asistentei sociale, sunt ultima plasa de siguranta, o forma de actiune imediata focalizata pe nevoia anumitor persoane sau anumitor grupuri tinta.
Serviciile sociale asigura cetatenilor un anumit nivel de bunastare nu numai prin masuri financiare, ci si prin interventii si tehnici specifice. Ele au un rol specific in strategia de preventie a excluziunii si marginalizarii sociale, fiind cele mai apropiate de populatie. In strategia sociala, serviciile sociale pot fi percepute ca interventii la nivel micro, care potenteaza performantelor sistemului de protectie sociala la nivel macro.
Romania, angajata ferm in procesul integrarii europene, a demarat constructia institutionala si armonizarea legislativa cu sistemele de securitate sociala din tarile Uniunii Europene. S-au constituit structuri si constructia institutionala continua in paralel cu formarea profesionala a personalului care lucreaza in domeniu.
Eu consider sa sistemului de servicii sociale din Romania ii lipsesc urmatoarele aspecte pentru a ajunge la nivelul celor din Uniunea Europeana:
- in primul rand sistemul de asistenta sociala din Romania este reglementat in prezent de mai multe legi, unele dintre acestea modificand direct sau indirect aplicarea altora, contribuind implicit la modificarea intregii configuratii ;
- in al doilea rand, nu exista un sistem coerent de servicii sociale care sa se adreseze tuturor problemelor importante cu care se confrunta populatia. Exista situatii personale extrem de grave care sunt prea putin acoperite sau sunt tratate marginal * persoane fara adapost, femei si copii victime ale violentei si abuzurilor, copii abuzati in familie, persoane varstnice care nu se pot descurca singure, delnicventi minori, consumatori de droguri * si lista ar putea continua. 
Consider ca o prima urgenta o reprezinta crearea cadrului legislativ pentru serviciile sociale, iar apoi imbunatatirea metodei de lucru prin instituirea de standarde de calitate si a inspectiei, descentralizare garantarea resurselor pentru a asigura perenitatea si evolutia sistemului, si nu in ultimul rand demararea unui program de formare a lucrarilor din domeniu.
Deasemenea cred ca bisericile ar trebui sa aiba un rol mai activ prin sensibilizarea enoriasilor , ar trebui deasemenea ca si aceste institutii bisericesti sa ofere un sprijin moral si material mai bun categoriilor defavorizate iar asistenti sociali ar trebui sa fie mai atenti la resursele minime ale individului si de al ajuta sa le puna in valoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Sociala a Veteranilor si Vaduvelor de Razboi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!