Aspecte ale managementului resurselor umane in cadrul unei societati

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 6
1.1. Asigurarea resurselor umane 6
1.2. Obiectivele planificarii resurselor umane constau in obtinerea: 10
1.3. Functiile managemetului resurselor umane 11
1.3.1. Principiile esentiale ale managementului resurselor umane sunt: 11
1.3.2. Obiectivele urmarite de managementul resurselor umane constau in: 12
1.3.3. Obiective ale managementului resurselor umane: 12
1.4. Strategii si politici de recrutare 17
1.5. Recrutarea - activitate de baza a procesului de asigurare cu personal 22
CAPITOLUL II. DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 27
2.1. Selectia resurselor umane 27
2.2. Formarea si perfectionarea angajatilor 29
2.2.1. Obiectivele formarii si perfectionarii angajatilor sunt: 29
2.3 Motivarea resurselor umane 33
2.4. Evaluarea performantelor 37
CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ 40
APLICATIE LA S.C. SOCECC S.R.L. 40
Audit & Consulting 40
CONCLUZII 50
PROPUNERI 54
BIBLIOGRAFIE 56


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In opinia unor renumiti specialisti, managementul resurselor umane s-a desprins din managementul general al organizatiei, devenind un domeniu de sine statator. 
Astfel, celebrul specialist din SUA, Tom Peters, in lucrarea "Liberation Management" sustine ca "Oamenii, creativitatea, tehnologia si viteza in gandire si actiunea se afla in centrul scenei". De asemenea, directorul de la cunoscuta organizatie europeana pentru competitivitate si inovativitate: Merck - afirma ca "resursele umane sunt mult prea importante pentru a se ocupa de ele doar departamentul personal". Ca urmare, in aceasta organizatie, managementul resurselor umane a devenit o viziune si o componenta a intregului management organizational. Domnul Profesor al Academiei de Studii Economice, Aurel Manolescu, afirma ca: "Managementul resurselor umane s-a diferentiat si s-a autonomizat, restrangandu-si problematica si obiectul de studii si, in consecinta, s-a specializat, avand un loc bine precizat in cadrul managementului general".
Asadar, managementul resurselor umane consta in ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea si mentinera resurselor uname in cadrul organizatiei in vedera realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor acesteia si satisfacerii nevoilor angajatilor. Sunt prezentate in aces proiect definitii, principii, metode si tehnici de management al resurselor umane grupate pe activitati specifice domeniului.
Pe masura ce organizatiile se dezvolta au de a face cu o serie de aspecte esentiale ale managementului resurselor umane, managerii creeaza un paln de atragere si retinere a persoanelor cu abilitatile de care are nevoie organizatia. Implementarea planului presupune recrutarea, selectia, integrarea, instruirea, recompensarea, alegerea beneficiilor celor mai potrivite si evaluarea permanenta a performantelor pentru a se verifica daca sunt atinse obiectivele organizationale. Aceste activitati reprezinta componentele managementului resurselor umane. 
Mentionam ca managementul in general si cel al resurselor umane in particular nu se poate dezvolta in nici un caz prin simplu import conceptual: nu exista manuale care invatate pe de rost, memorate, sa duca automat la aplicare.
Mimetismul conceptual, cosmopolitismul ideatic si plagiatul managerial sunt excrescente perverse ale unei gandiri comode, lipsite de abilitate si supusa riscurilor majore in pragmatica si practica manageriala.
Conducatorii cu stil dominat au in general o buna parere despre ei insusi, un grad ridicat al increderii in sine si convingerea ferma ca posturile de conducere le revin de drept, numai ei fiind apti si dotati sa duca la indeplinire in mod exemplar sarcinile legate de aceste posturi.
Arta manageriala se manifesta printr-o ,,stiinta" deosebita de a utiliza si valorifica compromisul creator, ce produce adevarate miracole in cresterea eficientei si eficacitatii. Un proiectant de avioane, de exemplu, trebuie sa faca intotdeauna un compromis intre greutate si putere pe de o parte si cost pe de alta parte. Abilitatea acceptarii acestui compromis de catre manager - ca factor de decizie - poate deveni o adevarata ,,arta", in masura in care, compromisul ales reuseste sa reduca la maximum eventualele consecinte negative ce ar izvori din activitatea de conceptie.
Managementul este stiinta in masura acumularilor teoretice (legi, principii, metode etc.) si arta, in masura aplicarii eficiente in practica a acestor baze teoretice. Modelele apartin teoreticului (stiintei), dar formularea ipotezelor simplificatoare, adecvarea si utilizarea modelelor, tin de practica (arta managerului). Managementul este deci, in acelasi timp, atat stiinta cat si arta.
CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
1.1. Asigurarea resurselor umane
Dupa cum mentioneaza numerosi specialisti in domeniul resurselor umane, ca, de exemplu, Jack J. Halloran si David J. Cherrington, succesul si supravietuirea organizatiilor in general si firmelor in special este asigurata aproape in totalitate de calitatea fortei de munca. Asfel, organizatiile trebuie sa se concentreze in primul rand asupra solutionarii in mod corespunzator a urmatoarelelor probleme:
- identificarea calificarilor sau a aptitudinilor si alegerea sau selectia candidatilor care corespund cel mai bine cerintelor posturilor noi sau vacante;
- identificarea si atragerea candidatilor competitivi folosind cele mai adecvate metode, surse sau medii de recrutare;
- respectarea legislatiei in domeniul referitor la oportunitatile egale de angajare si corectarea practicilor descriminatorii anterioare sau a unor dezechilibre existente.
Solutionarea cu succes a acestor probleme inseamna, totodata, succesul intregului proces de asigurare cu personal, proces deosebit de important, daca se au in vedere, dupa cum mentioneaza si Malcolm Peel, in special efectele unor posibile greseli sau erori de angajare. De exemplu, respingerea unui candidat competitiv sau acceptarea unuia slab pregatit constituie un prejudiciu pentru organizatie.
Situatia economica a unei tari afecteaza puternic capacitatea organizatiilor de a identifica si a atrage forta de munca cu calificarea necesara. Nesiguranta economica ii poate determina pe oameni sa ramana la locurile de munca actuale. Cei casatoriti, cu copii vor fi mai putin dispusi sa-si schimbe locul de munca, aceasta situatie intervenind mai des in cazul persoanelor tinere. In consecinta, industriile in dezvoltare vor gasi mai greu personalul experimentat de care au nevoie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte ale managementului resurselor umane in cadrul unei societati.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. A.Manolescu ,, Managementul resurselor umane'' 1998
2. L.Baloiu, ''Managementul Inovatiei'', Editura Eficient, Bucuresti, 1995
3. O.Nicolescu, I.Verboncu, ''Managementul organizatiei'', Editura Economica, 2007
4. Stanciu Stefan, Leovaridis Cristina ,,Managementul resurselor umane''. Teste si studii de caz, Editura Bren, Bucuresti, 2003.
5. Ursu I, Stegaroiu D. si Rus I. ,,Stiluri de munca ale cadrelor de conducere din unitatile economice, Bucuresti; Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1978.
6. Ursu I. si Stegaroiu D. ,,Elemente ale unui sistem de selectare si promovare a cadrelor de conducere''. 
Surse internet
1. http:///www.studentie.ro/fisiere/Capitolul_1_598.htm
2. http://biblioteca-digitala.ase.ro
3. http://ebooks.unibuc.ro
4. http://h-resources.blogspot.com/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!