Aspecte Caracteristice ale Sistemului Bancar Romanesc

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 6
CAPITOLUL I Aspecte caracteristice ale sistemului bancar romanesc in perioada de tranzitie spre economia de piata 8
1.1. Dinamica si structura sistemului bancar romanesc in perioada de tranzitie 8
1.1.1. Cadrul legislativ 8
1.1.2.Particularitati ale sistemului bancar 10
1.1.3 Structura de proprietate 12
1.1.4. Concentrarea si competitia in sistem 14
1.2. Banca Nationala a Romaniei - rol si functii 16
1.3. Bancile comerciale - rol si operatiuni 17
1.3.1. Rolul bancilor comerciale in sistemul bancar romanesc 17
1.3.2. Operatiunile bancare pasive - modalitati principale de atragere a resurselor bancii 18
1.3.3. Operatiunile bancare active - modalitati principale de plasare a resurselor bancii 23
CAPITOLUL II Abordari teoretice ale procesului de creditare bancara din Romania 26
2.1. Notiunea de credit 26
2.2. Elementele si trasaturile creditului 27
2.3. Teorii asupra creditului 29
2.4. Activitatea de creditare 31
2.5. Riscul in activitatea de creditare 35
2.6. Biroul de credit 45
2.7. Tipuri de credite acordate persoanelor fizice 47
CAPITOLUL III Particularitati privind creditarea clientilor retail de catre bancile comerciale din Romania 50
3.1.Conditii generale de creditare pentru persoane fizice 50
3.2.Acordarea si derularea produselor tip credit pentru clienti retail 53
3.2.1. Consilierea clientilor retail 54
3.2.2. Verificarea si analiza documentatiei de credit 55
3.2.3. Aprobarea creditelor 57
3.2.4. Contractarea creditelor 58
3.2.5.Tragerea creditelor 60
3.2.6. Monitorizarea utilizarii creditelor si verificarea garantiilor acestora 61
3.2.7. Ramburasarea creditelor si achitarea dobanzilor datorate bancii de catre imprumutati 62
3.3.2. Comisioane percepute pentru credite 66
3.3.3. Comisioane aferente cardurilor de credit 67
3.3.4.Dobanda anuala efectiva (DAE) 69
CAPITOLUL IV Studiu privind creditele auto acordate persoanelor fizice de catre bancile comerciale din Romania 70
4.1. Particularitati privind creditele auto 70
4.2. Piata creditelor auto oferite de catre bancile comerciale din Romania 75
4.3. Studiu de caz: contractarea unui credit pentru achizitia unui autoturism 77
CONCLUZII SI PROPUNERI 82
BIBLIOGRAFIE 85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
De fiecare data cand facem comparatii intre preturile practicate de doua sau mai multe magazine la aceleasi produse, cand ne gandim ca nu ne avantajeaza cursul valutar de saptamana aceasta si preferam sa mai asteptam inainte de a ne converti banii, luam decizii economice.
Atunci cand dorim sa realizam un proiect, o investitie sau pur si simplu sa ne imbunatatim standardul de viata, iar resursele financiare de care dispunem sunt insuficiente, cea mai simpla modalitate de finantare este creditul bancar. 
Alegerea creditului potrivit poate fi un proces dificil avand in vedere multitudinea si varietatea ofertelor disponibile, instabilitatea anumitor institutii bancare, a ratei de schimb etc. In aceste conditii se pune problema identificarii creditului adecvat, care sa ofere un echilibru intre gradul de satisfacere a necesitatilor fiecaruia si costurile si riscul aferent acestuia. Creditul bancar nu trebuie numai sa rezolve pe moment lipsa fondurilor banesti ci , trebuie sa se dovedeasca cea mai buna modalitate de finantare a proiectului respectiv, cu costuri minime si adecvat fiecaruia dintre noi.
Creditul bancar este o solutie spre care multi se indreapta cu sperante mari, dar putini sunt cei care ajung sa fie multumiti de alternativa aleasa. Personal consider ca ambitia, deciziile luate la timp, seriozitatea si cateva cunostinte in domeniul economic, reprezinta atuurile care fac dintr-un credit alternativa optima de finantare. Daca primele sunt mai mult insusiri native, cunostintele se dobandesc.
Deci, nimic nu ne impiedica sa contractam un credit bancar avantajos daca avem un bagaj minim de cunostinte financiare si o strategie privind intrebuintarea lui. Acesta este si scopul lucrarii, de a fi calauza intr-o lume fascinanta, aceea a sistemului bancar si a creditelor oferite de acesta. Nimic nu este mai rau decat sa solicitam un credit bancar nepregatiti, iar ceea ce se dorea o modalitate de solutionare a problemei se dovedeste o povara prin prisma costurilor implicate.
Lucrarea de fata se doreste a fi o analiza teoretico-aplicativa asupra ceea ce reprezinta modalitatile de finantare a persoanelor fizice de catre bancile comerciale din Romania. Posibilitatea de a face o analiza cat mai aprofundata asupra unor probleme esentiale cu care se confrunta oamenii atunci cand apeleaza la o banca pentru a contracta un credit, realismul ce impune o astfel de analiza si totodata cadrul teoretic vast, dar reflectat in cotidian, m-a indemnat sa optez pentru aceasta tema. Cine nu doreste in zilele de astazi sa cunoasca care sunt cele mai bune modalitati de finantare, care raspund optim necesitatilor fiecaruia dintre noi? Cu totii dorim sa avem o viata mai buna si suntem constienti ca vom realiza acest lucru doar printr-o imagine cat mai clara despre ce avem de facut.
Indiferent de scopul pentru care o persoana fizica contracteaza un credit bancar, in capitolele urmatoare se ilustreaza particularitatile privind mecanismele de creditare desfasurate de catre bancile comerciale din Romania precum si particularitati ale produselor oferite de acestea.
In primul capitol am prezentat aspectele caracteristice ale sistemului bancar romanesc, cadrul legislativ care le reglementeaza activitatea societatilor bancare, precum si principalele operatiuni desfasurate.
Capitolul doi face referire la procesul creditarii bancare axandu-se pe abordarile teoretice.
In capitolul trei am ilustrat paricularitatile mecanismului de creditare a persoanelor fizice practicat de catre bancile comerciale din Romania.
In capitolul patru am analizat piata creditelor auto si am realizat un studiu privind varianta optima de finantare a achizitiei unui autoturism prin credit bancar.
Sper ca toti cei care doresc sa apeleze la un credit bancar pentru finantarea proiectelor sa opteze pentru varianta optima, in cunostinta de cauza a tuturor costurilor implicate, pornind poate chiar de la ideile sugerate in aceasta lucrare.
CAPITOLUL I ASPECTE CARACTERISTICE ALE SISTEMULUI BANCAR ROMANESC IN PERIOADA DE TRANZITIE SPRE ECONOMIA DE PIATA
1.1. Dinamica si structura sistemului bancar romanesc in perioada de tranzitie
1.1.1. Cadrul legislativ
In perioada economiei cu planificare centralizata, sistemul bancar romanesc a fost organizat, in linii mari, conform modelului sovietic de monobanca. In centrul sistemului elaborat de statul roman pentru a implementa planul central si a controla administrativ fluxurile de fonduri in economie s-a aflat Banca Nationala a Romaniei (BNR), care exercita atat functii de banca de emisiune, cat si unele functii de banca comerciala. Alaturi de BNR, sistemul cuprindea si patru banci specializate in finantarea unui sector specific de activitate economica. Astfel, Banca Romana de Comert Exterior (redenumita Bancorex) era specializata in finantarea intreprinderilor de comert exterior si detinea cea mai mare parte a rezervelor valutare ale tarii. Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara (in prezent Raiffeisen Bank) finanta intreprinderile agricole si agroindustriale, in timp ce Banca de Investitii (in prezent Banca Romana pentru Dezvoltare - Grup Societe Generale) acorda credite pe termen lung si era responsabila de finantarea investitiilor. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) detinea monopolul in mobilizarea economiilor populatiei si aloca o parte din resursele sale sub forma imprumuturilor pentru constructia de locuinte. In plus, patru banci straine (Manufacturers Hanover Trust, Societe Generale, Banque Franco Roumaine si Frankfurt Bucharest Bank) erau autorizate sa efectueze o gama restransa de operatiuni in valuta. De asemenea, mai existau aproximativ 860 de cooperative de credit, organizate intr-o retea, si mai mult de 6.000 de case de ajutor reciproc.


Fisiere in arhiva (7):

  • Anexa_nr_1.doc
  • Anexa_nr_1B.doc
  • Anexa_nr_2.doc
  • Anexa_nr_3.doc
  • Anexa_nr_4.doc
  • Anexa_nr_5'.doc
  • Aspecte Caracteristice ale Sistemului Bancar Romanesc.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar
2. Legea nr. 34 din 1 martie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.
3. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99 din 6.12.2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1027 din 27/12/2006
4. *** Dictionar Macmilian de Economie Moderna, Editura Codecs, Bucuresti, 1999
5. Anghelache Constantin, Romania 2001 dupa unsprezece ani de tranzitie, Editura Economica, Bucuresti,2001
6. Angelescu Coralia (coordonator), Optiuni strategice de dezvoltare a economiei romanesti, Editura A.S.E., Bucuresti, 2004
7. Bejenaru Aurel, Cerinte privind perfectionarea managementului riscului in institutiile de credit : acordul Basel II. , Revista finante publice si contabilitate, nr. 6, iunie 2006
8. Basno Cezar, Dardac Nicolae , Integrarea Monetara Bancara Europeana, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999
9. Basno Cezar, Dardac Nicolae si Floricel Constantin , Moneda, Credit, Banci ,Edituta Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999
10. Basno Cezar, Dardac Nicolae , Operatiuni Bancare , Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996
11. Basno Cezar, Dardac Nicolae, Management bancar , Editura Economica, Bucuresti, 2002
12. Dardac Nicolae, Barbu Teodor, Moneda, banci si politici monetare, Edituta Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2005
13. Dedu,Vasile, Gestiune si audit bancar, , Editura Economica, Bucuresti , 2003
14. Dumitru Ionut, Dardac Nicolae cond. st., Politica monetara a BNR si procesul dezinflationist, Editura A.S.E., Bucuresti, 2006
15. John Stuart, Principiile economiei politice, University of Toronto Press,1848
16. Maricica Stoica, Management bancar, Editura Economica, Bucuresti, 1999
17. Manolescu Gheorghe, Banci si credit, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006.
18. Nicolae Danila , Privatizarea bancilor, Editura Economica, 2000
19. Nitulescu Gabriel, Ghidul financiar bancar al Romaniei Ed. a 2-a, Editura House of Guides, Bucuresti, 2006
20. Rosca Teodor, Moneda si credit, editia a II-a, Editura Altip, Alba-Iulia, 2003
21. Stoica Maricica , Management bancar , Editura Economica, Bucuresti, 1999
22. Trenca loan , Metode si tehnici bancare, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2002
23. Zapodeanu Daniela , Moneda si credit. Institutii monetare si de credit, Editura Universitatii din Oradea, 2003.
*** www.apia.ro , website-ul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule
*** www.birouldecredit.ro , website-ul SC Biroul de Credit SA
*** www.bnr.ro , website-ul Bancii Nationale a Romaniei
*** www.bcr.ro , website-ul Bancii Comerciale Romane
*** www.capital.ro , website-ul ziarului Capital
*** www.finzoom.ro , website pentru comparare credite
*** www.sfin.ro , website-ul revistei Saptamana Financiara
*** www.unicredit-tiriac.ro , website-ul UniCredit Tiriac Bank
*** www.zf.ro , website-ul ziarului Ziarul Financiar


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!