Aspecte Criminologice Privind Relatia Victima-Infractor

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT 4
CAP.I. VICTIMOLOGIA CA STIINTA 5
I.1. NOTIUNEA SI OBIECTUL VICTIMOLOGIEI2 5
I.2. ISTORICUL VICTIMOLOGIEI4 6
I.3. METODE SI TEHNICI DE CERCETARE IN VICTIMOLOGIE7 8
CAP.II.NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND VICTIMA 10
II.1. CONCEPTUL DE ,,VICTIMA". 10
II.2. CLASIFICAREA VICTIMELOR9 11
II.3. REACTIILE SOCIETATII FATA DE VICTIMA: ACUZAREA SI APARAREA SA10. 15
CAP.III.CUPLUL PENAL VICTIMA-AGRESOR 18
III.1. CONTRADICTIE PRIVIND EXISTENTA CUPLULUI AGRESOR - VICTIMA12 18
III.2. IMPLICATIILE PSIHOLOGICE ALE ACTULUI AGRESIONAL PRIVIND AGRESORUL SI VICTIMA15 19
III.2.1. Implicatiile psihologice ale actului agresional privind pe agresor. 20
III.2.2. Implicatiile psihologice ale actului agresional privind victima. 21
III.3. ROLUL VICTIMEI IN COMITEREA INFRACTIUNII1 23
III.4. VICTIMA CA SURSA DE IDENTIFICARE A AGRESORULUI17 25
CAP.IV. COORDONATE PSIHOLOGICE ALE PERSONALITATII INFRACTORULUI 27
IV.1. CURENTE SI ORIENTARI IN ABORDAREA PERSONALITATII INFRACTORULUI. 28
IV.2. TRASATURI ESENTIALE ALE PERSONALITATII CRIMINALE. 31
IV.3. TULBURARI ALE PERSONALITATII INFRACTORULUI. 35
CAPITOLUL V - PROTECTIA VICTIMELOR INAINTE SI DUPA ACTUL INFRACTIONAL. 39
V.1.CONCEPTUL DE PREVENIRE VICTIMOLOGICA. 39
V.2. STRATEGII PREVENTIVE SI DE CONTRACARARE A VICTIMIZARII. 42
V.3. RELATIA VICTIMA-INFRACTOR DUPA TERMINAREA PROCESULUI PENAL. 44
V.3.1. Despagubirea victimei. 46
V.3.2. Serviciile pentru victima. 46
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Societatea contemporana releva si furnizeaza in cursul evolutiei sale prototipuri indestructibile ale "deviatiei" psihologice, care, intr-o majoritate covarsitoare are la baza caracteristicile criminalitatii, pornindu-se de la infractiuni comise prin violenta fizica pana la asasini si criminali in serie. Prin urmare daca nu tratam asemenea modele comportamentale ca persoane cu reale probleme psihice, inseamna ca refuzam adevaratele dificultati si le negam deopotriva orice sansa de reabilitare.
Personalitatile evidentiate inglobeaza un ansamblu de activitati antisociale, care, de cele mai multe ori, intra sub nemarginita incidenta a organelor de stat insarcinate cu mentinerea ordinii publice si cu reprimarea infractiunilor: "Ubi ius, ibi remedium"1.
O conexiune intre ucigasi si victima nu este de neimaginat, fiind totodata un fenomen de data recenta. Exista victime care au fost alese tocmai pentru "maleficul" rationament ca, apartin, familei asasinului. Mary Ann Cotton a putut sa-si ucida cativa dintre soti si toti copiii vitregi, si sa obtina ca, in dosare, cauza mortii sa fie trecuta "febra gastrica".
In majoritatea situatiilor, infractorul, ca tip individualizat, isi selecteaza victima, pe criterii aleatorii, insa acest proces scoate in evidenta un mobil al crimei generalizat,profund intiparit in psihicul sau. Victima trebuie sa fie inclusa intr-o categorie, loc, moment, cu totul exceptionale.
In contextual actual al ratei criminalitatii, al mobilitatii crescande, al eficientizarii comunicarii pe plan national si international se poate afirma ca orice persoana, pe parcursul existentei sale, poate cadea victima unui grad inalt de violenta inutila sau "exces de crima", in cadrul carora aceasta este supusa unor brutalitati exacerbate.
Intrucat fenomenul criminalitatii nu poate fi eradicat, ci doar limitat, cu totii suntem datori sa participam la asigurarea eficientizarii activitatii sociale pentru atingerea adevaratelor valori morale, in vederea obtinerii beneficiilor comune.
CAP.I. VICTIMOLOGIA CA STIINTA
I.1. Notiunea si obiectul victimologiei2
Notiune. Conceptul de ,,victimologie" deriva din latinescul "victima" (victima) si "logos" (stiinta), adica stiinta care studiaza victima, aceasta notiune fiind promovata la randul ei de psihiatrul American Frederick Wertham(1949).
In literatura de specialitate victimologia a primit mai multe definitii. Astfel ea reprezinta stiinta comportamentului si personalitatii victimei raportata la conceperea, realizarea si consecintele directe ale actului agresional asupra victimei.3 J. A. R. Calderon defineste victimologia ca fiind disciplina care, in explicarea cauzelor, studiaza victima fara a planifica si realiza o politica a victimei.
Conceptul de victimologie defineste actiunile victimei ca unic mod de reparare, de recuperare a intereselor individuale, noile reguli si principii comportamentale adoptate de victima, actele de vointa, simtamintele, constrangerea morala, fundamentele morale, dificultatile de adaptare, sinteza cauzalitatii agresionale, conexiunile in actiunile agresivo-victimologice precum si conflictul acestora.
Intrucat victima exista alaturi de un act agresional, determinarea acestuia va releva identitatea manifestarilor victimale, evolutia singulara a acestora si efectul social al victimizarii. Modul in care victima percepe, intelege, accepta sau respinge violenta actului agresiv are valoare pentru stabilirea lantului cauzelor si efectelor fenomenului victimal. Expunerea exacta a elementelor si laturilor actului agresional, a efectelor acestuia asupra victimei reprezinta forme specifice de definire a victimologiei.
Obiectul de studiu. Potrivit lui Guglielmo Gulotta, profesor de psihologie juridica la
Universitatea din Torino, Facultatea de Psihologie si avocat al Sectiei Penale al Tribunalului din
Milano, victimologia asigura studiul victimei unui delict, al personalitatii sale, al caracteristicilor biologice, psihologice, morale si socio-culturale, al relatiilor sale cu delincventul si al rolului pe care l-a jucat in geneza delictului. Ea releva cauzalitatea si efectele agresiunii asupra victimei, ordinea in care se produc actele agresionale si limita reducerii acestora, respectiv actele agresionale cu un continut clar: lezarea intereselor unei victime identificate sau care se va individualiza in perioada producerii actului agresional prin legatura de cauzalitate si efectul victimal.
E. A. Fattah considera ca victimologia are ca obiect elaborarea printr-un studiu aprofundat al victimei, al unui ansamblu de reguli generale, de principii comune si de un alt tip de cunostinte, putand contribui la dezvoltarea, evolutia si progresul fenomenului criminal, al procesului criminogen, a personalitatii si caracterului periculos al delincventului.
Obiectul victimologiei este reprezentat de tulburarile psiho-fizice (cu exceptia celor de tip maladiv) - efecte ale actului agresiv care afecteaza in mod direct echilibrul dinamic (biologic si psihologic) al victimei. Analiza victimologica se refera la situatiile cand agresorul are capacitatea de comportare neafectata de boli (fizice sau psihice) in sensul ca este constient si responsabil de actul agresiv produs, dovedeste o corecta auto-perceptie, o capacitate buna de relationare sociala, de rezolvare a conflictelor, de a trai vinovatia. Dincolo de aceasta situatie intereseaza psihopatologia sau psihiatria.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Criminologice Privind Relatia Victima-Infractor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!