Aspecte crimonologice ale infracțiunilor săvârșite cu violență

Extras din licență Cum descarc?

Introducere:
Am decis sa redactez lucrarea de licenta folosindu-ma de o tema de actualitate si bazandu-ma pe un subiect care poate provoca multiple discutii, dezbateri si dispute launtrice. Violenta nu constituie un fenomen nou, aparitia si evolutia ei fiind strans legata de evolutia indivizilor, grupurilor, organizatiilor, institutiilor si societatilor umane.Nimic nu ma frapeaza mai mult decat suferinta indivizilor, a semenilor, intr-o societate condusa de ura, indiferenta si lipsa de respect.
Violenta constituie o permanenta umana, fiind intim legata de evolutia si de functionarea societatii.Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au luptat pentru teritorii, resurse, hrana si convertirea semenilor.
Exista insa dificultati reale in definirea actelor comise prin violenta, dificultati ce sunt determinate atat de varietatea formelor de violenta intalnita in diverse societati, cat si de diferentele in ceea ce priveste sanctionarea acestora, mai ales ca, de multe ori, violenta acopera o gama larga de comportamente individuale si sociale care isi au propria lor etiologie.
Totodata, aprecierea si definirea violentei se face in functie de anumite criterii istorice, culturale si normative, dar si in functie de anumite criterii si contexte subiective si accidentale, care sunt insa relative spatial si temporal (atat de la o societate la alta, cat si de la o perioada la alta).
Pe plan intern si international, ma oripileaza actele de cruzime, violenta fiind la ordinea zilei, amplificata de actele de terorism si criminalitate organizata, comise in scopul de a determina frica, spaima si groaza in randurile opiniei publice, dar si de o serie de infractiuni care aduc atingere drepturilor si libertatilor individului (omoruri, violuri, talharii, agresiuni fizice etc.
Multiple victime nevinovate cad prada abuzurilor, atentatelor si spaimei, toate datorate unor indoctrinari meschine si a lipsei de educatie, de cultura si de civilizatie lipsita de empatie, cu oameni lipsiti de remuscari.
Lasand la o parte problemele globale, in privinta tarii noastre, saracia e principalul factor care favorizeaza aparitia fenomenului infractional.Numeroasele stari conflictuale manifestate, mai ales in prima perioada a tranzitiei din tara noastra, amplificarea frustrarilor, indeosebi in randul celor care se simt marginalizati, stresul determinat de nesiguranta sociala si de lipsa de perspectiva, mai ales a tinerilor, aparitia unor interese in sfera relatiilor de afaceri, precum si proliferarea unor subculturi violente, reprezinta factori ce favorizeaza cresterea riscului de aparitie a comportamentului agresiv.
Modificari s-au produs si in privinta atitudinii fata de munca a cetatenilor dupa decembrie 1989. Acestia, traind cu ideea ca ar putea sa-si procure venituri fara sa presteze o munca continua au creat noi contingente care vedeau in savarsirea de infractiuni o cale lejera pentru rezolvarea problemelor lor de viata.
La cele de mai sus s-ar putea adauga o grava slabire a simtului moral, ca urmare a raspandirii publicatiilor obscene, a etalarii violentei prin mass media, a cvasigeneralizarii atitudinii agresive in raporturile interumane si a promovarii nonvalorilor.
Intalnite in realitatea sociala, infractiunile savarsite prin violenta sunt fapte materiale care reprezinta manifestari exterioare ale individului care exprima atitudinea sa fata de valorile sociale, fiind sanctionate de legea penala. Elementele conceptului nu difera de elementele infractiunii, asa cum a fost definita in legislatia penala, in sensul ca orice actiune tipic umana savarsita cu vinovatie, al carei scop vizeaza persoana cu atributele sale esentiale, se inscrie in sfera infractiunilor care fac obiectul demersului meu.
Infractiunile savarsite prin violenta reprezinta acte ilicite care presupun folosirea sau amenintarea folosirii fortei si constrangerii in scopul producerii unor prejudicii morale sau materiale sau vatamarii integritatii persoanei (omor, viol, loviri, vatamari corporale etc.) sau bunurilor acesteia (talharie, distrugere etc.).
Atentia mi-a fost captata de aceste fapte deoarece consider ca exista o sumedenie de factori care favorizeaza aparitia lor si am incercat, pe cit posibil, sa inteleg ce anume ii determina pe oameni sa iasa din sfera legalitatii si sa-si distruga pana la urma destinele.
Dinamica fenomenului infractional din ultimii ani si eforturile institutiilor statului si ale societatii civile de a-i face fata intr-o maniera coerenta si eficace, impune realizarea unei strategii nationale de prevenire a criminalitatii, care sper eu, pe termen lung, sa limiteze pe cat posibil acest fenomen.
Acest lucru este deplin posibil deoarece exista o baza teoretica bogata consacrata acestui domeniu: acte normative romanesti, programe si recomandari ale Consiliului Europei si ale O.N.U., strategii elaborate recent in alte tari.
Noile evolutii contemporane demonstreaza pericolul criminalitatii pentru dezvoltarea sociala, dreptul cetatenilor de a trai in securitate si, ca o consecinta, elaborarea unei strategii pe termen lung pentru a evita mersul spre o societate terorizata. Peste tot in lume, statisticile oficiale arata cresteri importante ale criminalitatii dar si eforturi din ce in ce mai mari pentru ai face fata atat la nivel de stat cat mai ales la nivel comunitar.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte crimonologice ale infractiunilor savarsite cu violenta.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!