Aspecte de Mediu la o Instalatie de Producere a Biodieselului

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
CAP. 1 Energia din surse regenerabile, alternativa durabila pentru omenire in producerea energiei 5
1.1. Obiectivele generale ale strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie 6
1.2. Potentialul surselor regenerabile de energie din Romania 6 
1.3. Premisele obtinerii biocombustibililor o sursa regenerabila de energie 8
1.4. Dezvoltarea industriei de biocarburanti in Romania 10
1.5. Avantajul utilizarii biocombustibililor din floarea-soarelui 11
1.6. Discutii privind obtinerea combustibililor in Europa, SUA, Brasilia 13
CAP.2 Aspecte legislative 
2.1. Definitii 16
2.2. Legislatia in Romania 20
2.3. Directive ale Comunitatii Europene transpuse in legislatia tarii noastre 21
2.4. Actele normative care sustin dezvoltarea producerii combustibililor biodegradabili, 
biodiesel 24
2.5. Strategia protectiei mediului 25
2.6. Strategia privind protectia atmosferei 25
2.7. Obiectivele strategiei privind protectia atmosferei 26
2.8. Valorile limita pentru aerul ambiental, tinta ale strategiei 28
CAP.3 Studiu de caz: Prezentarea instalatiei de obtinere a biocombustibililor de tip biodisel la SC.Marsat. SA Roman 26
3.1. Descrierea activitatilor desfasurate 26
3.2. Obiective 26
3.3. Prezentarea titularului de activitate 27
3.4. Descrierea si localizarea terenului 27 
3.5. Organizarea amplasamentului 28
3.6. Proprietatea si utilizarea actuala a terenului 28
3.7. Descrierea instalatiei de obtinere a biocombustibililor 29
3.7.1. Informatii de materiile prime si auxiliare 32
3.8. Descrierea tehnologiei de fabricatie a biocombustibililor de tip biodisel 42
CAP. 4. Studiu de impact asupra mediului pentru instalatia de producere biodiesel
4.1.Informatii generale 41
4.2. Structura raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului 42
4.3. Informatii privind productia care se va realiza si resursele folosite in scopul producerii energiei necesare asigurarii productiei 43
4.3.1. Informatii despre materiile prime, substantele sau preparatele chimice 44
4.4. Informatii despre poluantii fizici si biologici care afecteaza mediul, generati de activitatea propusa 44
4.5. Procese tehnologice de productie 45
4.5.1. Bilant de materiale pe sarja 47
4.6. Impactul produs in timpul functionarii investitiei asupra factorului de mediu apa 52
4.7. Impactul produs in timpul functionarii investitiei asupra factorului de mediu aer 54
4.8. Impactul produs asupra factorului de mediu sol 56
4.9. Situatii de risc 58
Cap.5. INSTALATII PENTRU RETINEREA, EVACUAREA SI DISPERSIA 
POLUANTILOR IN MEDIU
5.1. Emisii si reducerea poluarii din surse punctiforme in aer 62
5.2. Reducerea emisiilor din surse punctiforme in apa de suprafata si canalizare 63
5.3. Emisii si reducerea poluarii din surse punctiforme din sol 63
Concluzii 64
Bibliografie 65


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Degradarea continua a mediului inconjurator precum si schimbarile climatice survenite in ultimele decenii au constientizat omenirea asupra faptului ca reducerea poluarii mediului trebuie sa fie o prioritate mondiala. Romania este parte la Conventia- Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, ratificata prin Legea nr. 24/1994 si la Protocolul de la Kyoto la aceasta Conventie, protocol ratificat prin Legea nr. 3/2001. Obiectivele cunoscute in domeniu arata clar tendinta de inlocuire in timp a combustibililor clasici cu altii noi. Astfel, Directiva EC/2003/30 a Consiliului si Parlamentului European din 8 mai 2003 prevede obligatia asigurarii unui procent minim de biocombustibili si alti combustibili regenerabili. 
Notiunile de biocombustibili, bioenergie, resurse de energie regenerabile si-au facut loc catre opinia publica in ultimii 15-20 de ani. Dezbaterea pe aceste domenii s-a amplificat in ultimii ani si a fost cauzata de mai multi factori: 
- faptul cert ca actualele surse producatoare de energie sunt epuizabile (cele fosile) sau pot sa ajunga la un anumit nivel de la care nu mai pot creste (potentialul hidro); 
- cresterea continua a pretului energiei si a surselor producatoare de energie care, la un moment dat, ar putea face imposibil accesul la acestea al unor tari si popoare.
- poluarea mediului, determinata in principal de produsele rezultate din folosirea combustibililor proveniti din hidrocarburi fosile (titei, gaz metan, carbune); 
- nevoia acuta de a realiza produse energetice din surse regenerabile nepoluante, precum: biodieselul si bioetanolul, obtinandu-se din materii prime vegetale, cu o mare putere de regenerare
Cartea Verde a Comisiei intitulata "Spre o strategie europeana pentru securitatea alimentarii cu energie", stabileste ca obiectiv inlocuirea pana in anul 2020 a combustibililor conventionali in proportie de 20% cu combustibili alternativi in sectorul transportului stradal.
Noile tipuri de combustibili trebuie sa se alinieze la standardele tehnice deja recunoscute si sa se impuna pe piata. Aceste standarde constituie de asemenea baza in stabilirea cerintelor referitoare la emisiile de noxe si la monitorizarea lor.
Lucrarea de licenta intitulata " Aspectele de mediu la o instalatie de obtinere a biodiselului" reprezinta interesul meu asupra dezvoltarii durabile si a dezvoltarii industriei de combustibili regenerabili. Lucrarea este structurata in cinci capitole cu subcapitolele aferente.
Primul capitol intitulat " Energia din surse regenerabile, alternativa durabila pentru omenire in producerea energiei" reprezinta informarea tuturor generatiilor despre potentialul surselor de energie regenerabile importante precum si cel al disponibilitati nelimitate de utilizare pe plan local si national ale acestora. 
Intr-o succinta prezentare vom pune in balanta premizele obtinerii biocombustibililor atat in Romania cat si in Europa, SUA, Brasilia precum si, avantajele si dezavantajele utilizarii biocombustibililor.
In al doilea capitol intitulat" Aspecte legislative" am pus in evidenta actele normative care sustin dezvoltarea producerii combustibililor biodegradabili, biodiesel precum si strategia privind protectia mediului. 
Capitolul trei al lucrarii intitulat ,, Prezentarea instalatiei de obtinere a biocombustibililor de tip biodisel" sunt subliniate datele locative ale intreprinderii de producere biodiesel, obiectivele si strategiile de dezvoltare. Un punct de plecare ar fi cel al materiilor prime utilizate in procesul tehnologic, prezentarea etapelor de proiectare ale instalatiei, modul de utilizare pe fiecare etapa a procesului tehnologic, si in partea de final a capitolului produsul final , biocombustibilul.
In capitolul patru intitulat " Studiu de impact asupra mediului pentru instalatia de producere biodisel" am prezentat structura raportului la studiul de evaluare a impactului ceea ce implica o a analiza a impactului produs in timpul functionarii asupra factorilor de mediu: apa, sol, aer. 
In capitolul cinci " Instalatii petru retinerea, evacuarea si dispersia poluantilor in mediu" sunt prezentate cele mai bune tehnici disponibile in vederea reducerii poluarii pentru fiecare factor de mediu.
Lucrarea se incheie cu concluzia ca obtinerea si utilizarea biocombustibililor regenerabili este un lucru favorabil din punct de vedere social-economic cat si din punct de vedere al protectiei mediului.
CAP. 1 Energia din surse regenerabile, alternativa durabila pentru omenire in producerea energiei 
Sursele regenerabile detin un potential energetic important si ofera disponibilitati nelimitate de utilizare pe plan local si national. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizeaza pe baza a trei premise importante conferite de acestea, si anume: 
- accesibilitate,
- disponibilitate
- acceptabilitate
Sursele regenerabile de energie asigura cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice, in conditiile unei dezvoltari economice durabile. Aceste cerinte se realizeaza in context national, prin implementarea unor politici de conservarea energiei, cresterea eficientei energetice si valorificarea superioara a surselor regenerabile.
Exploatarea surselor regenerabile de energie confera garantia unor premise reale de realizare a obiectivelor strategice privind cresterea sigurantei in alimentarea cu energie pe baza diversificarii surselor si diminuarii ponderii importului de resurse energetice, respectiv de dezvoltare durabila a sectorului energetic si de protejare a mediului inconjurator.
Sursele regenerabile de energie pot sa contribuie prioritar la satisfacerea nevoilor curente de energie electrica si de incalzire in zonele rurale defavorizate. Valorificarea surselor regenerabile de energie, in conditii concurentiale pe piata de energie, devine oportuna prin adoptarea si punerea in practica a unor politici si instrumente specifice sau emiterea de certificate verzi" ("certificate ecologice").
Oportunitatea implementarii strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie pe termen mediu si lung in Romania ofera cadrul corespunzator pentru adoptarea unor decizii privind alternativele energetice si conformarea cu acquis-ul comunitar in domeniu. [1]


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte de Mediu la o Instalatie de Producere a Biodiselului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!