Aspecte de nursing în recuperarea pacienților cu hernii de disc operate

Cuprins licență

Introducere .. pag.3
Scopul si motivatia lucrarii pag.4
Cap.I.Anatomia coloanei vertebrale .. pag.5
Cap.II. Hernia de disc cervicala . pag.8
2.1. Epidemiologie . pag.8
2.2. Anatomie, Fiziologie, Biomecanica pag.8
2.3.Fiziopatologia herniei discale ... pag.9
2.4.Simptomatologie pag.10
2.5.Investigatii radiologice .. pag.12
2.6.Prognostic .. pag.13
2.7.Diagnosticul pozitiv si diagnosticul diferential . pag.14
2.8.Tratament .pag.15
Cap.III. Hernia de disc lombara ... pag.18
3.1.Definitie . pag.18
3.2.Varietati anatomopatologice .. pag.18
3.3.Anamneza in hernia de disc lombara . pag.19
3.4.Diagnostic clinic pag.20
3.5. Forme clinice particulare ... pag.22
3.6.Diagnostic imagistic .. pag.23
3.7.Tratament ... pag.23
3.8.Complicatiile tratamentului chirurgical in HDL ... pag.24
Cap.IV.Recuperarea dupa interventii chirurgicale pentru hernii de disc .pag.25
4.1.Recuperarea dupa interventie chirurgicala pentru HDL pag.25
4.2.Principii generale de recuperare dupa hernia de disc operata pag.25
4.3.Recuperarea dupa interventii chirurgicale pentru hernii de disc pag.25
4.4.Reinsertia profesionala .. pag.27
4.5.Programul de exercitii ... pag.28
4.6.Programul de educare pag.29
4.7.Stilul de viata . pag.29
4.8.Premisele recuperarii functionale dupa interventii chirurgicale discale .pag.29
Cap.V.Partea speciala pag.31
1.Ipoteza de lucru pag.31
2.Material si metoda ..pag.31
Cap.VI.Rezultate statistice pag.33
Cap. VII.Prezentarea cazurilor ..pag.43
Cap.VIII.Ghidul pacientului cu hernie de disc operata .pag.54
Cap.IX.Concluzii ...pag.55
Bibliografie pag.57


Extras din licență

I. INTRODUCERE
Multiplele aspecte clinice ale herniei de disc, determinate de terenul pacientului si stadiul de evolutie a bolii, angajeaza in rezolvarea ei diversi specialisti, (balneologi,neurologi,neurochirurgi,kinetoterapeuti,psihologi,specialistul de exper-tiza a capacitatii de munca).Cu toate progresele obtinute s-a observat ca intr-un anumit numar de cazuri rezultatele tratamentului neurochirurgical nu sunt favorabile.
Tratamentul chirurgical al herniilor de disc vizeaza solutionarea suferintei discului intervertebral si a consecintelor produse de hernierea sa in canalul rahidian si este luat in discutie in momentul in care tratamentul medical si fizioterapeutic riguros aplicat nu are rezultate favorabile, pacientul fiind scos din viata sociala si productiva prin fenomenele dureroase sau neurologice generate de hernia de disc.
Herniile de disc reprezinta 36,75% din totalul de operatii efectuate la sectia de neurochirurgie Alba-Iulia.
II. SCOPUL SI MOTIVATIA LUCRARII
Primul motiv pentru care am ales aceasta tema este acela ca lucrez la Spitalul Judetean de Urgenta Alba-Iulia in cadrul sectiei de Recuperare Neurologica in calitate de asistenta medicala, unde ma ocup si de pacientii cu hernii de disc operate.
Un alt motiv, pentru mine foarte important, este acela ca patologia discala in ultima perioada a crescut ingrijorator in randul populatiei tinere.
CAP.I. ANATOMIA COLOANEI VERTEBRALE
Coloana vertebrala reprezinta scheletul axial ,fiind situata in partea mediana si posterioara a corpului. Indeplineste un triplu rol, fiind axul de sustinere al corpului, protejand maduva spinarii si participand la diferite miscari ale trunchiului si capului. Inainte de a analiza caracterele pe regiuni ale diferitelor vertebre, trebuie studiata vertebra tip (vertebra toracala ).
Vertebra tip prezinta, in partea sa anterioara, corpul vertebral, iar posterior arcul vertebral, care este legat de corpul vertebral prin doi pediculi vertebrali. Acestia din urma, prin suprapunere, delimiteaza orificiile intervertebrale(de conjugare) prin care ies nervii spinali. Corpul prezinta o circumferinta, o fata superioara si una inferioara, care se articuleaza cu vertebrele supra- si subiacente, prin intermediul discului intervertebral, o formatiune fibrocartilaginoasa avand in centru nucleul pulpos. Arcul vertebral prezinta, de asemenea, si o serie de apofize, dintre care unele sunt musculare, iar altele articulare. Cele musculare se disting in apofiza spinoasa, unica, situata pe linia mediana, si in apofizele transversale, stanga si dreapta. Cele articulare sunt in numar de patru, doua superioare si doua inferioare. Ele servesc pentru articulatii cu apofizele articulare ale vertebrelor supradiacente si subiacente. Intre corpul vertebral, pediculii vertebrali si arcul vertebral se afla orificiul vertebral, care, prin suprapunere, formeaza canalul vertebral ce adaposteste maduva.
Caracterele regionale ale vertebrelor:
1.Regiunea cervicala prezinta 7 vertebre. Corpul acestora are diametrul transversal dublu fata de cel antero-posterior. Procesele transversale au doi tuberculi, unul anterior si unul posterior. Aceste procese prezinta un orificiu prin care trec artere si nervul vertebral. Procesul spinos este scurt si bifurcat. Orificiul vertebral are forma triunghiulara orientat cu baza spre inainte. Atlasul, prima vertebra, nu are un corp vertebral, prezinta doua mase laterale unite printr-un arc anterior si unul posterior. Axisul, vertebra a doua, prezinta pe fata superioara a corpului, o proeminenta numita dintele axisului. Vertebra a saptea este proeminenta si are un proces spinos lung.
2.Regiunea toracala prezinta 12 vertebre. Corpul este cilindric, avand diametrul transversal egal cu cel anteroposterior. Pe partile laterale ale vertebrelor T2-T9 se afla cate doua hemifatete articulare pentru capul coastelor 2-9. Procesele transversale prezinta o suprafata de articulare cu tuberculul coastei. Procesul spinos este lung si inclinat pentru a limita extensia. Orificiul vertebral este rotund. Vertebra toracala T1 prezinta pe corp o fateta pentru coasta I si o hemifateta pentru coasta a II-a. Vertebra T10 are o hemifateta pentru coasta X. Vertebrele T11 si T 12 au fatetele pentru coastele XI si XII.
3.Regiunea lombara prezinta 5 vertebre. Corpul vertebrelor este cel mai voluminos, cu diametrul transversal dublu fata de cel antero-posterior. Procesele transversale lipsesc, locul lor fiind luat de procesele costiforme. Procesul spinos are forma unui dreptunghi, fiind bine dezvoltat. Orificiul vertebral are forma triunghiulara cu baza spre corp. Vertebra L1 seamana cu vertebrele toracale. Vertebra L5 se poate suda de sacru.
4.Osul sacru. Provine din sudarea vertebrelor sacrale. Osul sacru este un os median, nepereche, de forma triunghiulara, cu baza in sus. Fata sa anterioara este usor concava si prezinta patru linii transverse, care corespund locului de unire al celor cinci vertebre sacrale. La extremitatile celor patru linii transverse se afla orificiile sacrale anterioare(cate patru), de fiecare parte prin care ies ramurile anterioare ale nervilor sacrali. Pe fata posterioara convexa se observa o serie de creste, si anume:


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte de nursing in recuperarea pacientilor cu hernii de disc operate.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1.Aldescu C.-,,Neurodiagnostic" vol.II,Editura Medicala,Bucuresti,1997
2.Antonescu D.M.-,,Patologia aparatului locomotor",Vol.II,Editura Medicala,Bucuresti,2010
3.Arseni C.-,,Hernia de disc lombara inferioara",Editura Medicala,Bucuresti,1987
4.Borundel C.-,,Medicina interna pentru cadre medii",Editura All,Bucuresti,2010
5.Beldean L.-,,Ghid de cercetare nursing"-Curs pentru studenti,Fac. de Medicina ,,Victor Papilian
6.Beldean L. si colaboratorii-,,Procesul de nursing-aspecte teoretice si practice",Editura Univ.,,Lucian Blaga,Sibiu,1999
7.Beldean L.,Mesteru V.-,,Ingrijirea pacientilor cu boli chirurgicale",Editura Alma Mater,Sibiu,2004
8.Beldean L. si Muresan I.-,,Nursing comunitar.Aspecte practice.",Ed. Univ.,,Lucian Blaga",Sibiu,2006
9.Bruckner I.-,,Semiologie medicala ",Editura Medicala,Bucuresti,2007
10.Florian I.S.-Neurochirurgie,,,Curs pentru studenti",Ed. Srima,Cluj-Napoca,2010
11.Kristel K.H.-,,Ingrijirea bolnavului",Ed. All,Bucuresti,2010
12.Mozes C.-,,Tehnica ingrijirii bolnavului",Ed.Medicala,Bucuresti,2010
13.Marinescu D.-,,Durerea lombara si sciatica",Ed.,,Gemma Print",Bucuresti,2011
14.Papilian V.-,,Anatomia si fiziologia omului"-VolI.,Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,2008
15.Plas F.,Hagron E.-,,Exercitii terapeutice",Ed. Polirom,2010
16.Popoviciu L. si Asigian B.-,,Bazele semiologice ale practicii neurologice si neurochirurgicale",Ed. Medicala,2010
17.Roman-Filip C. si Beldean L.-,,Aspecte de nursing general si particular in afectiuni neurologice si neurochirurgicale",Ed. Univ. ,,Lucian Blaga",Sibiu,2009
18.Sbenghe T.-,,Kinetoterapie profilactica,terapeutica si de recuperare",Editura Medicala, Bucuresti,2007
19.Titirca L.-,,Breviar de explorari functionale si de ingrijiri speciale acordate bolnavului",Ed. Viata Medicala Romaneasca,2010
20.Titirca L.-,,Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale",Ed. Viata Medicala Romaneasca,Bucuresti,2010
21.Titirca L.-,,Manual de ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistentii medicali",Ed. Viata Medicala Romaneasca,Bucuresti,2008
22.Titirca L.-,,Nursing-tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali",Ed. Viata Medicala Romaneasca,Bucuresti,2010
23.Titirca L.-,,Urgente medico-chirurgicale-sinteze",Ed. Medicala,Bucuresti,2009
24.Voiculescu B.-,,Anatomia si fiziologia omului"-compendiu,Ed. Corint,Bucuresti,2010


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!