Aspecte de nursing la pacientii cu cancer mamar

Cuprins licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV 3
CAPITOLUL I. PARTEA GENERALA 4
1.1. Cancerul mamar 4
1.1.1. Definitie 4
1.1.2. Etipologie 4
1.1.3. Etiopatogenie 4
1.2. Modificarile fibro-chistice 10
1.2.1. Leziunile maligne ale sanului 14
1.3. Complicatiile post - chirurgicale 16
1.4. Investigatii: 17
1.4.1. Mamografia 17
1.4.2. Punctia aspirativa cu ac fin: 21
1.4.3. Examenul clinic al sanului 22
1.4.4. Autoexaminarea sanilor 22
1.5. Profilaxie 24
1.5.1. Stadialiazarea 25
1.6. Tratamentul cancerului mamar 26
1.6.1. Terapia locala si sistemica 26
1.6.2. Chirurgia - interventia chirurgicala 27
1.6.3. Chimioterapia 31
1.6.4. Radioterapia 32
1.7.Urmarirea pacientelor cu cancer mamar dupa incheierea tratamentului 34
CAPITOLUL II PARTEA PRACTICA: INGRIJIREA PACIENTEI OPERATA DE CANCER DE SAN 35
2.1. Scopul lucrarii: 35
2.2. Materiale si metode 36
2.3 Rolul nursing - ului in tratamentul chirurgical oncologic 37
2.4. Procesului de ingrijire i se descriu mai multe etape: 41
CAPITOLUL III. CAZURI CLINICE 42
3.1. Cazul clinic I 42
3.2. Cazul clinic II 62
3.3. Cazul clinic III 82
CONCLUZII 103
BIBLIOGRAFIE 105


Extras din licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV
Fiecare din noi participam la insanatosirea sau imbolnavirea noastra zi de zi. Cuvantul ,,Participam" arata rolul vital pe care il avem in determinarea 
Nivelului nostru de sanatate. Multi oameni presupun ca vindecarea este ceva ce ni se face de catre medici sau vindecatori, iar daca avem o problema de sanatate singura noastra datorie este sa mergem la medic sau vindecator care ne vor vindeca. Acest lucru este numai o parte a realitatii.
In Romania cancerul mamar cunoaste o crestere a morbiditatii ingrijoratoare. Femeile care au aceasta afectiune sunt traumatizate atat fizic dar mai ales psihic. Ele au nevoie de o ingrijire absolut deosebita din partea cadrelor medicale. Prin practica pe care am efectuat-o in Spitalul Judetean Arges am avut ocazia sa fac parte din echipa de ingrijire a unor astfel de paciente. Pacientele pe care le-am cunoscut in urma procesului de ingrijire si de care m-am legat printr-o relatie speciala, sentimentul de compasiune si caritate pentru semenul nostru aflat in suferinta, m-au determinat sa aleg pentru Lucrarea de diploma aceasta tema.
CAPITOLUL I. PARTEA GENERALA
1.1. Cancerul mamar
1.1.1. Definitie
Termenul de cancer se refera la un grup de afectiuni caracterizate prin cresterea anormala si necontrolata a unor celule, care invadeaza tesuturile inconjuratoare si se pot imprastia (metastaza) la distanta de tesutul sau organul din care s-au format, pe cale sangvina, limfatica sau pe alte cai. Diferitele forme de cancer pot fi clasificate in functie de tipul celular implicat, de tesutul sau organul afectat.
Un alt sinonim pentru cancer este acela de tumora maligna (deci tumorile canceroase sunt maligne). Dar nu toate tumorile inseamna cancer. O tumora necanceroasa este benigna, ea nu creste si nu se intinde, asa cum face cancerul.
In general, tumorile benigne nu sunt un pericol pentru viata. Putine cancere, cum ar fi cancerul sangelui (leucemia sau hemopatiile maligne), nu formeaza tumori.
1.1.2. Etipologie
Factorii de risc pentru cancerul de san
Ceea ce se cunoaste actualmente despre factorii de risc ai cancerului mamar se refera la factori de risc care nu pot fi influentati si factori de risc si stil de viata care pot fi influentati.
1.1.3. Etiopatogenie
Factori de risc care nu pot fi modificati:
- Sexul
Simplul fapt de a fi femeie reprezinta un risc constant pentru cancerul de san. Barbatii pot face cancer mamar, dar acesta este mult mai rar.
- Varsta
Din punct de vedere al femeii, varsta este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de san, riscul crescand cu varsta.
- Istoric familial de cancer mamar
Desi orice istoric familial de cancer mamar poate fi asociat cu o crestere a riscului, istoricul de cancer de san la o ruda de gradul I de sex feminin (mama, sora sau fiica) este asociat cu riscul cel mai crescut, in special cand ruda a fost diagnosticata la o varsta tanara. Istoricul familiei nu reprezinta riscul cel mai ridicat pentru cancerul de san, lucru evidentiat prin procentajul mic al femeilor care au mostenit o predispozitie genetica pentru cancerul de san. Mai curand, riscul ridicat este mai subtil si probabil se explica cel mai bine prin stiluri de viata similar printre membrii unei familii si printr-o predispozitie mostenita pentru influenta acelor factori de risc, precum factorii hormonali asociati cu tipurile de reproducere, obezitatea etc.


Fisiere in arhiva (1):

 • Aspecte de nursing la pacientii cu cancer mamar.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Borundel C.- ,,Manual de medicina interna pentru cadre medii", Editura
All, Bucuresti, 2007.
2. Badulescu F., Mihaela Danciulescu, Roxana Mustata, Michael Schenker
- Curs de oncologie clinica si nursing in oncologie - Editura Medicala
Universitara Craiova, 2003
3. Badulescu F., Adriana Badulescu, Mihai Georgescu Braila - Patologia maligna a glandei mamare, vol I - Editura Medicala Bucuresti, 2003
4. Badulescu F.- Ghid de referinta in oncologia medicala - Editura
Medicala Bucuresti, 2003
5. Berceanu S., Adriana Badulescu, Mihai Georgescu Braila, Florinel Badulescu - Patologia tumorala genito-mamara - Editura Didactica si Pedagogica, R.A. - Bucuresti, 2000
6. Braila M.G. - Curs de obstetrica-ginecologie - Editura Didactica si
Pedagogica, R.A. - Bucuresti, 2000
7. Ilinescu I., Florinel Badulescu - Cancerul glandei mamare din Tratat de clinica si patologie medicala, vol.I - Editura Didactica si Pedagogica, R.A. - Bucuresti, 1993
8. Mihailescu M. - Chirurgie pentru cadre medii, Editura Medicala, Bucuresti, 1991.
9. Titirca L.- Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali - Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti 2004
10. Titirca L. - Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavilor, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1994.
11. Titirca L. - Ghid de nursing, Editura Medicala Romaneasca, Bucuresti,
2004.
12. Titirca L. - Urgente medico- chirurgicale sinteze, Editura Medicala, Bucuresti, 2007.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!