Aspecte Etiologice ale Toxicomanului

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT.4
Capitolul I Definitii si concepte de baza in cercetarea toxicomaniei.6
1. O scurta istorie a consumului de droguri.6
2. Principalele categorii de substante stupefiante.10
3. Categorii de toxicomani.15
Capitolul al II-lea Construirea carierei toxicomane.18
1. Modele explicative ale consumului de droguri.18
2. Analiza etiologica (factori si motive).23
3. Elemente de psihopatologie in dependenta de substante psihoactive.26
Capitolul al III-lea Consumul de droguri ca problema sociala.29
1. Principii si standarde la nivel european si national.30
2. Sistemul integrat de asistenta a consumatorilor de droguri.32
3. Masuri socio-juridice de prevenire si combatere a consumului de droguri.35
Capitolul al IV-lea Consumul de droguri - factori primordiali si factori de mentinere.38
1. Justificarea cercetarii.38
2. Cadrul cercetarii.39
3. Ipotezele cercetarii.42
4. Obiectivele cercetarii.42
5. Tehnicile utilizate in cercetare.43
6. Studiu de caz.46
7. Analiza datelor.47
8. Concluzii.58
Capitolul al V-lea Proiect de interventie privind prevenirea si ,,combaterea" consumului de droguri.60
1. Grup tinta, obiective si justificare.60
2. Descrierea detaliata a activitatilor.62
3. Durata si planul de actiune.64
4. Parteneri, factori de risc, rezultate anticipate.65
Concluzii.67
Anexe.68
Bibliografie.77


Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Schimbarile sociale majore din Romania ultimului deceniu, datorate contextului geopolitic international, dar si evolutiei politice interne, au adus in discutie un fenomen social care s-a dovedit a fi de o amploare ingrijoratoare: consumul de droguri. Includerea tarii noastre pe ruta balcanica a drogurilor a luat complet pe nepregatite societatea romaneasca. Nici unul dintre segmentele sale (educatie, sanatate, justitie, politie, etc.) nu a reactionat prompt si intr-un mod corespunzator. Nici chiar sistemul nostru de valori, atitudini, mentalitati, nu a putut sa absoarba aceasta problema noua, sa ii gaseasca modalitati adecvate de rezolvare.
Toleranta si/sau neputinta autoritatilor de a controla traficul de substante psiho-active de la granite si de pe teritoriul Romaniei, scaderea nivelului de trai al populatiei, politica traficantilor de a oferi uneori pe nimic noul produs, au facut ca Romania sa devina foarte repede si o tara consumatoare, o tara in care traficul de stupefiante a devenit din ce in ce mai organizat, in care numarul consumatorilor de droguri a crescut de la an la an. Astfel, consumul pare sa fi atins in prezent un nivel suficient de ridicat incat sa incurajeze in continuare traficul de stupefiante in Romania. 
Fenomenul consumului de droguri a pastrat aceeasi traiectorie: scaderea varstei medii a consumatorilor, concomitent cu marirea numarului de consumatori si mai ales a celor care se injecteaza. Chiar daca aceste cresteri au fost sesizate si semnalate de-a lungul anilor de specialisti, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de Fondul Natiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) si Fondul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), ele au fost luate in considerare de autoritati destul de tarziu, o politica de prevenire si combatere a traficului de droguri la nivelul Romaniei fiind elaborata abia in 2002 . 
Astazi, cand din datele oferite de studiile din ultimii ani , din numarul de capturi de droguri, din numarul persoanelor cercetate pentru trafic si detinere ilegala, din rapoartele de constatare medico-legala, din adresabilitatea persoanelor la serviciile psiho-medicale, se profileaza o situatie dramatica, autoritatile statului au inceput sa fie real preocupate de aceasta problematica.
Problemele sociale determinate de consumul de droguri au, la randul lor, numeroase consecinte economice, juridice, criminologice si medicale pe termen scurt si lung, care influenteaza negativ atat viata si conditia de bunastare a indivizilor ,cat si a comunitatilor din care fac parte.
Totusi, ca problema sociala nu atat consumul, cat dependenta de droguri este importanta. In numeroase cazuri, consumul poate fi ocazional si nu genereaza, dependenta. In schimb, starea de dependeta fata de anumite substante chimice, utilizate pentru a produce efecte agreabile ori pentru a evita durerea si discomfortul, are multiple efecte negative din punct de vedere psihologic si fiziologic. Asemenea efecte negative determina modificari ireversibile cu caracter fizic si psihic, care afecteaza profund starea de sanatate a individului. 
Tanara generatie aflata ea insasi in plina perioada de tranzitie, specifica adolescentei (adica intr-o perioada a cautarii si a descoperirii propriei identitati, a cunoasterii si a intelegerii de sine si a celor din jur, a confruntarii cu probleme existentiale si cu nevoia vitala de a le rezolva), a reactionat rapid. Lipsiti, de cele mai multe ori, de intelegerea, de rabdarea adultilor de a-i asculta, de fermitatea acestora in a propune solutii de viata coerente, tinerii au cedat mirajului retragerii intr-o lume in care numai ei pot avea acces, departe de intruziunile si agresivitatea celor care nu sunt de o varsta cu ei.
Lucrarea de fata isi propune analiza fenomenului de toxicomanie in randul tinerilor de astazi, prin identificarea factorilor protectivi si de mentinere a acestuia, incearcand sa prezinte solutii viabile pentru prevenirea consumului de droguri.
CAPITOLUL I DEFINITII SI CONCEPTE DE BAZA IN CERCETAREA TOXICOMANIEI
1.O scurta istorie a consumului de droguri
Drogurile reprezinta astazi, pentru toate tarile, una dintre cele mai grave probleme sociale ale ultimului secol. Pentru o clipa de placere, urmata insa de mizerie, de pierderea demnitatii si nu de putine ori, de moarte, milioane de oameni isi schimba viata intr-un mod fundamental. Tentatia de a ajunge la stari de euforie isi are radacina in timpuri de mult apuse.
Dupa opinia lui Mircea Eliade si a multor antropologi consumul de droguri a aparut in contextul ritualurilor religioase, care au fost bazate pe o anumita activitate halucinogena, de transa, de initiere, de calatorie in lumea de dincolo. Aceste stari erau determinate de substante halucinogene (dintre care cea mai cunoscuta in spatiul romanesc era matraguna). Dincolo de Atlantic, in America era folosita mescalina (utilizata la anumite ritualuri) sau cocaina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Etiologice ale Toxicomanului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!