Aspecte Generale privind Infractiunile Contra Vietii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTODUCERE
CAPITOLUL I: Aspecte generale privind infractiunile contra vietii 3
Sectiunea I : Dreptul la viata. Consacrare constitutionala 3
Sectiunea a II-a : Ocrotirea vietii persoanei prin mijloacele de drept penal 5
Sectiunea a III-a : Scurt istoric si unele elemente de drept comparat 6
CAPITOLUL II : Infractiunea de omor calificat 10
Sectiunea I: Notiune si caracterizare 10
Sectiunea a II-a : Analiza circumstantelor omorului calificat 14
Omorul savarsit cu premeditare [art.175 lit.a) C. Pen.]. 14
Omorul savarsit din interes material [art.175 lit.b) C. Pen.]. 16
Omorul savarsit asupra sotului sau unei rude apropiate [art.175 lit.c) C. Pen.]. 17
Omorul savarsit profitand de neputinta a victimei de a se apara [art.175 lit. d) C.Pen.]. 18
Omorul savarsit prin mijloace care pun in pericol viata mai multor persoane [art.175 lit. e) C. Pen.]. 20
Omorul savarsit in legatura cu indeplinirea legaturilor de serviciu sau publice sau publice ale victimei [art.175 lit. f) C. Pen.]. 21
Omorul savarsit pentru a se sustrage, ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire, arestare ori de la executarea unei pedepse [art.175 lit. g) C. Pen.]. 22
Omorul savarsit pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea alte infractiuni [art.175 lit. h) C. Pen.] 23
Omorul savarsit in public [art.175 lit. i) C. Pen.]. 24
Sectiunea a III-a : Forme, Modalitati, Sanctiuni 25
Formele omorului calificat 25
Modalitatile omorului calificat 26
Sanctiunile omorului calificat 27
Sectiunea a IV-a: Omorul calificat in viziunea Noului Cod penal 28
Caracterizare generala 28
Omorul savarsit cu premeditare [art. 189 lit.a) N.C.Pen.]. 29
Omorul savarsit din interes material [art.189 lit.b) N.C.Pen.]. 31
Omorul savarsit pentru a se sustrage, ori pentru a sustrage pe altul de la raspunderea penala sau de la executarea unei pedepse [art. 189 lit. c) N.C. Pen.]. 31
Omorul savarsit pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea alte infractiuni [art.189 lit. d) N.C. Pen.]. 32
Omorul savarsit de o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor [ art. 189 lit. e) N.C.Pen.]. 33
Omorul savarsit asupra doua sau mai multor persoane [ art. 189 lit. f) N.C.Pen. ]. 34
Omorul savarsit asupra unei femei gravide [ art. 189 lit. g) N.C.Pen. ]. 35
Omorul savarsit prin cruzimi [ art. 189 lit. h) N.C.Pen. ]. 36
Capitolul III: Alte aspecte privind omorul calificat 39
Sectiunea I: Aspecte procesuale, precedente legislative si situatii tranzitorii 39
Sectiunea a II-a: Aspecte criminalistice si criminologice 40
CONCLUZIE


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Apararea vietii persoanei si indeosebi, a vietii, constituie o preocupare constant, comuna tuturor sistemelor de drept. Din orice oranduire sociala, viata find ocrotita de lege nu atat ca fenomen biologic, ci mai presus de toate, ca fenomen social, ca valoare primara si absoluta a oricarei socitati, ca o conditie indispensabila a insasi existentei socitatii omenesti.
Motivul care a stat la baza alegerii acestei teme de licenta, se regaseste in importanta dreptului penal in studierea infractiunii de omor calificat. Aceasta importanta rezulta din faptul ca stiinta Dreptului penal special, ce are ca obiect studiul normelor penale care prevad faptele calificate de legiuitor ca infractiuni si modul in care acestea sunt sanctionate in scopul cunoasterii si aplicarii lor corecte de catre organele puterii judecatoresti ale statului de drept. 
In esenta, prin sistemul partii speciale a dreptului penal se intelege clasificare sau gruparea in anumite categorii, grupe, a tuturor infractinilor prevazute in normele penale cuprinse in codul penal si in legile special in vigoare. Studiul normelor penale speciale se face, prin prisma celor prevazute in normele penale generale, dar in elaborarea, interpretarea si aplicarea lor trebuie avute in vedere aspectele ce tin de specificul lor, cum ar fi valoarea sociala ocrotita prin intermediul normelor de incriminare, natura, sfera de cuprindere, lotul pe care-l ocupa in ierarhia valorilor sociale etc. Ocrotirea relatiilor sociale, devine in acest mod, obiect al reglementarilor normelor penale special.
Dintre aceste forme de ocrotire juridica a relatiilor sociale, ocrotirea prin mijlocirea dreptului penal este cea mai energica, mai eficienta; in accelasi timp ea este "ultima ratio", deoarece dreptul penal n-ar putea interveni decat acolo unde alte mijloace de ocrotire nu s-au dovedit ineficiente. Prin lucrarea de fata vreau sa atrag atentia asupra gravitatii faptelor savarsite de catre cei care au obligatia de a respecta legea. Pentru o tratare cat mai completa a temei, am considerat necesar punerea in discutie a mai multor aspecte, aspecte care sunt discutate pe cuprinsul a trei capitole teoretice. Astfel, in primul capitol, am prezentat aspectele generale privind infractiunile contra vietii, ocrotirea acesteia prin mijloacele de drept penal si am prezentat unele aspecte de drept comparat. Am expus o serie de exemple ale legislatiilor anterioare si modificarile codului penal de-a lungul timpului subliniind importanta sanctionarii suprimarii vietii unei persoane inca din cele mai vechi timpuri. 
In cel de-al doilea capitol am analizat tema aleasa, infractiunea de omor calificat prevazuta de actualul cod penal in art 175 C.Pen dar si viziunea acestei infractiunii in Noul Cod Penal.
In ultimul capitol am evidentiat alte aspecte ale infractiunii de omor calificat, metodele si procedeele ce trebuie sa fie indeplinite in cazul comiterii acestei infractiuni 
CAPITOLUL I
Aspecte generale privind infractiunile contra vietii
Sectiunea I : Dreptul la viata. Consacrare constitutionala
Viata este, fara indoiala, acel bun suprem pe care nu ti-l poti da tie insutiti. O poti insa da - ori lua - altuia sau altora. Un extreme de bogat si divers ansamblu de cutume, percepte religioase si filosofice, de legi situeaza in indelungata istorie a umanitatii apararea vietii, protectia ei in varful piramidei de norme morale si juridice. Pe oricare treapta a dezvoltarii sale, omul si-a aparat viata, individual sau colectiv, anarhic sau sub rigorile legii, prin toate mijloacele de care a dispus in acest scop. Astfel, in opinia mea, viata poate fi socotita drept cea mai importanta valoare sociala pe care legislatia penala in genere, o apara impotriva infractiunilor. Ratiunea acestui considerent isi are originea in aceea ca atingerea adusa vietii nu mai poate fi reparata, instalarea mortii fiind un proces ireversibil. Intr-o asemenea situatie nu se mai poate face aplicare principiului restitutio in integrum. Doar in epoci intunecate, ( sclavagism, feudalism ) ridicare vietii cuiva care, arin conditia sa social, era considerat un obiect oarecare ("res") nu contituie o nelegiuire supusa sistemului punitiv. Dar chiar si in astfel de societati, cu o mai restrinsa arie de cuprindere a drepturilor omului, a lua viata unui semen in imprejurari aflate in afara cutumei sau a legii reprezenta o crima pedepsita ca atare. 
Odata cu evolutia societatii, legislatia specifica a fost accentuata si detaliata, constituindu-se din ce in ce mai pregnant intr-un scut prohibitive in calea acelor indivizi tentati sa ia viata unui om. Rapirea dreptului esential al omului, dreptul la viata, nu poate ramane nepedepsita. Daca in cazul patrimoniului sau al altei valori sociale se pot ameliora efectele negative ale tulburarii la care au fost supuse sau chiar exista posibilitatea unei restabiliri a situatiei anterioare, prejudiciul adus vietii, ca valoare sociala, nu mai poate fi remediata niciodata. Sub denumirea generica de "omucidere", Codul nostru penal incrimineaza faptele care aduc atingere vietii omului, ca atribut fundamental si indispensabil al persoanei umane si de care depinde existenta si fiinta sa. Aceste incriminari sanctioneaza cele mai grave atentate impotriva persoanei: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa si determinarea sau inlesnirea sinuciderii.
Apararea persoanei si indeosebi, a vietii, constituie o preocupare constanta, comuna tuturor sistemelor de drept. Din orice oranduire sociala, viata fiind ocrotita de lege nu atat ca fenomen biologic, ci mai presus de toate, ca fenomen social, ca valoare primara si absoluta a oricarei societati, ca o conditie indispensabila a insasi existentei societatii omenesti. 
Legea ocroteste nu numai interesul fiecarui individ de a trai, de a-si conserva si prelungi viata, dar mai ales, interesul societatii ca viata fiecarui om sa fie pastrata si respectata de ceilalti, conservarea vietii indivizilor fiind hotaratoare pentru existenta societatii, care nu poate fi conceputa decat ca formata din indivizi in viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Generale privind Infractiunile Contra Vietii.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!