Aspecte Generale Privitoare la Infractiunea de Viol

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I. Aspecte generale privitoare la infractiunea de viol
1.1. Aparitia si evolutia violentei sexuale asupra femeii 02
1.2. Cauze si imprejurari care determina sau favorizeaza comiterea violului 07
1.3. Aspecte privind personalitatea violatorului 13
1.4. Rezonanta sociala a infractiunii de viol 26
Capitolul II. Incriminarea violului in legislatia interna si internationala
2.1. Consideratii generale privind violul 29
2.2. Analiza infractiunii de viol 31
Capitolul III. Protectia femeii impotriva agresiunilor sexuale potrivit instrumentelor juridice internationale
3.1. Drepturile femeii in reglementarile internationale 41
3.2. Drepturile femeii potrivit Uniunii Europene 45
3.3. Reglementarea drepturilor femeii in legislatia interna 46
Capitolul IV. Activitati informativ - operative desfasurate de organele de politie in scopul prevenirii si combaterii infractiunii de viol
4.1. Prevenirea si combaterea violului prin mijloace politienesti 48
4.2. Organizarea activitatilor informativ-operative pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de viol 54
4.3. Activitati informative-operative, criminalistice si de cercetare penala care se executa pentru descoperirea autorilor si probarea infractiunilor de viol 58 
Concluzii 77
Bibliografie 81


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE VIOL
1.1. Aparitia si evolutia violentei sexuale asupra femeii
Inca din perioada antichitatii, victima unor acte oprite sau a unor infractiuni a fost intotdeauna in atentia celor care administrau justitia, chiar si in forma ei cea mai primitiva. Evolutia sociala a dus la pierderea caracterului privat de catre justitie si anume a razbunarii individuale, compensarea sau restituirea fortata etc., iar organele statului care sunt mereu mai puternice au luat justitia in propriile maini.
Odata cu aceasta, figura centrala a dramei judiciare devine infractorul, lasand de cele mai multe ori marginalizata persoana victimei. In perioada contemporana, cele mai multe infractiuni sunt urmarite din oficiu, dar exista unele infractiuni care se judeca doar la plangere prealabila a individului lezat, iar victima are dreptul sa se constituie parte civila, situatia sa fiind separata de cea a infractorului. 
Dupa 1989, in Romania, datorita transformarilor care au avut loc, unele elemente antisociale si-au creat convingerea ca democratia semnifica libertate totala, libertatea care iti da dreptul de a face ce vrei, fapt care a dus la o crestere importanta a lipsei de respect fata de lege, acest lucru contribuind la amplificarea fenomenului infractional. 
Fenomenul infractional judiciar actual rezulta din conditiile economico-sociale caracteristice perioadei de tranzitie, din intelegerea gresita a drepturilor si libertatilor civile de catre unele persoane interesate de obtinerea unor profituri prin eludarea legii, precum si a tendintelor elementelor infractoare de a profita de orice imprejurare pentru a obtine avantaje materiale ilicite.
Dintre persoanele care prezinta un grad mare de vulnerabilitate victimala, alaturi de copii si persoane in varsta, face parte si femeia, date fiind caracteristicile sale bio-constitutionale si psiho-comportamentale specifice femeii.
Feminitatea, prin traditie, desemneaza o serie de trasaturi precum: sensibilitate, finete, activitate ordonata, sentimente deosebite, inteligenta analitica, aptitudini educationale. Tot prin traditie insa, pozitia femeii in raport cu cea a barbatului a fost defavorizata in ceea ce priveste locul si rolul ei in sistemul activitatii familiale si sociale.
Femeia, de-a lungul timpului, a fost nevoita sa suporte multe variante de umilire, desconsiderare si maltratare si toate acestea ca urmare a unor norme socio-culturale acceptate si promovate de grupurile si microgrupurile de apartenenta. Formele de agresiune sexuala la care a fost supusa femeia au variat de la o cultura la alta, de la o etapa istorica la alta, de la forme mai usor agresive pana la forme violente, fizic si psihic traumatizante. Uneori, femeia a trebuit sa suporte pedeapsa fizica (bataia), din partea tatalui sau a sotului ca pe ceva normal, alteori a trebuit sa accepte izolarea, acoperirea totala a corpului, inclusiv a fetei, alteori a trebuit sa suporte incomoditatile centurilor de siguranta si nu de putine ori a trebuit sa suporte consecintele obiceiurilor sociale privind conduita barbatului pentru deflorarea femeii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Generale Privitoare la Infractiunea de Viol.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!