Aspecte Politice si Juridice Specifice Etapei Post-Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I- Uniunea Europeana: cadru institutional pentru largire 7
I.1. Ideea europeana 7
I.2. Extinderile anterioare ale Uniunii Europene 8
I.3. "Marea extindere" a Uniunii Europene 8
I.3.1. Criteriile de aderare 8
I 3.2 Procedura negocierilor, capitole de negociere si clauze de salvgardare 10
I. 3.3. Candidatii la aderare 12
I 3.4. Statutul specific al tarilor din Europa Centrala si de Est 13
I.3.4.1. Romania: tara central- est europeana. Statutul Romaniei in Uniune 16
I.3.4.2. Scurt istoric al relatiilor Romania-Uniunea Europeana 18
CAPITOLUL II - II. Extinderea spre Est: proces global, inclusiv si evolutiv 22
II.1. Romania- actor politic din Europa Centrala si de Est 23
II.1.1. Romania post-comunism- aspiranta la integrarea in Marea Comunitate 24
II. 2. Etapa preaderarii la Uniunea Europeana 25
II.2.1. Acordul european 29
II.2.2. Strategia de preaderare. Parteneriatul de aderare 32
II.2.3. Criteriile de la Copenhaga. Consiliul European de la Madrid 34
II.2.4 Consiliul European de la Essen 35
II.2.5. Tratatul de la Amsterdam privind extinderea 37
II.2.6. Consiliul European de la Luxemburg si selectarea candidatilor 38
II.2.7. Conferinta Europeana cu privire la extinderea spre Est.
Consiliul European de la Berlin 39
II.2.8. Agenda 2000 40
II.2.9. Primul Raport de monitorizare a tarilor candidate la UE, publicat 
de Comisia Europeana la 25 octombrie 2005 41
II.2.10. Al doilea Raport al Comisiei Europene din 16 mai 2006 44
II.2.11. Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana 45
II.3. Etapa post-aderare la UE 47
II.3.1. Strategia Nationala Postaderare 2007-2013 47
II.3.2. Rapoartele privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania 
dupa aderare 53
II.3.3. Racordarea Romaniei la politica externa si de securitate comuna a UE.
Relatiile externe ale Romaniei dupa aderare 56
CAPITOLUL III- Studiu de caz: Romania post-aderare: problema coruptiei 60
III.1. Strategia Nationala Anticoruptie 60
III.2. Raportul Interimar al Comisiei Europene privind mecanismul de cooperare
si verificare - februarie 2008 70
III.3. Sondaj de opinie vizand coruptia din Romania dupa aderarea la Uniunea 
Europeana 72
CONCLUZII 75
BIBLIOGRAFIE 77


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Pornind de la ideea conform careia integrarea in structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinseca statelor europene, indiferent de sistemul politic sau nivelul de dezvoltare al acestora, si ca drumul spre integrare este unul destul de sinuos, indeosebi pentru tarile din Europa Centrala si de Est ( cu statut specific datorita trecutului lor, marcat de regimul comunist), lucrarea de fata acorda o atentie deosebita acestui domeniu mereu actual, precum cel al integrarii europene.
In doar cateva decenii, Uniunea Europeana a trecut de la grupul omogen de 6 state fondatoare, care au cunoscut varianta uniunii vamale, la o uniune economica, o data cu UE 15(cu Suedia, Finlanda si Austria, integrate in 1995), pentru ca apoi sa se evidentieze o Uniune Europeana extinsa la 27 membri, "marea extindere", datorita statutului specific al statelor care au aderat in acel val de extindere, respectiv ianuarie 2007.
Avand in vedere magnitudinea schimbarilor carora vor trebui sa faca fata atat Uniunea Europeana, cat si statele viitoare membre, lucrarea prezenta surprinde acele aspecte considerate a fi de importanta mai mare in studiul procesului aderarii, respectiv cele politice si juridice.
Folosind metoda calitativa de analiza, lucrarea abordeaza aderarea statelor europene la UE prin divizarea analizei in doua etape principale: etapa preaderare, respectiv post-aderare, cu accent pe post-aderare. Lucrarea este structurata pe 3 capitole, care la randul lor cuprind mai multe subcapitole.
Scopul lucrarii este evidentierea statutului Romaniei in Uniunea Europeana, ca stat din Europa Centrala si de Est care a facut parte din valul de aderare de la 1 ianuarie 2007, "marea extindere", si care a avut relatii cu Uniunea Europeana inca din anii'70 (acordul european din 1967 privind normele tehnico-sanitare pentru produse agroalimentare).
Se urmareste astfel procesul de aderare in intregime si modul in care Romania reactioneaza la avertizarile Comisiei Europene.
Aspectele politice si juridice ale post-aderarii sunt "consecinte"ale proceselor desfasurate in preaderare, motiv pentru care lucrarea descrie etapa preaderarii mai intai. Studiul perioadei post-aderare trebuie sa porneasca de la principalele evenimente care au dus la definitivarea aderarii.
Astfel, capitolul I debuteaza cu prezentarea unor aspecte generale privind Uniunea Europeana si valorile promovate de aceasta, se evidentiaza statutul specific al tarilor central-est europene, care a dus la denumirea valului de extindere din 2007 "marea extindere", incheind cu un scurt istoric al relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana. In capitolul II, analiza se extinde, prin prezentarea amanuntita a principalelor documente juridice si evenimente politice care au caracterizat perioada preaderare: Acordul european, Strategia si parteneriatul de aderare, criteriile de la Copenhaga ( fundamentale pentru inceperea negocierilor), Consiliile Europene de la Essen, Madrid , Tratatul de la Amsterdam, Agenda 2000, Rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene , care mentioneaza atat domeniile care au inregistrat progrese, cat si principalele probleme ale anumitor domenii, obstacole in calea atingerii nivelului de dezvoltare impus de UE. Studiul etapei post-aderare se incheie cu Tratatul de aderare la UE al Romaniei si Bulgariei (caci pentru ambele aderarea s-a realizat in conditii aproximativ egale).
Ultima parte a capitolului II particularizeaza situatia Romaniei, aducand in discutie acele aspecte principale din etapa post-aderare : Strategia post-aderare 2007-2013, elaborata de Guvernul Romaniei, Rapoartele Comisiei privind masurile de acompaniere si un subcapitol dedicat relatiilor externe ale statului roman dupa aderare. Ultimul capitol reprezinta un studiu de caz pe problema grava a coruptiei in Romania, a carei solutionare este vazuta cu mult pesimism de Comisia Europeana si de respondentii la un sondaj de opinie realizat pentru Transparency International.
Tema lucrarii de fata are importanta majora in dezbaterile politice actuale, dar si viitoare, din mai multe motive, printre care:
-Uniunea Europeana garanteaza statelor membre un spatiu de libertate, justitie, egalitate, respectarea drepturilor omului etc.,
-aceste drepturi genereaza si obligatii, care determina Uniunea Europeana sa fie mereu in alerta cu privire la evolutia statelor membre, monitorizandu-le in mod constant si acordand recomandari pentru remedierea problemelor,
-statele membre, la randul lor, vor trebui sa constientizeze beneficiile, dar si costurile aderarii, sa respecte deciziile acesteia si nu in ultimul rand, sa actioneze in directia reformelor necesare pentru atingerea nivelului de dezvoltare cerut de statutul de membru al Uniunii Europene.
CAPITOLUL I
Uniunea Europeana-cadru institutional pentru largire
I.1. Ideea europeana
"Uniunea Europeana se poate defini ca o constructie unica ce caracterizeaza aspiratia comuna a natiunilor suverane din Europa de a munci si a trai impreuna. Ea a fost inspirata de dorinta cetatenilor si a statelor Europei de a construi un viitor comun.
In acest sens Constitutia instituie Uniunea Europeana, careia statele membre ii confera competente pentru atingerea acestor obiective si exercita asupra modelului comunitar competentele ce i-au fost transferate de catre acestea. Statele Uniunii Europene au inteles, in urma contactelor directe intre ele, avantajele, dar si constrangerile ce rezulta din procesul de integrare in structurile Uniunii Europene".1


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Politice si Juridice Specifice Etapei Post-Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!