Aspecte Privind Raspandirea Crestinismului la Dunarea de Jos in Perioada Romana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
Capitolul I. RASPANDIREA CRESTINISMULUI LA DUNAREA DE JOS 7
I.1. Organizarea administrativa 7
I.2. Organizarea militara 11
I.3. Viata economica si sociala 13
I.4. Viata spirituala 15
I.5. Crestinismul. Factorii care au contribuit la raspandirea lui la 
Dunarea de Jos 21
I.6. Marturii lingvistice pentru originea si vechimea crestinismului 
la Dunarea de Jos 30
I.7. Episcopate la Dunarea de Jos 32
Capitolul II. POLITICA IMPARATILOR ROMANI FATA DE CRESTINI 35
II.1.Persecutiile impotriva crestinilor 35
II.2.Martiri crestini la Dunarea de Jos 43
Capitolul III. MARTURII ARHEOLOGICE DESPRE RASPANDIREA 
CRESTINISMULUI LA DUNAREA DE JOS 64
III.1. Lacase de cult 64
III.2. Fragmente arhitecturale crestine 68
III.3. Obiecte de cult, podoabe de factura crestina 69
CONCLUZII 71
BIBLIOGRAFIE 75
LISTA ANEXELOR 78
ANEXE 79


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Dunarea a reprezentat un factor geografic foarte important in istoria Imperiului Roman, dar si a Daciei. Fluviul a fost considerat elementul de maxima strategie de catre imparatii romani, fiind folosit ca element de aparare eficient impotriva popoarelor barbare, dar si pentru atac. Dunarea a constituit obstacolul natural pentru statul Roman, care prefera sa-si apere frontierele pe malul fluviului, ridicand fortarete, si castre. Elementele componente ale unui limes erau valul de pamant, castrele, castelele, turnurile si santurile, completate cu forte militare romane. In jurul acestui limes viata economica, sociala, politica si spirituala era foarte dinamica. 
Dunarea de Jos, sub raport istoric cuprinde teritoriile din stanga si din dreapta fluviului, incepand din zona cetatii Oescus, si pana la varsarea fluviului in Mare. In timpul stapanirii romane, partea de rasarit a Serbiei de azi si cea apuseana a Bulgariei formau provincia Moesia Superioara, iar partea de rasarit a Bulgariei forma provincia Moesia Inferioara, care integra tinutul dintre Dunare si Marea Neagra.
Datorita dovezilor, de pana acum, invatatura crestina a fost cunoscuta in Dacia din primele trei secole, fie si numai in mod sporadic, la nivelur comunitatilor, fiind adusa de colonisti, militari, negustori si sclavi. Toti au reprezentat un factor puternic de romanizare si crestinare. In teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra, Dobrogea actuala, crestinismul a putut fi propovaduit cu ajutorul apostolilor, chiar daca nu se poate afirma cu certitudine acest lucru. Credinta era marturisita de credinciosii singuratici, in ascuns, de teama legilor romane care o declarau ,,religie nepermisa". Generalizarea crestinismului s-a realizat apoi, treptat, in secolul IV.
Terminologia crestina de origine latina din limba romana, privind notiunile fundamentale de credinta si viata religioasa, este cel mai bun argument pentru o crestinare, daca nu generala, in orice caz, in mare parte, a populatiei daco-romane pana in secolul IV. Trebuie remarcat si faptul ca aceste cuvinte nu sau nascut intr-un mediu izolat, adica numai in fosta provincie Dacia Traiana, ci s-au format in intreg spatiul balcano-dunarean, in grupul de provincii cunoscute sub numele de Illyricum. Dovada sunt cuvintele din aromana, meglenoromana si istroromana mentionate mai sus. Ele arata apoi ca poporul roman era complet ancrestinat la venirea slavilor si chiar a contribuit la crestinarea acestora, din momentul in care s-au asezat in provinciile Imperiului Bizantin.
Terminologia constituie un argument temeinic in sprijinul continuitatii populasiei romanizate din Dacia si dupa anii 271-275, deoarece numai aceasta populatie trebuia s-si manifeste credinta prin cuvinte latine. Crestinismul daco-roman, impreuna cu limba poporului care imbratisase noua credinta au fost factorii pincipali care au contribuit la mentinerea unitatii acestuia, in mijlocul populatiilor migrtoare care s-au abatut pe teritoriul Daciei.
La inceputul secolului IV invatatura crestina era puternic zidita pe teritoriile de formare a limbii si poporului roman si exista o organizare bisericeasca temeinica, formata din episcope, preotii, diaconi, etc. Procesul formarii poporului roman si a limbii romane a mers parallel cu procesul increstinarii lui, in concluzie, poporul roman s-a nascut crestin.
In acelasi timp se constat ca existau legaturi intre cetatile dobrogene si Asia Mica, ceea ce duce la presupunerea ca prin aceste legaturi s-a favorizat raspandirea invataturii crestine in acest teritoriu chiar si in primele secole anterioare. 
Unii martiri poarta nume latine, ceea ce constituie o dovada in plus ca ei faceau parte din populatia daco-romana autohtona.
Descoperirile arheologice paleocrestine constituie o marturie puternica in sprijinul continuitatii populatiei romanice in Dacia, dupa retragerea lui Aurelian, insa nu numai. 
Dupa Constantin cel Mare, mai exact dupa Edictul din 313, se poate vorbi de o generalizare a crestinismului in lumea daco-romana din nordul si sudul Dunarii.
Prin intermediul lucrarii de fata ne-am propus sa revenim asupra problematicii complexe a raspandirii crestinismului in zona Dunarii de Jos, cu scopul de a prezenta, din perspectiva interdisciplinara, acest fenomen, cu particularitatile lui. Ca urmare, am abordat o serie de asprecte care ne par relevante pentru dinamismul raspandirii noii religii, precum si pentur rolul pe care aceasta l-a jucat in procesul de romanizare a populatiei din zona.
In vederea elaborarii lucrarii, am plecat de la izvoare precum Lactantiu, Actele Martirice si Biblia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Privind Raspandirea Crestinismului la Dunarea de Jos in Perioada Romana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!