Aspecte Privind Strategiile Bancare intr-o Economie Moderna

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Cuprins 4
Introducere 6
CAPITOLUL I 8
BANCA SI MEDIUL FINANCIAR AL ACESTEIA 8
1.1. Conceptul de banca si evolutia bancii 8
1.2. Rolul si functiile bancilor in economie 11
1.3. Redefinirea functiilor si rolului bancilor in economie 16
1.4. Banca in cadrul sistemului financiar 18
1.5. Restructurarea sistemului bancar 20
CAPITOLUL II 28
SCURTA PREZENTARE A SISTEMULUI 28
BANCAR ROMANESC 28
2.1. Tranzitia in domeniul financiar-bancar 28
2.1.1. Bancile intr-o economie centralizata. 28
2.1.2. Caracteristicile bancilor in economia de piata. 29
2.1.3. Schimbari in activitatea bancara din tarile Europei centrale si de est. 30
2.1.4. Probleme tipice care au aparut in procesul tranzitiei de la economia centralizata la economia de piata. 30
2.1.5. Sistemul bancar romanesc in tranzitie. 31
2.1.6. Obiectivele sistemului bancar romanesc. 32
2.2. Rolul si functiile managementului bancar in mediul economic romanesc actual 35
2.2.1. Sistemul bancar romanesc actual 35
2.3. Tendinte in evolutia sistemului bancar 38
2.4. Activitatea bancilor - parte a sistemului economic si de afaceri din Romania 40
2.4.1. Bancile si mediul de afaceri 40
2.4.2. Legislatia privind aparatul si sistemul bancar romanesc 44
2.4.3. Autorizarea bancilor in Romania 46
CAPITOLUL III 48
PREZENTAREA GENERALA A BRD Groupe Societe Generale 48
3.1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 48
3.2. Politica de Resurse Umane 49
3.3. Principalele functii, activitati si operatiuni bancare ale BRD 50
3.4. Cadrul legislativ general si specific 54
3.5. Organismele de control si reglementare 55
CAPITOLUL IV 58
STUDIU DE CAZ 58
I. ORGANIZAREA SOCIETATII BANCARE 58
BRD Groupe Societe Generale 58
4.1. Intrarile in sistemul bancar 58
4.2. Structura de transformare 61
4.3. Structura organizatorica a BRD Groupe Societe Generale si descrierea 63
compartimentelor. 63
II. Operatiuni cu carduri, efectuate in 71
BRD Groupe Societe Generale 71
4.4. Contul curent 71
4.4.1. Tehnica operatiunilor cu carduri 72
4.4.1.2. Utilizarea cardului 74
4.4.1.3. Operatiuni cu carduri 74
4.4.1.4. Tehnica operatiunilor de emitere a cardurilor 79
4.4.1.5. Accesul la Descoperitul Autorizat de Cont 80
4.4.1.6. Comisioane 80
4.4.1.7. Definirea termenilor utilizati in operatiunile cu carduri 80
CAPITOLUL V 82
CONCLUZII 82
Locul si rolul BRD Groupe Societe Generale 82
pe piata romaneasca 82
5.1. Oferta organizatiei 82
5.2. Personalul bancar - element al mix-ului de marketing bancar 84
5.3. Imaginea actuala a BRD 88


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Imaginea actuala a sistemului bancar romanesc a fost conturata, in primul rand, de deschiderea economiei romanesti, fapt ce a determinat ajustarea sistemelor de operare la cerintele si practicile internationale. Bancile s-au dezvoltat si si-au adaptat oferta in functie de cerintele impuse de impactul factorilor exogeni asupra economiei reale, precum si de presiunea din ce in ce mai evidenta a concurentei pe piata financiar - bancara din Romania. In consecinta, evolutia sistemului bancar romanesc, s-a caracterizat concret prin dezvoltarea si diversificarea produselor si serviciilor bancare, cresterea vitezei si diversificarea instrumentelor de decontare, modernizarea sistemului de evidenta si control, informatizarea sistemelor de transmitere a datelor de natura contabila, statistica si chiar a celor privind procesul de transfer. De asemenea, eforturile de capitalizare, precum si presiunea concurentiala au determinat bancile sa-si creeze sau sa-si modernizeze reteaua teritoriala, sistemul bancar fiind, din acest punct de vedere, principalul investitor in constructiile din Romania.
Dezvoltarea tehnica si patrunderea pe scara larga a informaticii in activitatea bancara au dus la aparitia unor servicii bancare, care fac posibila derularea tranzactiilor in alte conditii decat cele clasice, care impuneau prezenta clientilor la ghiseul bancii. Aceste aspecte vor duce in timp la restructurarea bancilor si a unitatilor bancare .
Bancile comerciale utilizeaza intensiv sistemele computerizate de gestiune, principalele functii indeplinite de aceste sisteme fiind: crearea, actualizarea si mentinerea conturilor clientilor; calcularea dobanzii de incasat sau de platit; gestionarea computerizata a tranzactiilor efectuate prin distribuitoarele automate de numerar (ATM) si prin sistemul transferului electronic al fondurilor la locul vanzarii; efectuarea de calcule sau evidente proprii privind contabilitatea bancii; incadrarea in cerintele stabilite prin regulamentele bancii; emiterea scrisorilor si a cecurilor si expedierea acestora la clienti; interpretarea datelor statistice, in scopul sustinerii activitatilor operationale din banca. Informatiile referitoare la vanzari, asigurari si cotarea ipotecilor pot fi obtinute rapid pentru client, prin intermediul diferitelor sisteme computerizate.
Nu este mai putin adevarat ca evolutia atat de rapida a sistemului bancar a adus cu sine, in contextul desfasurarii evenimentelor de natura economica, politica, sociala sau culturala ce au jalonat traseul Romaniei in aceasta perioada, si elemente negative care au lasat o umbra asupra bancilor romanesti, atat pe plan intern, cat si, uneori, in relatiile acestora cu celelalte sisteme bancare din Europa sau din lume. Din acest punct de vedere se cuvine a se mentiona ca sistemul bancar este o componenta a economiei nationale, calitatea si nivelul de dezvoltare ale acesteia determinand, pe de o parte, caracteristicile sale, iar pe de alta parte, pozitia ocupata de catre bancile romanesti in matricele de evaluare a riscului operational pe care bancile si institutiile de evaluare financiara le determina.
Astfel, anumite evolutii negative constatate in bancile romanesti se explica, pe de o parte, prin insusi ritmul de evolutie a sistemului bancar, ritm care a surprins bancile nepregatite dintr-un punct de vedere mai putin cercetat si caruia i s-a dat mai putina importanta in mediile din afara sistemului: insuficienta personalului calificat si, mai ales, insuficienta la nivelul intregului sistem a managerilor profesionisti de banca. Bancile romanesti de la sfarsitul anului 1989 dispuneau, probabil, de personal suficient, iar pregatirea acestuia satisfacea in acel moment necesitatile profesionale. Evolutia ulterioara a sistemului bancar, a impus insa, implicarea unui numar din ce in ce mai mare de salariati fara o experienta anterioara corespunzatoare, ce au procedat la acumularea si perfectionarea din mers a cunostintelor profesionale, in vederea satisfacerii noilor cerinte aparute ca urmare a deschiderii economiei romanesti si reluarii relatiilor de piata.
Lucrarea prezenta urmareste crearea un cadru general de informatii referitoare la industria bancara, ce contine teme legate de concept, elemente, functii, rol, caracteristici, tipuri de operatiuni bancare, management, strategii si tendinte in evolutia sistemului bancar romanesc. De asemenea, in capitolul dedicat studiului de caz am prezentat tehnica operatiunilor cu carduri, asa cum este practicata de una dintre cele mai bine cotate institutii bancare din Romania, BRD Groupe Societe Generale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Privind Strategiile Bancare intr-o Economie Moderna.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!