Aspecte Privind Tehnicile de Spalare a Banilor pe Plan International

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. TERMENUL DE EVAZIUNE FISCALA 4
1.1 EVAZIUNEA FISCALA - CADRU LEGISLATIV 7
1.2 PARADISURILE FISCALE 8
1.2.1 Scurt istoric 8
1.2.2 Notiune, caracteristici si avantaje 9
1.2.3 Clasificarea paradisurilor fiscale 11
1.2.4 Cresterea economica in paradisurile fiscale 14
1.3 PIATA NEAGRA SI ECONOMIA SUBTERANA 18
1.3.1 Functiile economice subterane 19
1.3.2 Efecetele economice subterane 20
1.3.3 Spalarea banilor 22
2. METODE DE PRODUCERE A EVAZIUNII FISCALE "LEGALE" SI "ILEGALE"(ASPECTE TEORETICE)... 24
2.1 FORMELE EVAZIUNII FISCALE 24
2.2 EVAZIUNEA FISCALA LICITA 24
2.3 EVAZIUNEA FISCALA ILICITA (FRAUDA FISCALA) 27
2.3.1 Tehnici de frauda fiscala 28
2.3.2 Firmele fantoma si offshore 33
3. STUDIU DE CAZ 41
3.1 ANALIZA COMPARATIVA A STRATEGIILOR DE EVAZIUNE SI SPALARE A BANILOR IN CONTEXT INTERN 6
3.2 COMBATEREA SI PREVENIREA EVAZIUNII FISCALE 44
3.3 STUDIU DE CAZ. FIRMA S.C. X S.R.L. 45
3.3.1 Analiza firmei S.C. X S.R.L. 45
3.3.2 Organizarea si conducerea evidentei contabile 52
CONCLUZII SI PROPUNERI 53
B I B L I O G R A F I E 55


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legata de stat si aparitia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au evoluat odata cu dezvoltarea economico-sociala. Sustragerea de la plata obligatiilor au fost o preocupare istorica a celor care trebuiau sa le plateasca.
Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor ca si, sau mai ales, povara acestor obligatii au facut sa stimuleze, in toate timpurile, ingeniozitatea contribuabililor in a inventa procedee diverse de eludare a obligatiilor fiscale. ,, Evaziunea fiscala a fost intotdeauna in special activa si ingenioasa pentru motivul ca fiscul lovind indivizii in averea lor, ii atinge in cel mai sensibil interes; interesul banesc".
Evaziunea fiscala este unul dintre capitolele cele mai studiate atat de teoreticieni, cat si de tehnicieni in materia fiscala. Cu toate acestea, in pofida a tot ce scrie despre cauzele, modalitatile, amploarea, controlul sau sanctiunile privitoare la evaziunea fiscala, cuvintele care desemneaza acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l exploateaza este incert. 
Aceasta imprecizie provine de la diversitatea cuvintelor folosite pentru desemna mai mult sau mai putin, acelasi fenomen-neindeplinirea voita de catre contribuabili a obligatiilor lor fiscale legale.
Daca se vorbeste intr-adevar de frauda, se vorbeste in aceeas masura de frauda legala sau legitima, de frauda ilegala, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului; de libertatea alegerii caii celei mai putin impozante sau subestimare fiscala, frauda la lege sau economie subterana.
Confuzia terminologica este, de altfel, cu atat mai importanta, cu cat cuvintele au sensuri diferite de la autor la autor. Totusi, cel mai adesea frauda fiscala desemneaza, stricto sensu, o infractiune la lege si se distinge de evaziunea fiscala care s-ar putea defini si ca o utilizare abila posibilitatilor oferite de lege. Sunt unele cazuri cand unii autori asimileaza cele doua notiuni.
Evaziunea fiscala este caracterizata printr-o imprecizie foarte mare, ei asociindu-se trei sensuri si o dubla apreciere in ceea ce priveste legalitatea. Primul sens ce i s-a atribuit evaziunii fiscale, mai ales intre cele doua razboaie mondiale, a fost cel in care frauda imbraca o forma extensiva, adica notiunea de evaziune fiscala este inclusa in cea de frauda.
Cel mai cunoscut sens in care este cunoscuta evaziunea fiscala este ,, arta de a evita caderea in campul de atractie a legii fiscale". Potrivit acestei perceptii, evaziunea fiscala este, oarecum, asimilata fraudei.
Cel de-al treilea sens constituie un termen generic si desemneaza totalitatea manifestarilor de ,, fuga" din fata impozitelor. Aceasta este o definire in sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge sa inglobeze si frauda.
Pe aceasta linie sa inscrie si definirea si clasificarea evaziunii fiscale facuta in literatura de specialitate interbelica de Virgil Cordescu.
Evaziunea fiscala este o rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte si rau asimilate, a metodelor si modalitatilor defectuoase de aplicare, precum si neprevderii si nerespectarii legiuitorului a carui fiscalitate excesiva este tot asa de vinovata ca si cei pe care ii provoaca prin aceasta la evaziune.
Amenzile fiscale nu-l vor determina pe contribuabil sa declare exact veniturile pe care le are, ci il vor determina sa ia o serie de precautii mai minutioase, pentru a se sustrage de la obligatiile sale fata de stat. Se contureaza chiar o psihologie a contribuabilului de a nu plati niciodata decat ceea ce nu poate sa nu plateasca.
Natura omeneasca are intodeauna tendinta sa puna interesul general in urma interesului particular; ea este inclinata sa considere impozitele si taxele mai mult ca un prejudiciu si nu ca o legitima contributie la cheltuielile publice si sa nu tolereze pe cei care incearca sa-i micsoreze patrimoniu.
In conditiile economiei de piata, organele fiscale se confrunta cu un fenomen evazionist ce ia proportii de masa, din cauza tendintei de a fi sustrase de sub incidenta legii venituri c!at mai substantiale. Proliferarea faptelor ilegale, indeosebi a celor din domeniul economico-financiar, este o consecinta a unor imperfectiuni a le legislatiei sau a lipsei unor reglementari.
Mijloacele folosite pentru sustragerea de la obligatiile fiscale se prezinta sub infinite forme, dar ele se pot imparti in doua categorii:
- procedee ilicite;
- simple neadevaruri sau chiar exploatarea insuficientelor legislative;
- prin intentie.
Evaziunea fiscala poate fi deci ilicita, avand uneori si un caracter fraudulos, si legala sau mai bine zis tolerata sau intentionata. Se poate face deci o distinctie intre frauda fiscala, care constituie un fapt ilicit chiar de natura penala, si evaziunea fiscala propriu-zisa, care nu implica fapte care sa intruneasca elementele unei infractiuni (sau uneori contraventie, dar care nu este mai putin daunatoare interesului public).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Privind Tehnicile de Spalare a Banilor pe Plan International.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!