Aspecte Procesuale si Tactice a Participarii Aparatorului in Probatoriul Penal

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND PROBATORIUL SI ROLUL APARATORULUI IN PROCESUL PENAL
1.1. Consideratii generale privind probatoriul 
1.2. Aparatorul in procesul penal: drepturile si obligatiile 
1.3. Rolul aparatorului in probatoriul penal 
2. ASPECTE PROCESUALE SI TACTICE PRIVIND PARTICIPAREA APARATORULUI IN CADRUL URMARIRII PENALE
2.1. Aspecte procesuale privind participarea aparatorului la urmarirea penala 
2.2. Particularitatile privind tactica participarii aparatorului in probatoriul penal 
3. ASPECTE PROCESUALE SI TACTICE PRIVIND PARTICIPAREA APARATORULUI LA JUDECAREA CAUZEI
3.1. Aspecte procesuale privind participarea aparatorului in probatoriul penal in conditiile contradictorialitatii si egalitatii armelor 
3.2. Tactica participarii aparatorului la judecarea cauzei penale 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Apararea drepturilor si libertatilor omului este sarcina primordiala a unui stat de drept si misiunea unei guvernari bune. Astazi, dupa ce Republica Moldova si-a declarat devotamentul sau fata de cursul strategic spre integrarea europeana, valorile universale din care fac parte si drepturile omului au dobindit o semnificatie aparte.
Aderind la cele mai progresiste traditii internationale, legislatia nationala consacra persoanei un sir de drepturi si libertati, garantindu-i, totodata, si egalitatea acestor drepturi. Printre valorile supreme ale unui stat democratic sunt inserate de catre legiuitor si un sir de principii de drept cum sunt principiile asigurarii dreptului la aparare si principiul contradictorialitatii.
Intrucit in conditiile legislatiei procesual-penale actuale realizarea plenara a acestor deziderate devine problematica, persoanelor oferindu-li-se o ,,garantie trunchiata", se considera oportun examinarea a aspectelor juridico-procesuale ale dreptului aparatorului de a propune si a invoca probe in cadrul procesului penal, ca garantie in realizarea drepturilor si libertatilor omului.
In realizarea justitiei penale, respectarea drepturilor si intereselor legitime ale indivizilor are o conotatie privata si o alta publica. Astfel, daca societatea, prin forma sa organizata, statul, are dreptul si interesul ca cel ce a savarsit o fapta penala sa fie pedepsit, potrivit culpei si periculozitatii sale, inculpatul are interesul si dreptul sa-si dovedeasca nevinovatia sau gradul de vinovatie, astfel incit sa nu primeasca o sanctiune mai aspra decit i se cuvine. Societatea este interesata sa nu fie pedepsiti nevinovatii, pentru a asigura linistea publica si ordinea de drept, sa poata realiza dreptatea, sa poata asigura ordinea in justitie, cu garantarea drepturilor si libertatilor indivizilor. Acestea sunt motivele pentru care este necesar un sistem eficient de garantii, mai ales ca acuzatorul public, prin calitatea de subiect procesual oficial, pregatirea sa tehnica si mijloacele pe care le are la indemina, se afla intr-o evidenta si neta superioritate fata de inculpat.
Prin recunoasterea si garantarea exercitarii efective a dreptului la aparare al inculpatului, prin asistarea sa de catre un avocat cu pregatirea adecvata acuzatorului, se armonizeaza cele doua interese publice (acuzarea si apararea). Ratiunea si esenta apararii o constituie salvgardarea acestor interese ale societatii si individului, pentru o cat mai buna realizare a justitiei penale si a apararii sociale.
Probatoriul a fost obiectul multiplelor cercetari in doctrina, abor!darile avand aspect diferit in functie de obiectivele propuse. 
Literatura de specialitate vine cu mai multe opinii referitoare la esenta si definitia probatoriului. Probatoriul se caracterizeaza ca un fascicul de acte procesuale constituit in procesul de invocare si propunere de probe, de admitere si administrare a lor. 
La fel, Codul de procedura penala a RM in art. 99 defineste probatoriul penal ca fiind o procedura ce consta in invocarea de probe, admiterea si administrarea lor in scopul constatarii circumstantelor care au importanta pentru cauza.
Actualitatea cercetarii si gradul de investigatie a problemei
Tema ,, Aspecte teoretico-practice privind tactica participarii aparatorului in probatoriul penal" a fost aleasa din interesul personal de a ma implica in studierea si cunoasterea mai aprofundata a statutului procesual a aparatorului in probatoriul penal, si in special in faza urmarii penale si in cursul judecarii cauzei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Procesuale si Tactice a Participarii Aparatorului in Probatoriul Penal.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!