Aspecte Specifice ale Dezvoltarii Sectorului Energetic din Republica Moldova

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Introducere 3
Capitolul I. ROLUL SECTORULUI ENERGETIC IN ECONOMIA NATIONALA A UNEI TARI 6
1.1. Resursele energetice si rolul lor in dezvoltarea economica mondiala 6
1.2. Tipurile de surse si resurse utilizate in producerea energiei 14
1.3. Rolul resurselor netraditionale in dezvoltarea sectorului energetic 17
Capitolul II. ASPECTE PRIVIND DEZVOLTAREA SECTORULUI ENERGETIC DIN REPUBLICA MOLDOVA 21
2.1 Surse si resurse energetice utilizate in Republica Moldova 21
2.2 Probleme specifice ale sectorului energetic al Republicii Moldova 27
2.3 Eficienta utilizarii resurselor energetice din Republica Moldova 30
Capitolul III. CAI DE SOLUTIONARE A PROBLEMEI ENERGETICE A REPUBLICII MOLDOVA PRIN UTILIZAREA SURSELOR NETRADITIONALE DE ENRGIE 42
3.1 Surse netraditionale de energie utilizate in Republica Moldova 42
3.2 Modalitati de utilizare a biogazului 47
3.3 Eficienta economica a utilizarii biogazului in producerea energiei electrice si termice 51
Incheiere 56
Bibliografie 58
Anexe 60


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei.. Dimensiunea globala a problemei resurselor naturale, cu deosebire energetice, este data de amploarea fara precedent a solicitarii acestor resurse, concomitent cu faptul ca a devenit tot mai evident caracterul limitat si spectrul epuizarii lor si ca s-a amplificat gradul de independenta a tarilor privind valorificarea acestor resurse, aparind noi si complexe probleme cu privire la necesitatea asigurarii accesului tuturor tarilor la resurse, in vederea sustinerii dezvoltarii economice.
Asigurarea energetica este o problema actuala a omenirii. Problemele energeticii nu numai ca obtin statutul directiilor prioritare de cercetare stiintifice, dar devin si un subiect al unor dezbateri serioase la nivel de stat in multe tari ale lumii, mai ales in tarile occidentale.
Energia reprezinta o necesitate vitala pentru societatea contemporana. Omenirea a trecut de-a lungul timpului prin incercari de colaborare internationala in vederea asigurarii cu energie, dar si prin conflicte Union Fenosae, pentru resursele energetice. Puterea economica a unei tari depinde foarte puternic de forta ei energetica.
Accesul diferentiat la resurse afecteaza relatiile dintre state cu consecinte dintre cele mai distrugatoare. Asistam la o accentuare a dezastrelor naturale, epuizare a resurselor energetice, crestere demografica corelata cu reducerea resurselor de apa si hrana, incalzire a climei etc., fenomene ce continua sa influenteze stabilitatea si securitatea globala. 
Economia mondiala depinde inca de petrol ca resursa centrala de energie, iar lupta pentru resurse domina geopolitica secolului XXI. Problema resurselor prezinta multe fatete, deficitul acestora avand un rol importantin declansarea sau amplificarea unor conflicte, de polarizare si/sau de catalizare a fortelor. 
Resursele energetice si de materii prime sunt, in general, limitate si repartizate neuniform pe intinderea Terrei. De altfel, exista si o lege a raritatii resurselor, care consta in aceea ca volumul, structura si calitatea resurselor economice se modifica mai incet decat volumul, structura si intensitatea nevoilor umane. 
Spectrul epuizarii in urmatorii ani a resurselor energetice a facut ca o parte insemnata a politicilor externe, dar si a celor de putere, sa fie preocupata, pe de o parte, de accesibilitatea conductelor si terminalelor, viitoarele trasee ale rutelor energetice, parteneriate etc., iar pe de alta parte, de identificarea celor mai eficiente cai de utilizare si a posibilitatilor de substituire a acestor resurse, diminuarea dezechilibrelor de mediu determinate de exploatarea, conditionarea, prelucrarea si utilizarea resurselor.
Aparitia problemelor globale a determinat si cercetarea economica sa elaboreze teorii si modele mai mult sau mai putin inchegate pentru a explica geneza, continutul si solutiile posibile. In acest context, am ales teme data, pentru a cerceta acesta problema globala.
Scopul lucrarii consta in studierea bazelor teoretice si metodologice ale problemei utilizarii resurselor energetice si examinarea posibilitatilor de a utiliza eficient sursele netraditionale de energie in Republica Moldova.
Realizarea acestui scop conditioneaza numeroase sarcini ale cercetarii stiintifice, care sunt sunt formulate in modul urmator:
- a defini conceptul de resurse energetice si rolul lor in dezvoltarea economica mondiala;
- a prezenta tipurile de surse si resurse utilizate in producerea energiei;
- a evidentia rolul resurselor netraditionale in dezvoltarea sectorului energetic;
- a prezenta sursele si resursele enrgetice utilizate in Republica Moldova;
- a identifica problemele specifice ale sectorului energetic al Republicii Moldova;
- a stabili eficienta utilizarii resurselor energetice din Republica Moldova;
- a propune cai de solutionare a problemelor energetice din Republica Moldova prin utilizarea resurselor netraditionale de energie.
Fundamentarea teoretica si metodologica a cercetarilor. Drept fundament teoretic al prezentei teze au servit studiile unor cercetatori si economisti printre care: Zaharia R., Hafele W. ,Moldovanu D., Vacarel I., Moisuc C., Bari I., Popescu I., Cristopher F. s.a. Au fost studiate acte legislative si normativ metodice, literatura speciala si periodica, teze prezentate la diverse foruri stiintifice care vizeaza tema cercetarii, bilanturile contabile, date statistice etc. Studierea surselor literare au permis de a ne formula propriile opinii referitor la problemele abordate si de a elabora recomandari.
Pentru atingerea obiectivelor propuse, in teza s-au aplicat un sir de metode ale cercetarii stiintifice, precum: cea dialectica, de analiza, de grupare statistica, comparativa, de ajustare a seriilor cronologice, analiza de regresie si corelatie, reprezentarea grafica, metode de modelare economica, metode de previziune, metoda de analiza prin rating s.a.
Structura lucrarii:.Tinand cont de scopurile si obiectivele tezei, dar si de sarcinile formulate, teza a fost conceputa cu urmatoarea structura: introducere, trei capitole care releva continutul de baza, incheiere, bibliografie si anexe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Specifice ale Dezvoltarii Sectorului Energetic din Republica Moldova.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Bari I. ,,Globalizare si probleme globale", Bucuresti 2001.
Brown R. Lester, Probleme globale ale omenirii, Edit. Tehnica, Bucuresti 1994
Brown R. Lester, Starea lumii, Bucuresti 2000
Comanescu M. ,,Politici energetice europene", Bucuresti 2000.
Cristopher F. ,,Valul energetic", Bucuresti 1996.
Hafele W. ,,Energia-Problema globala", 1987.
Helga S. ,,Energie-Eficienta-Restructurare", 1997
Marius P., ,,Politici europene", Bucuresti 2003.
Moisuc C. ,,Economie internationala. Probleme globale ale economiei.", Bucuresti 2005 Vol.1.
Nicolae Raboca ,,Energetica mondiala. Aspecte geografice",Cluj-Napoca 1995;
Niculescu M., Diagnostic global strategic, Ed.Economica, Bucuresti, 1997
Stanescu C., Analiza Economico-Financiara, Ed. Economica, Bucuresti, 1996.
Ursu I. ,,Stiinta moderna si energia", Cluj-Napoca 1984;
Vacarel I. ,,Probleme ale dezvoltarii economiei mondiale"; Bucuresti 1999
Zaharia R. ,,Economia mondiala"; Bucuresti 2004.
,,Energii regenerabile. Experienta statelor UE si aplicarea ei in RM", 1999
,,Bilantul activitatii Guvernului in anul 2005 intru realizarea Programuluide activitate pe anii2005-2009: ,,Modernizarea tarii - bunastarii poporului.", Chisinau 2006.
Ziarul ,,Dezvoltarea" din 11.11.2005 Rubrica Ecologie.
Ziarul ,,Businessul Moldovei" din 26.04.2006, articol: "Orientarea spre energia netraditionala"
,,Energia intr-o lume finita", coordonator W:Hafele, Bucuresti 1983.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!