Aspecte Specifice ale Terorismului International la Inceput de Secol XXI

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1 8
TERORISMUL-ISTORIE SI ACTUALITATE. CONCEPT, FACTORI CARE POTENTEAZA SI-L GENEREAZA TERORISMUL 
1.1. Aparitia si evolutia terorismului 8
1.1.1. Aparitia terorismului 8
1.1.2. Terorismul "clasic" 9
1.1.3. Terorismul antebelic si interbelic 11
1.1.4.Terorismul in timpul celui de-al doilea razboi mondial 15
1.1.5. Terorismul in timpul ,,Razboiului Rece" 16
1.1.6. Elemente actuale privind terorismul international 18
1.1.7. Aspecte privind activitati teroriste in Romania 19
CAPITOLUL 2 23
TERORISMUL: DELIMITARI CONCEPTUALE, TIPOLOGIE SI FACTORI SPECIFICI 
2.1. Terorismul - delimitari conceptuale 23
2.2. Doctrine teroriste - aparitia paradigmei razboiului 27
a. Paradigma diplomatiei de constrangere 28
b. Paradigma razboiului 28
c. Paradigma noii lumi 30
d. Paradigmele si NETWAR 31
2.3. Clasificarea actelor de terorism 32
a. Dupa scop 32
b. Dupa spatiu 34
c. Dupa cauze 38
d. Dupa modalitatile de executare a actiunilor teroriste 39
2.4. Factori care potenteaza si genereaza terorismul 
Motivatii si cauze ale terorismului 40
2.5. Riscuri si amenintari nationale . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
2.5.1. Amenintari specifice diferitelor domenii ale societatii romanesti 48
2.5.2.Terorismul factor fundamental de amenintarea securitatii Romaniei . . . . . . . 60
CAPITOLUL 3 63
FORME SI PROCEDEE ALE ACTIUNILOR TERORISTE POSIBILE IN SITUATII DE CRIZA, DE RAZBOI SI CONTRACARAREA ACESTORA 
3.1. Forme si procedee specifice actiunilor teroriste 63
3.2. Forme si procedee specifice actiunilor teroriste executate in situatii de criza 68
3.3. Forme si procedee specifice actiunilor teroriste executate in situatii de razboi 70
3.4. Masuri de contracarare a actiunilor teroriste 72
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In ultima decada a mileniului , climatul de securitate international a suferit modificari extraordinare . Ani intregi de strategii si ipoteze specifice perioadei Razboiului Rece au fost inlaturate si au inceput sa se tina dezbateri , care incearca sa explice si sa dea solutii la riscurile de securitate noi aparute , mai diverse si mai ambigui .
Megaatentatul desfasurat impotriva SUA la 11 septembrie 2001, distrugerea celor doua cladiri de la World Trade Center avarierea unei aripi a Pentagonului a uimit lumea , practic a influentat conceptul de lupta impotriva terorismului la scara mondiala .
Interesele anumitor state , grupuri de persoane , a caror mentalitate este dictata de , sau mai bine zis a fost formata sub influenta finantei mondiale , s-a demonstrat ca nu tin cont de relatiile interumane sau de interesul pentru dezvoltarea globala ci mai degraba pentru interesul personal si de obiectivele proprii care de cele mai multe ori pot fi atinse numai cu pretul unor vieti nevinovate si prin suferinta inutila creata in mod artificial .
Printre schimbarile esentiale care au influentat evolutia terorismului din ultimii ani putem mentiona :
- Disparitia blocului de state comuniste a condus la eliminarea sprijinului international chiar daca nu in totalitate , pentru foarte multe dintre miscarile revolutionare existente ;
- Dupa zeci de ani de conflicte si actiuni teroriste arabii si palestinienii sunt in pragul unui adevarat razboi ;
- Micsorarea continua a numarului statelor sponsori ai terorismului ;
- Scaderea rezervelor economice ale unor state , incapabile sa poata tine sub control cresterea numarului populatiei , ceea ce implica nevoia de noi resurse ;
- Exista dorinta majoritatii statelor de a lupta impotriva terorismului , prin toate mijloacele , dar mai ales cele legale ;
Exista perceptia generala ca in perioada pe care o traim , amenintarea terorista este in schimbare , cu noi adversari , noi motivatii si cu noi metode de actiune .
In acest sens , in primul capitol al lucrarii se amintesc o serie de factori care potenteaza si genereaza terorismul cat si un scurt istoric privind evolutia actelor teroriste dea lungul timpului , de la "prototerorismul " antichitatii si pana la megaatentatele de la 11 septembrie 2001 , cand s-a dorit distrugerea simbolurilor americane .
Ca urmare a dezintegrarii Uniunii Sovietice si a masurilor insuficiente de securitate din alte tari , exista posibilitatea pierderii controlului asupra unor arme de distrugere in masa care , obtinute de catre organizatii teroriste , ar putea fi utilizate in actiuni de mare anvergura . Organizatiile teroriste si crima organizata sunt , de cele mai multe ori interconectate . Se ajuta una pe cealalta , mai ales din punct de vedere logistic si financiar , in ideea de a fi mai eficiente .Ca urmare a dezvoltarii tehnologice legaturile dintre crima organizata si afacerile legale au devenit mult mai conspirate si ,ca urmare , mult mai sigure pentru teroristi .
In capitolul al doilea al lucrarii ne-am propus sa amintim despre conceptul de securitate nationala in viziunea Romaniei , riscurile si amenintarile care pot apare la adresa securitatii nationale si in ultima parte a capitolului am considerat necesara enumerarea catorva indici de amenintare locala utili in descoperirea si descurajarea la timp a actiunilor care ar putea sa influenteze securitatea nationala .
Au aparut noi motivatii si ideologii , iar altele vechi s-au mentinut si dezvoltat .De aceea in al treilea capitol am prezentat cateva concepte si strategii actuale ale terorismului , forme si procedee ale actiunilor teroriste posibile in situatii de criza si de razboi .
Evenimentele de la 11 septembrie 2001 au aratat ca fantezia si imaginatia umana tind de cele mai multe ori catre "diabolic " ceea ce face ca opinia publica sa ramana consternata si incapabila de a reactiona .Prezentarea doctrinelor teroriste , a formelor si procedeelor de actiune adoptate de teroristi o consideram necesara a fi perceputa atat de serviciile abilitate sa intervina in lupta antiterorista cat si de catre opinia publica , tocmai pentru a-i surprinde toate fatetele , modul de manifestare in zilele noastre si , mai ales , sa I se surprinda directiile viitoare de manifestare :conceptual , structural , si operational .
In ultima parte a lucrarii ne-am propus sa analizam palierul operativ al activitatilor de combatere a terorismului . 
CAPITOLUL 1
TERORISMUL - ISTORIC SI ACTUALITATE,
CONCEPT, FACTORI CARE POTENTEAZA SI-L GENEREAZA TERORISMUL
1.1. APARITIA SI EVOLUTIA TERORISMULUI
1.1.1. Aparitia terorismului
Ca modalitate de impunere a vointei, de manifestare a puterii asupra celor ce trebuiau supusi si stapaniti a aparut, inca din zorii civilizatiei omenesti, constiinta "terorii", violenta utilizata pentru realizarea scopurilor, in special politice, care, odata atinse, confera putere.
De la mitologia greaca si pana la intrarea termenului "terorism" in Dictionarul Robert in 1796, fenomenul a fost mereu prezent in polisurile grecesti, in Imperiul Roman, in Orientul Apropiat, in nordul Africii, sub cele mai diverse forme si cu variate motivatii, trecerea timpului adaugand rafinament metodelor folosite, constituind grupuri inchise a caror "aura" de legenda a fost intretinuta prin crearea unei imagini in care insusiri precum credinta si sacrificiul produc admiratie si respect.
Fenomenul a evoluat odata cu cresterea sentimentului religios si a imbracat forme extreme, precum Masada anului 70 I. Hr., constituindu-se in "scop in sine" pentru demonstrarea credintei adevarate. Teroarea mesianica a fost in multe cazuri dublata de "terorismul functional", caracteristic unor state razboinice care urmareau sa slabeasca rezistenta adversarilor prin recurgerea la teroarea planificata.
Teroarea a fost folosita si in mod preventiv de catre spartani, pentru mentinerea echilibrului de forte intre clasa dominanta si cea aservita, acest fapt constituind unul dintre fundamentele existentei statului spartan. Natura relatiei dintre "teroare" si "terorism" in antichitate sau feudalism este controversata in mediul istoricilor, dar nu se poate nega faptul ca teroarea este cheia care declanseaza terorismul. Scopul actului de terorism a fost intotdeauna de descurajare generala si, bazandu-se pe teroare, de a reusi sa impuna vointa unei minoritati prin victime individuale, a caror sacrificare reprezinta exploatarea constienta a unui fenomen natural cum este teroarea.
De la "prototerorismul" antichitatii au fost transmise, prin generatii de capetenii tribale, sefi de clanuri razboinice, satrapi, faraoni sau strategi, "invataminte", care au devenit fundamente ale actiunilor de grup ulterioare, intimidare, amenintari, acte violente periodice, ce si-au mentinut eficienta indiferent de epoca.
1.1.2. Terorismul "clasic"
De la Revolutia Franceza din 1789, termenul de "teroare" capata sensul modern, caracterizand perioada ce a urmat preluarii puterii de catre iacobini, in care violenta fizica, asociata cu amenintarea, a fost practicata in scopul crearii unei noi ordini sociale, in continuare teroarea manifestandu-se ca o metoda de eliminare a opozantilor regimului. In epoca, perioada in care au fost arestati aproximativ 350.000 de oameni, judecati si executati un mare numar dintre ei, multi nevinovati, a primit denumirea de "Domnia Terorii".
Din anul 1880, termenul de terorism a capatat sensul de violenta si teroare premeditata antistatala, sub impactul actiunilor desfasurate pe teritoriul Rusiei tariste, unde, initial, teroarea si violenta au fost folosite de catre stat pentru impunerea vointei monarhilor. Opozitia ruseasca s-a folosit de aceleasi metode, de data aceasta insa impotriva guvernantilor. Exemplul teroristilor rusi a fost preluat de grupari din mai multe tari ale lumii, unde lupta pentru preluarea puterii pe anumite teritorii aflate sub stapanirea unor minoritati s-a desfasurat prin jefuirea de banci sau trenuri care transportau bani, rapirea de persoane si extorcarea de bani sub forma de rascumparari.
In lupta lor impotriva autoritatilor, nemultumitii sociali si nationalistii s-au bucurat de o oarecare simpatie din partea populatiei, fiind sprijiniti in special de intelectuali, clerici si reprezentanti ai claselor de mijloc, care au incercat sa-i apere impotriva formelor de reprimare din partea autoritatilor. In contextul luptei pentru eliberare nationala, intr-o oarecare masura justificata, cu cat a fost mai putin clar scopul politic sau finalitatea demersului terorist, cu atat el a reprezentat o atractie mai mare pentru indivizii antisociali, marginalizati, iluminati sau dereglati psihic, caracteristica anarho-terorismului constituind-o individualismul actional, care s-a manifestat prin atentate asupra imparatilor, regilor, presedintilor sau liderilor politici din motive confuze sau chiar nebuloase.


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!