Aspecte Teoretice si Practice privind Infractiunea de Talharie

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - Scurte consideratii privind infractiunile contra patrimoniului 6
Sectiunea I - Aspecte generale 6
Sectiunea II - Aspecte comune 11
a) Conditii preexistente 13
b) Continut constitutiv 16
c) Forme. Modalitati. Sanctiuni 17
CAPITOLUL II - Aspecte teoretice privind infractiunea de talharie 19
Sectiunea I - Reglementare legala 19
Sectiunea II - Conditii preexistente 22
? 1. Obiectul infractiunii 22
? 2. Subiectii infractiunii 25
Sectiunea III - Continutul constitutiv al infractiunii 29
? 1. Latura obiectiva 29
-Elementul material al laturii obiective 29
-Urmarea imediata 35
-Legatura de cauzalitate 35
? 2. Latura subiectiva 36
Sectiunea IV - Forme. Modalitati. Sanctiuni 39
Sectiunea V - Aspecte procesuale 47
Sectiunea VI - Aspecte criminologice 50
CAPITOLUL III - Aspecte practice privind infractiunea de talharie 52
CAPITOLUL IV - Concluzii 70
BIBLIOGRAFIE 72


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
SCURTE CONSIDERATII PRIVIND INFRACTIUNILE CONTRA PATRIMONIULUI
Sectiunea I. Aspecte generale
Legiuirile penale din cele mai vechi timpuri au incriminat si sanctionat sever faptele savarsite impotriva patrimoniului 
In perioada sclavagista erau pedepsite cu asprime furtul, jaful, mai putin cunoscute erau alte forme de atingere a proprietatii, cum ar fi: inselaciunea, abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, care erau considerate ca delicte civile. In perioada feudala se extinde treptat represiunea penala cuprinzand in sfera sa toate faptele prin care se puteau aduce vatamari patrimoniului. De regula, furturile marunte se pedepseau cu biciuirea, insa, in al treilea furt se aplica pedeapsa cu moartea. Aceasta asprime a pedepselor arata frecventa infractiunilor si gravitatea lor 
Sistemele de drept penal moderne, desi au eliminat unele din exagerarile anterioare, au mentinut un regim destul de sever pentru anumite forme de activitate infractionala indreptate impotriva patrimoniului; totodata au extins cadrul incriminarilor si la alte fapte specific relatiilor economice din societatea moderna.
In vechiul drept romanesc existau, de asemenea, reglementari foarte detaliate referitoare la aceste infractiuni. Astfel, pravilele lui Vasile Lupu si Matei Basarab, condicile penale ale lui Alexandru Sturza in Moldova si a lui Barbu Stirbei in Muntenia, contineau dispozitii cu privire la infractiunile contra patrimoniului.
Codul penal roman din 1864, desi copiat in mare parte dupa codul penal francez cuprindea in capitolul referitor la ,,Crime si delicte contra proprietatilor" numeroase incriminari inspirate din Codul penal prusac, privitoare la apararea patrimoniului menite sa asigure cu mijloace mai severe ocrotirea acestuia.
In Codul Penal de la 1864, in grupul infractiunilor contra proprietatii erau incluse si unele infractiuni care aveau numai indirect legatura cu ocrotirea avutului.
Codul Penal de la 1864 prevedea infractiunea de talharie in dispozitiile sale din art.317-320, atat in forma simpla, cat si in forme agravate in raport cu mijloacele de constrangere folosite si cu urmarile actelor de constrangere. Talharia era calificata crima, fiind sanctionata si prin diferite legi speciale.
Codul penal roman de la 1936 cuprindea aceasta materie in Cartea II, Titlul XIV intitulata ,,Infractiuni contra patrimoniului". Codul penal din 1936 a restrans in limitele sale firesti, toate infractiunile contra patrimoniului, grupandu-le pe despartaminte in functie de obiectul juridic.
Paralel cu prevederile Codului penal de la 1864 cat si de la 1936 au existat si anumite infractiuni contra patrimoniului prevazute in legi speciale, ca de pilda in Codul Justitiei Militare, in Codul Comercial, in Codul Silvic, etc.
Talharia este reglementata in Titlul XIV - Crime si delicte contra patrimoniului, Capitolul II, Sectiunea 1, art. 529 - 534, intr-o varianta tip si in alta forma - asimilata in 3 variante agravate, fara a se face distinctie daca bunul ce formeaza obiectul material al infractiunii apartine patrimoniului privat sau public, astfel:
Art.529 - varianta tip - avea urmatorul cuprins: 
Acela care ia prin violenta sau amenintare un lucru mobil, ce nu-i apartine, din posesiunea sau detentia altuia, in scopul de a si-l insusi, pe nedrept, comite delictul de talharie si se pedepseste cu inchisoare corectionala de la 3 la 8 ani, amenda de la 5.000 la 10.000 lei si interdictie corectionala de la 2 la 5 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Teoretice si Practice privind Infractiunea de Talharie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!