Aspectele ale Activitatii Pietei Muncii din Republica Moldova in Conditiile de Tranzitie la Economia de Piata

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Piata Muncii - aspecte teoretice si metologice 
1.1. Definirea pietei muncii. Forme de manifestare 6
1.2. Aspecte metodologice privind monitorizarea pietei muncii 12 
1.3. Aspecte ale functionarii pietei muncii in tarile Uniunei Europene 14
Capitolul II. Piata muncii din Republica Moldova in noile conditii economice.
2.1. Piata muncii din Republica Moldova, tendinte contemporane. 20
2.2. Impactul migratiei internationale de munca asupra pietei muncii din Republica Moldova 24
2.3. Politica de salarizare si problemele care se confrunta 27. 
Capitolul III. Politici si strategii de pe piata muncii in Republica Moldova in perioada de tranzitie.
3.1. Politica de ocupare a fortei de munca 31
3.2. Perspective de ameliorare a situatiei de pe piata muncii din Republica Moldova 37
Concluzie 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Sfirsitul seculului XX inceputul mileniului trei in Europa centrala si de est a fost marcat profunde schimbari care au avut loc in toate sferele vietii politice, economice si sociale lasindu-si amprenta si pe piata muncii.Dezvoltarea social-economica in aceasta perioada a societatii moderne a adus in prim plan fenomene noi,a impus necesitatea vizualiuarii unor modalitati adecvate de abordare a lor,a adus in actualitate ideea potrivit careia evolutia,progresul tehnic sint de renceput in afara promovarii relatielor caracteristice economie de piata,in general, si in afara reformelor in domeniul managementului pietii muncii.Noile realitati si noile conditii socio-economice specifice perioadei de tranzitie si de edificare a economiei de piata imprimind noi particularitati pietii muncii din Republica Moldova.Intre optiunea strategica pentru tranzitia la economia de piata si democratia pluralista care presupune dezvoltarea unei societati civilea ctive pe de o parte, si orientarea transformarilor pe piata muncii spre realizarea acestor obiective,pe de alta parte, trebuie sa stabiliasca o corelatie cit mai strinsa, un intreg sistem de corespondente si concordante.In acest scop este necesar sa se realizeze un nou contrac sau acord social intre actorii sociali si societatea in ansamblu care se va baza pe un dialog continuu.Tranzitia pe care o parcurge economia Republicii Moldova include si organizarea unei piete adecvate a pietii fortei de munca, ceea ce constituie un proces destul de complex si dificil. Aceasta lucrare este bazata pe studiul a mai multor autori si analiciti economici in ultimii ani.Pornind de la aceste considerente lucrarea urmareste in principal, aspectul structural prin argumentarea si functionarea pietei fortei de munca si aplicarea strategielor in ecomomia Republicii Moldova,conturindu-se numeroase posibilitati pentru inaintarea tarii noastre spre o economie moderna si social competitiva.In acest context voi mentiona pregatirea fortei de munca si promovarea lor,ruperea si intreruperea sistemului vechilor tendinte si generarea unor noi tendinte ca expresie a trecerii spre noi realitati sociale,cu noi mecanisme si noi actori sociali.
Actualitatea temei. Transformarea economiei nationale in economie de piata presupune nu doar schimbari cardinale in raporturile de proprietate si modalitatile de reglementare macroeconomica, ci si formarea institutiilor pietei muncii.Esteun proces complex unde au loc o multime de transformari pe piata fortei de munca. Problema utiliyarii cit mai eficienta a fortei de munca intotdeauna a fost una de maxima intensitate pentru istoria omenirii, deoarece afecteaza in direct insasi existenta omului. Pentru Republica Moldova fenomenul somajului, desi cunoscut si in perioada economiei planificate (mai ales sub formele sale latente), a devenit extrem de acut in perioada de tranzitie la economia de piata, astfel incit, conform estimarilor, in ultimii ani aproape fiecare al cincilea cetatean apt de munca paraseste hotarele tarii in cautare de lucru, deoarece in republica nu are posibilitati reale sa se autorealizeze in munca, sa-si cistige cel putin mijloace minime pentru existenta. In acest context cercetarea problemelor economice si sociale privind utilizarea eficienta a resurselor de munca in conditiile formarii relatiilor de piata in Republica Moldova este deosebit de actuala.
Reesind din cele expuse anterior si din necesitatea vitala de a asigura un nivel optim de ocupare si,respectiv, minim de somaj al populatiei, consider actuala si necesara studierea aprofundata, in dinamica a problemei pietei muncii la noi in tara, atit timp cit inca nu vor aparea simptome sigure de iesire din criza, de relansare durabila a economiei nationale si de reducere, pe aceasta baza, a somajului autohton.
Toate acestea au determinat actualitatea temei de cercetare.
Scopul si obectivele lucrarii constau in elaborarea strategielor pietii muncii din Republica Moldova punerea in evidenta a potentialului uman, prezentarea comportamnentului de "pachet social", organizarea si desfasurarea previziunii in ramurile economie nationale.
Realizarea acestui scop impune rezolvarea urmatoarelor sarcini :
- Elaborarea strategielor pe piata muncii,
- Identificarea principalelor paradigme ale pietei muncii la nivel global si regional,
- Stabilirea obiectivelor de activitate a potentialului uman,
- Evaluarea directielor de activitate a pietei muncii in contextul perfectionarii cadrului legislativ,
- Elucidarea problemelor principale si stabilirea cailor de perfectionare a activitatii managereale pe piata muncii din Repblica Moldova in scopul cresterii competivitatii resurselor umane precum si a contributiei acestor activitati la asigurarea progresului economiei nationale si societatii in ansamblu.
Avind in vedere scopul si sarcinile tezei aceasta a fost structura in urmatoarele compartimente: introducerea,trei capitole, inchierea,recomandari,bibliografie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspectele ale Activitatii Pietei Muncii din Republica Moldova in Conditiile de Tranzitie la Economia de Piata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!