Atacul de Panica si Tulburarile Anxioase

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1
Atacul de panica - diagnostic conform DSM-IV
Psihoterapia cognitiv-comportamantala a atacurilor de panica 7
Modelul cognitiv al atacului de panica 10
Tehnici psihoterapeutice utilizate 13
Experimente in sfera comportamentala 17
Modelul comprehensiv de terapie comportamental-cognitiva a tulburarilor anxioase 23
Capitolul 2 - Studii de caz
Cazul 1 29
Cazul 2 55
Cazul 3 85
Anexe 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Psihoterapia este un proces interactinal constient si planificat ce-si propune sa influenteze tulburarile de comportament si starile de suferinta care, printr-un consens (intre pacienti, terapeut si grupul de referinta), sunt considerate ca necesitand un tratament, prin metode psihologice, (prin comunicare, cel mai adesea verbala, dar si neverbala), in sensul unui scop bine definit, pe cat posibil elaborat in comun (minimalizarea simptomelor si/sau schimbarea structurala a personalitatii), cu ajutorul unor tehnici ce pot fi invatate in baza unei teorii a comportamentului normal si patologic. In general, aceasta implica o relatie emotionala solida"
Intr-o lucrare recenta, A. Beck definste terapia cognitiva: ,,terapia cognitiva se bazeaza pe o teorie a personalitatii care afirma ca felul in care cineva gandeste determina in mare masura felul in care simte si se comporta. Terapia este un proces colaborativ, intre terapeut si pacient, de cercetare empirica, testare a realitatii si rezolvare de probleme. Interpretarile si concluziile neadaptative ale pacientului sunt considerate ipoteze testabile. Pentru examinarea unor interpretari alternative si generarea unor argumente contrare ce stimuleaza credinte mai adaptative si conduc la schimbare terapeutica sunt utilizate experimente comportamentale si proceduri verbale".
Abordarea cognitiv-comportamentala pune un accent deosebit pe formularea conceptelor in termeni operationali si pe validarea empirica a rezultatelor tratamentului.
Rezolvarea de probleme reprezinta o latura importanta a tratamentului. Toate aspectele psihoterapiei sunt descrise in mod explicit pacientului, acesta colaborand cu terapeutul in planificarea unor strategii de rezolvare a problemelor care ii deranjeaza pe pacient. Psihoterapia este limitata in timp si are obiective clar definite.
Tehnici specifice psihoterapiei cognitiv-comportamentale: identificarea gandurilor negative, modificarea gandurilor negative si a comportamentelor aferente (rationalizarea, furnizarea unor informatii cu privire la mecanismele anxietatii, distragerea, programarea activitatilor, verificarea veridicitatii gandurilor negative automate, experimentarea in sfera comportamentului), tehnici de relaxare, prevenirea recaderilor.
Lucrarea de fata si-a propus aplicarea tehnicilor psihoterapiei cognitiv-comportamentale in cazul a trei pacienti cu atacuri de panica. Am urmarit ca obiectivele terapeutice generale: reducerea gradului de disonanta cognitiva si afectiva, prin explicarea anxietatii si a atacurilor de panica; modificarea cognitIilor negative si a gandurilor automate negative - reevaluarea situatiei prezente pentru o reducere a caracterului catastrofic; furnizarea unor instrumente si strategii de lupta impotriva atacurilor de panica; inducerea unui mai bun control corporal si afectiv; training asertiv (pentru o mai buna autovalorizare si ameliorarea nivelului afectiv la care actioneaza anxietatea - Bourne); ameliorarea imaginii de sine si cresterea increderii in sine. La sfarsitul sedintelor de terapie, simptomatologia tuturor pacientilor s-a redus semnificativ.
CAPITOLUL 1 
PREMISE TEORETICE
ATACUL DE PANICA
Diagostic conform DSM - IV
Caracteristica esentiala a unui atac de panica o constituie o perioada distincta de frica sau de disconfort intens, acompaniata de cel putin 4 dintre 13 simptome somatice sau cognitive. Simptomele pot fi somatice sau de natura cognitiva si includ palpitatiile, transpiratia, tremorul sau trepidatia, senzatia de scurtare a respiratiei sau de strangulare, senzatia de sufocare, durere sau disconfort precordial, greata sau detresa abdominala, ameteala sau vertij, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de "a nu innebuni", frica de moarte, parestezii, frisoane sau valuri de caldura. Atacul debuteaza brusc si escaladeaza rapid pana la intensitatea sa maxima (de regula in 10 minute sau mai putin) si este adesea acompaniat de sentimentul de pericol sau de moarte iminenta si de dorinta de a scapa. Anxietatea caracteristica atacului de panica poate fi diferentiata de anxietatea generalizata prin natura sa aproape paroxistica, distincta si severitatea sa, de regula mai mare. Atacurile care satisfac toate celelalte criterii, dar care au mai putin de 4 simptome somatice sau cognitive, sunt denumite atacuri cu simptome limitate.


Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

IRINA HOLDEVICI ,PSIHOTERAPII SCURTE, ED. CERES
IRINA HOLDEVICI, PSIHOTERAPIA TULBURARILOR ANXIOASE, CERES, 1998
IRINA HOLDEVICI, PSIHOTERAPIA ANXIETATII, ABORDARI COGNITIV COMPORTAMENTALE DUAL TECH, 2002
IRINA HOLDEVICI, STRATEGIILE PSIHOTERAPIEI COGNITO-COMPORTAMENTALE, DUAL TECH, 2007
IRINA HOLDEVCI, HIPNOTERAPIA TEORIE SI PRACTICA, DUAL TECH, BUCURESTI 2006
ION DAFINOIU, JENO-LASZLO VARGHA,HIPNOZA CLINICA, POLIROM, 2003
ION DAFINOIU, ELEMENTE DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA, POLIROM, 2001
ION DAFINOIU, PSIHOTERAPII SCURTE, STRATEGII , METODE, TEHNICI, POLIROM, 2005
COGNITIVE BEHAVIOUR THERAPY FOR PSYCHIATRIC PROBLEMS, A PRACTICAL GUIDE, OXFORD MEDICAL PUBLICATION, 1991
TREVOR J. POWELL, SIMON J. ENRIGHT, ANXIETY AND STRESS MANAGEMENT, ROUTLEDGE, 2001
DSM - IV


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!