Atributul si Propozitia Atributiva Apozitia

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Cunoasterea cuvintelor conduce la cunoasterea lucrurilor"
Platon- Aristokeles
Am ales sa prezint aceasta parte de propozitie - atributul - datorita complexitatii si tehnicilor de realizare a acesteia, modalitatea in care se prezinta in limba romana si diversificarea ei in gramatica limbii romane. Ceea ce m-a surprins, nu a fost abundenta tratatelor in cartile de specialitate, ci modalitatea in care aceasta categorie a reusit sa atraga atentie si sa capteze atatea persoane in ,,capcana" sa. Ca si celelalte functii sintactice, atributul a reusit sa mentina interesul si sa fie mereu o noutate in ceea ce priveste complexitatea exprimarii si abundenta sa in literatura noastra.
Daca subiectul este cel care suporta actiunea pe care o realizeaza predicatul, complementul determina predicatul, atributul determina substantivul care poate fi subiectul sau complementul, pe care il precizeaza, il caracterizeaza sau il clasifica ajungand poate sa fie centrul unei propozitii care capteaza atentia. O opinie personala legata de aceasta parte de vorbire, oarecum in viziune matematica este ca atributul reprezinta un cerc care poate fi de dimensiuni colosale atat timp cat precizeaza tot ceea ce poate fi interesant si sa prezinte interes pentru ceea ce determina. Daca ne gandim la o banala discutie si o analizam gramatical (ce parti de vorbire folosim), vom observa ca precizam si oferim informatii care sigur au functii de atribut exprimate divers.
In lucrarea mea nu am cautat sa gasesc cea mai buna definitie, cea mai vasta clasificare si nici cea mai ampla abordare atat in planul propozitiei cat si in planul frazei -propozitia atributiva - ci am incercat sa prezint amprenta lasata de trecerea timpului si sa fac o sinteza a ceea ce gramaticienii au scris de-a lungul vremii in operele lor de specialitate. Am pornit cu o tema in cadrul acestei functii si am abordat-o pornind de la viziunea mai multor autori. Am studiat si variante mai vechi, dar totodata m-am folosit de cea mai noua editie a Gramaticii Limbii Romane, numita Gramatica Academiei, o sursa de informatii moderne, aprofundate si precise.
In primul capitol, Grupul nominal, am incercat sa definesc intr-o modalitate mai sobra ceea ce am analizat in urmatorul capitol, sa ma familiarizez cu termenul de atribut si prin ce se exprima, dar totodata sa prezint ceea ce inseamna atributul ca structura morfologica. Folosind termeni ,,mai greu de manuit", termeni mai rigizi, acest capitol prezinta tehnicile de realizare si grupurile (cu centru substantival sau pronominal) care stau la baza grupului nominal.
In capitolul al II-lea, Atributul, am enumerat ceea ce am considerat a fi nucleu de informatii pornind de la definitie, clasificare, exprimare, trasaturi si topica. Am reunit ceea ce gramaticile ne ofera, folosindu-ma de opera literara Ion de Liviu Rebreanu pentru a exemplica ceea ce am precizat ca parte teoretica si pentru a sustine afirmatia facuta.
Pornind de la capitolul al II-lea, am plecat in planul frazei la Propozitia Atributiva unde am precizat o clasificare a acestei propozitii, modalitatea in care este prezenta in fraza, cu ce elemente de relatie este introdusa, ce termeni regentii are si ce fel de punctuatie beneficiaza. La fel ca si in capitolul al II-lea, am citat din romanul Ion de Liviu Rebreanu.
Folosindu-ma de o opera literara, in urmatorul capitol, Stilistica atributului, am prezentat diferite valori stilistice pe care atributul le are in acest univers literar. Am incercat sa arat ca gramatica interfereaza cu literatura si atributul - partea gramaticala, poate avea numeroase functii stilistice care sunt abundente, iar folosirea lor este bine conturata in operele literare.
In ultimul capitol dedicat acestei lucrari, Apozitia, am precizat functia ei, fiind mereu abordata ca facand parte din atribut , chiar cateodata numit si atribut in nominativ, si determinarea atributiva.
In final, dupa ce am parcurs aceste capitole, am incercat sa concluzionez ceea ce ne ofera o abundenta de informatii legate de aceasta functie sintactica cu echivalent in fraza si de ce nu frecventa lor in viata de zi cu zi in toate operele cat si tratarea lor in gramatici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atributul si Propozitia Atributiva Apozitia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!