Auditul Intern si Valoarea Adaugata

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. STADIUL CUNOASTERII PRIVIND FUNCTIA DE AUDIT INTERN-FUNCTIE DE ASISTENTA SI CONSILIERE A MANAGEMENTULUI 5
1.1. EVOLUTII ALE AUDITULUI INTERN PE PLAN INTERNATIONAL 5
1.2. PROIECTIA SI EVOLUTIA FUNCTIEI DE AUDIT INTERN IN CONTEXTUL NATIONAL AL ROMANIEI 9
CAPITOLUL 2. ABORDARILE CONCEPTUALE ALE AUDITULUI INTERN 14
2.1. ABORDARI CONCEPTUALE IN DEFINIREA AUDITULUI INTERN 14
2.2.TIPOLOGIA AUDITULUI INTERN 18
2.3. CONTRIBUTIA EXTERNALIZARII AUDITULUI INTERN LA CRESTEREA CALITATII FURNIZATE DE AUDIT 20
CAPITOLUL 3. VALOAREA ADAUGATA A AUDITULUI INTERN 24
3.1. FACTORII DETERMINANTI AI VALORII ADAUGATE 24
3.2.MODALITATI DE CRESTERE A VALORII ADAUGATE DE AUDITUL INTERN 26
3.3. MODALITATI DE EVALUARE SI MASURARE A PERFORMANTEI FUNCTIEI DE AUDIT INTERN 27
CAPITOLUL 4. ANALIZA RISCURILOR COMPONENTA A MISIUNII DE AUDIT INTERN 32
4.1. GENERALITATI 32
4.2 STUDIU DE CAZ LA PRIMARIA DOROHOI 33
CONCLUZII SI PROPUNERI .76
BIBLIOGRAFIE.77


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Termenul de audit provine din limba latina de la cuvantul audit-auditare, care are semnificatia ,,a asculta", dar despre audit se vorbeste de pe vremea asirienilor, egiptenilor, din timpul domniei lui Carol cel Mare sau al lui Eduard I al Angliei.
In Romania introducerea auditului intern este de data relativ recenta si se incadreaza in efortul general de modernizare a managementului financiar atat in sectorul privat cat si in cel public.
Auditul intern este o profesie care s-a conturat de-a lungul anilor, incercand sa raspunda mereu necesitatilor in continua schimbare pe care le au entitatile publice.
Lucrarea ,,Auditul intern si valoarea adaugata"este o lucrare structurata in patru capitole prin intermediul careia se urmareste evolutia auditului intern de-a lungul timpului, a conceptelor si domeniilor pe care acesta le acopera.
In cadrul primului capitol este analizata evolutia auditului intern atat pe plan international cat si in contextul national al Romaniei, iar in vederea conturarii principalelor elemente ce au caracterizat evolutia auditului pe plan international ne vom axa pe lucrarile de specialitate dedicate istoriei contabilitatii si auditului implicit. In Romania, auditul intern a fost adoptat ca un termen la moda in domeniul controlului financiar, insa cu timpul s-a reusit decantarea conceptelor de control. Mediul concurential din ce in ce mai dinamic din jurul economiei romanesti a dus ca auditul intern sa devina o necesitate. Prin prisma normelor legale vom evidentia evolutia cadrului normativ al auditului intern in Romania, cat si principalele prevederi si modificari aduse de fiecare reglementare legala in parte.
Capitolul doi denumit ,,Abordari conceptuale ale auditului intern", dezvolta o abordare dintr-o perspectiva temporala, apeland la o analiza retrospectiva din trecut pana in prezent a definitiilor acestuia. Fiecare noua definitie a auditului intern si-a adus un aport semnificativ la progresul functiei de audit din trecut pana in prezent, pentru ca fiecare noua definitie a auditului intern a marcat cucerirea unei noi trepte in evolutia spectaculoasa a acestei functii atat de dinamice. In cel de-al doilea subcapitol vom evidentia tipurile de audit ce s-au conturat pe plan international cat si tipurile de audit intern definite de legislatia auditului public din Romania, incheind capitolul doi cu o analiza a contributiei auditului intern la cresterea calitatii furnizate de auditul intern, analizand fenomenul outsourcingului prin prisma diferitelor studii si lucrari realizate in ultimul deceniu.
In capitolul trei denumit ,,Valoarea adaugata a auditului intern" se vor analiza factorii determinanti cu o influenta semnificativa asupra calitatii valorii adaugate de auditorul intern, modalitatile de evaluare si masurare a performantei functiei de audit intern prin abordarea metodelor de masurare a performantelor cantitative si calitative. Valoarea auditului intern este reprezentata de capacitatea sa de a imbunatati sistemul de control intern al entitatii. Identificarea factorilor determinanti in evidentierea valorii adaugate furnizate de auditul intern cat si a determinarii modalitatilor prin care auditorii interni ar putea sa adauge mai multa valoare organizatiilor lor dobandeste treptat din ce in ce mai mare relevanta. Auditorul intern este promotor al valorii adaugate prin economiile pe care le genereaza, oportunitatile pe care le creeaza, prin pierderile care pot fi evitate datorita actiunilor sale, dar si un factor care asigura transparenta in activitatile organizatiei si contribuie la eficientizarea politicilor acesteia.
Capitolul patru ,,Analiza riscurilor - componenta a misiunii de audit intern"- cuprinde abordarea riscului parte integranta a misiunii de audit si studiul de caz la primaria Dorohoi, Judetul Suceava - procedura PO5: Analiza riscurilor.
Pentru management este important sa se depisteze riscurile, sa le clasifice si sa se ocupe de ele in ordinea probabilitatii de aparitie si a iminentei efectului negativ pe care il pot produce, in conditiile in care, riscul poate duce ca un eveniment sau o actiune sa afecteze capacitatea unei organizatii de a-si atinge obiectivele. Auditorii interni trebuie sa fie primii profesionisti din cadrul organizatiilor care inteleg si constientizeaza riscul si importanta gestionarii acestuia. Astazi, auditul intern nu isi mai concentreaza atentia pe control, ci pe riscuri, si, mai mult, pe modul in care se implica managementul general in administrarea riscurilor.
Lucrarea isi propune sa ofere o imagine coerenta si temporala a auditului intern si a valorii adaugate a acestuia intr-un mediu informatizat si necesitatea informatizarii unei astfel de misiuni.
CAPITOLUL 1. STADIUL CUNOASTERII PRIVIND FUNCTIA DE AUDIT INTERN-FUNCTIE DE ASISTENTA SI CONSILIERE A MANAGEMENTULUI
1.1. Evolutii ale auditului intern pe plan international
Pentru a putea desprinde principalele directii ale evolutiei auditului intern pe plan international, se impune o parcurgere a literaturii internationale dedicata auditului in general, si auditului intern in special, apeland la o abordare treptata dinspre trecut inspre prezent, incercand sa desprindem liniile directoare esentiale care au menirea de a intrezari si contura evolutia viitoare a functiei de audit intern.
In vederea conturarii principalelor elemente care au caracterizat evolutia auditului, in general, pe plan international, ne vom indrepta atentia spre lucrari de specialitate dedicate istoriei contabilitatii si a auditului implicit. Procedand la revizuirea literaturii internationale dedicate istoriei contabilitatii observam ca istoria si evolutia auditului a avut parte de o atentie destul de diminuata din partea specialistilor in istoria contabilitatii, cercetarea dedicata auditului fiind destul de redusa. Un exemplu in acest sens este colectia de eseuri dedicate istoriei contabilitatii realizata de Yamey B.S.(1978), care inglobeaza 18 eseuri pe diverse aspecte ale istoriei contabilitatii, din care nici unul dedicat auditului, dar cel putin 5 dedicate contabilitatii costurilor. Urmarind firul cronologic, observam un progres care, chiar daca nu e spectaculos totusi poate fi apreciat ca un bun inceput, prin colectia de lucrari realizata de Garner S. si Hughes M. (1978), iar din totalul de 29 de lucrari dedicate dezvoltarii contabilitatii, se pot identifica 2 lucrari dedicate auditului. O alta contributie la dezvoltarea istoriei auditului au avut-o Lee T.A. si Parker R.H.(1979), prin realizarea unei colectii de 17 lucrari dedicate isoriei contabilitatii, din care 2 dedicate auditului.
Apeland la aceasta revizuire a literaturii internationale dedicate auditului identificam si lucrarile unor specialisti ca si Stacey N.A.H.(1981) si Brown R.(1968) care si-au dedicat atentia auditului, chiar daca aceasta atentie nu se ridica la nivelul celei cuvenite in ziua de azi. O contributie semnificativa la dezvoltarea cercetarilor dedicate auditului a avut-o si specialistul Chatfield M. in lucrarea sa " A history of accounting thought" , din totalul celor 20 de capilole ale acestei lucrari , 2 fiind dedicate auditului.
Observam, de asemenea, si cateva lucrari care au dedicat atentia cuvenita auditului la momentul respectiv. Astfel, Chandler(1993) in lucrarea sa " Changing Perceptions of the Role of the Company Auditor, 1840-1940" isi stabileste ca si punct de plecare in cercetarea sa ipoteza schimbarii si evolutiei obiectivelor auditului dinspre secolul nouasprezece inspre secolul douazeci. Alt specialist care a manifestat interes pentru domeniul auditului a fost Power( 1992) , care si-a directionat in mod deosebit atentia asupra activitatii de colectare de probe necesare realizarii muncii de audit. 
Ne punem fireasca intrebare: Care sunt motivele care au determinat o asemenea penurie in cercetarilor auditului? Un posibil raspuns ar putea fi acela ca existau destul de putine informatii referitoare la modul in care auditorii isi conduceau activitatea, aspect remarcat de anumiti specialisti cum ar fi Higson A.W. (1997) sau Power M. (1992). O potentiala cauza a acestei lipse de informatii privind metodologia de lucru a auditorilor este data de faptul ca multe firme de audit nu isi pastrau vechea documentatie de lucru si mai mult, pana in anul 1980, multe firme de audit si contabilitate apreciau ca metodele de lucru in munca de audit trebuie sa ramana strict confidentiale.(Higson A.W. 1987;1997). Un alt motiv care sa justifice lipsa de informatii in acest domeniu al auditului a fost acela ca specialistii in istoria contabilitatii si-au indreptat eforturile de cercetare indeosebi spre acele domenii pentru care existau evidente scrise, fara a lua in calcul si posibilitatea apelarii la alte metode de cercetare cum ar fi chestionarele postale (Mattews,D,2006)


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Intern si Valoarea Adaugata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!