Banca Central Europeană și sistemul monetar European

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I- Banca Central Europeana si Sistemul Monetar European
1.1. Sistemul Monetar European 6
1.2. Uniune Economica si Monetara 8
1.3. Arhitectura S.E.B.C 11
1.3.1. Arhitectura B.C.E 17
1.3.2. Modul de functionare al B.C.E 18
1.3.3. Resulsele B.C.E 18
1.3.4. Rolul comitetului economic si financiar 19
Capitolul II - Obiective si strategii ale politicii monetare a B.C.E 29
2.1. Obiective fundamentale ale politicii monetare a B.C.E 31
2.2. Obiective intermediare de politica monetara 38
2.3. Obiective operationale de politica monetara 40
2.4. Strategiile B.C.E 43
2.4.1. Strategii indirecte 46
2.4.2. Strategii directe 55
2.4.3. Cei doi piloni ai strategiei de politica monetara B.C.E 56
Capitolul III- Instrumente de interventie ale B.C.E 59
3.1. Instrumente directe 61
3.2. Instrumente indirecte 63
3.3. Instrumente de interventie ale B.C.E 67
3.3.1 Principii si obiective generale ale cadrului de lucru operational al Eurosistemului  69
3.3.2 O privire de ansamblu asupra cadrului operational de lucru al
Eurosistemului  71
3.3.3. Rezervele minime  75
3.3.4. Operatiunile pe piata libera (open market) 78
3.3.5. Facilitati permanente  84
3.4.Lichiditatile bancii centrale si nevoile de lichiditati ale sistemului bancar 85
3.5. Experienta dintre ianuarie 1999 si iunie 2003 89
Capitolul IV - Expansiunea Zonei Euro-perspective 91
4.1. Concluzii / pentru o conceptie strategica a reglarii monetare 96


Extras din licență Cum descarc?

Lucrarea intitulata "Instrumente de Interventie ale Bancii Central Europene" isi propune analiza detaliata a structurii politicii monetare si a modalitatilor prin care Banca Central Europeana actioneaza asupra pietei monetare in zona euro, folosind instrumente specifice, directe sau indirecte. Activitatea Bancii Central Europene, institutie ce coordoneaza una dintre cele mai importante politici conjuncturale, este si va fi in continuare de mare interes general. 
In prima parte a lucrarii sunt descrise etapele formarii Uniunii Economice si Monetare de la Sistemul Monetar European si pana la crearea Sistemului European al Bancilor Centrale. Sistemul Monetar European a reprezentat un mecanism de stabilire a raportului de schimb dintre statele comunitare. El a fost considerat ca o etapa de tranzitie catre crearea unei monede capabile sa concureze dolarul, pe plan international.
A doua parte a lucrarii studiaza politica monetara si strategiile pe care aceasta le foloseste pe piata monetara. Monetarismul a debutat cu formularea lui Milton Friedman in 1956, a unei versiuni a teoriei cantitative, enuntand ideea ca moneda reprezinta unul din mijloacele importante de pastrare a avutiei si ca cererea de moneda depinde partial de productia monetara, rolul dobanzii in influentarea acesteia fiind mai putin pus in evidenta Daca cererea de moneda, sustine Friedman, este o functie stabila a unor variabile masurabile si previzibile si daca se cunosc valorile acestor variabile atunci devine posibila si previziunea acestora O scoala economica priveste controlul masei monetare drept o conditie necesara si suficienta pentru a asigura controlul inflatiei Monetaristii au drept element convergent al conceptiei lor convingerea legata de importanta schimbarilor ofertei de bani in interpretarea corecta a cauzelor inflatiei.
Recomandarile specifice politicii economice promovate de catre monetaristi vizau atingerea unei rate stabile a cresterii ofertei de bani, astfel incat sa devina posibil controlul inflatiei Monetaristii considera drept un fapt bine stabilit ideea ca "inflatia este intotdeauna si peste tot un fenomen monetar", asa cum a afirmat M. Friedman. Ei mai sustin de asemenea ca socurile monetare, care sunt expansiunile si contractiile monetare rapide, sunt o cauza majora a ciclurilor in economie. Insa o politica monetara activa de atenuare a efectelor indezirabile ale ciclurilor nu este recomandata. Aceasta deoarece efectele politicii monetare sunt resimtite de economia reala cu mari si variabile intarzieri. Asadar, tentativele de a utiliza activ politica monetara discretionara pentru a stabiliza ciclul este mai curand probabil sa inrautateasca lucrurile. 
In primul rand politica monetara inseamna a cunoaste posibilitatile de a actiona prin moneda asupra monedei. Politica monetara este unul din instrumentele cel mai frecvent utilizate exprimate esential ca: ansamblul masurilor luate, prin banca centrala sau autoritatile monetare, pentru a exercita o anumita influenta asupra dezvoltarii economiei sau pentru a asigura stabilitatea preturilor si a cursurilor valutare. In derularea ei, politica monetara trebuie sa tina cont de actiunea sistemului bancar, care reprezinta si exprima nevoile economiei, si de actiunea Tezaurului, care reprezinta si exteriorizeaza cerintele statului.
Domeniul de actiune este totodata larg cat si foarte precis. Prin moneda, prin reglarea cantitatii de moneda, se actioneaza pentru a controla lichiditatea si a satisface nevoile economiei. Obiectivele politicii monetare se confunda cu cele ale politicii economice, pentru realizarea carora aceasta actioneaza ca un instrument. Aceasta implica, pe de o parte, necesitatea de a asigura un maxim de coerenta intre tehnicile politicii monetare si celelalte instrumente ale interventiei.
Pe de alta parte, este necesar sa subliniem ca exista o ordine in actiunea si manifestarea lor: obiectivele strict monetare apar ca un stadiu preliminar (si frecvent prealabil) realizari obiectivelor economice. Realizarea obiectivelor politicii monetare se face in stransa legatura cu coordonatele politicii economice. Astfel in formularea ei deplina, politica monetara poate fi definita ca ansamblul interventiilor bancii centrale sau autoritatilor monetare care se efectueaza asupra lichiditatii economiei, in scopul de a contribui, prin utilizarea tehnicilor sau instrumentelor monetare la realizarea obiectivelor economice.
Aceasta lucrare subliniaza modul in care Banca Centrala Europeana reuseste, prin politica monetara adoptata, sa mentina un echilibru dinamic in economia tarilor membre.
Capitolul I
Banca Centrala Europeana si Sistemul Monetar European
1.1. Sistemul Monetar European
In anul 1978, Consiliul European de la Copenhaga, din 7-8 aprilie si cel de la Breme din 6-7 iulie au trasat liniile unui nou sistem. Acestea au fost aprobate de Consiliul European de la Bruxelles in decembrie 1978, iar punerea in aplicare a fost decisa la 12 martie 1979. La sistem au aderat Franta, Belgia, Italia, Germania, Danemarca, Olanda, Luxemburg si apoi Anglia.
Sistemul Monetar European a reprezentat un mecanism de stabilire a raportului de schimb dintre statele comunitare. El a fost considerat ca o etapa de tranzitie catre crearea unei monede capabile sa concureze dolarul, pe plan international. 
Functionarea sistemului s-a bazat pe o moneda - ECU si pe definirea cursurilor pivot ale monedelor, fata de ECU, precum si pe un mecanism de interventii pe piata valutara. Moneda ECU (European Currency Unit) era o unitate de cont al carei curs era calculat zilnic ca o medie ponderata a unui cos valutar format din monedele statelor membre, ponderea fiecareia in definirea ECU depinzand de nivelul PIB al fiecarei tari si de volumul schimburilor comerciale. Caracterul fix al mecanismului de schimb era asigurat prin stabilirea unui curs central denumit 'pivot', intre fiacare moneda si ECU. Marja de fluctuare intre monede pe de o parte si intre acestea si ECU era de +/- 2,25%.
Creat in 1973, Fondul European de Cooperare Monetara (FECOM) a constituit un mecanism de compensare multilaterala intre bancile centrale europene, prin acordarea de credite pe termen scurt. Contributia bancilor centrale la fond era reprezentata de 20% din rezervele in aur si $ ale tarilor respective. Interventia bancilor centrale in cadrul SME se declansa in momentul in care o moneda atingea 755 din ecartul maxim autorizat, in raport cu definitia oficiala. Acest nivel de interventie a fost desemnat cu termenul de prag de divergenta sau semnal de alarma.
Functionarea sistemului a fost afectata de speculatiile care s-au manifestat in anii 1992 si 1993.


Fisiere în arhivă (1):

  • Banca Central Europeana si sistemul monetar European.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Balino, Tomas J.T., Sundarajan, V. - Monetary policy instruments: Design of instrument mix and coordination of instrument design - Instruments of Monetary Management - Issues and Country Experiences, Editors Tomas J.T. Balino si Lorena M. Zamalloa, International Monetary Fund, 1997.
Blenck, D., H.Hasko, S.Hilton and K. Masaki (2001), The main features of the monetary policy frameworks of the Bank of Japan, the Federal Reserve System and the Eurosystem, published in BIS papers No 9
Czech National Bank - Inflation targeting in the Czech Republic - Inflation targeting in transition economies, Working papers, 2000.
Cosea Mircea, Economia Integrarii Europene, editura Tribuna Economica, Bucuresti,2004
Dardac Nicolae, Vascu Teodora, Moneda si Credit - Modulul 1
Daniel Daianu, Laurian Lungu, Radu Vranceanu - Strategii de politica monetara si curs de schimb in contextual aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Institutul European din Romania, studiul de caz nr.2
Dragulin, Ion si Radulescu, Eugen - Monetary policy in Romania: challenges and options., RCEP, Working paper nr.15/ octombrie 1999.
Ejerskov, S., C. Martin Moss and L. Stracca (2003), How does the ECB allot liquidity in
its weekly main refinancing operations? A look at the empirical evidence, ECB working paper no 244, July
Frisch, Helmut - Teorii ale inflatiei", Central European University Press, 1997, traducere, Editura Sedona, Timisoara, 1997.)
Friedman, Benjamin M. - Targets, instruments, and indicators of monetary policy, Journal of Monetary Economics nr. 1/1975.
Farahbaksh, Mitra si Sensebrenner, Gabriel - Bank-by-bank credit ceilings: Issues and experiences - in ,,Instruments of monetary managements: Issues and Country experiences, Editors Tomas J.T. Balino si Lorena M. Zamalloa, International Monetary Fund, Washington 1997.
Isarescu, Mugur - Inflatia si echilibrele fundamentale ale economiei romanesti, Banca Nationala a Romaniei, Caiete de studii, nr.3/ iunie 1996. 
Lipsey, Richard G., Chrystal, Principiile Economiei, editura Economica, 2002
Miron , Dumitru, Economia Integrarii Europene, editura ASE, Bucuresti, 2001
Miron D., Economia Uniunii Europene, editura Luceafarul, Bucuresti, 2003
Mayer Thomas, James s. Duesenberry, Banii, activitatea bancara si economia, editura Economica Internationala, Bucuresti, 1993, pg.384
Manna, M., H. Piil and G.Quiros (2001), the Eurosystem operational framework in the context of itsmonetary policy strategy, International Finance, issue 4(1)
Michel Aglietta, Macroeconimie financiara, Editura C.N.I Coresi,2001, pag.230
Radulescu, Eugen - Inflatia, marea provocare - Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1999, pag. 37.
Sterian Dumitrescu, Ana Bal, Economie Mondiala, Editura Economica, 2002, pg.144. 
Virgil Adascalitei, Euromarketing - fundamente, editura Uranus, Bucuresti, 2004
Walsh, Carl E. - Monetary theory and policy, Massachusetts Institute of Technology, 1998.
WEBGRAFIE:
www.bnro.ro/RO/ECB/bl070419ed
www.ecb.com ECB (2002), The liquidity management of the ECB, Monthly Bulletin, May
www.ecb.com European Central Bank 2004, publication produced under the responsibility of the Executive Board of the ECB
www.ecb.com ECB (2003), Changes to the Eurosystem's operational framework for monetary policy, Monthly Bulletin, May
www.ecb.com ECB (2001), Bidding behaviour of counterparties in the Eurosystem's regular open marketioperations, Monthly Bulletin, October
www.ecb.com ECB (2000), The switch to variable rate tendersin the main refinancing operations, Monthly Bulletin, July
European Central Bank 2004, publication produced under the responsibility of the Executive Board of the ECB, www.ecb.
www.ecb.int/mopo/implement/intro/html/index.en.html
www.ecb.com ECB (2001), The collateral framework of the Eurosystem, Monthly Bulletin, April
INTERNATIONAL MONETARY FUND - IMF approves Stand-By credit for Romania, Press release no. 38/1999, http://www.imf.org/external/np/sec/pr/1999/PR9938.HTM
www.ase.ro Costica Ionela, Lazarescu Adrian S., Politici si tehnici bancare
www.ase.ro/biblioteca/pg2.asp?id=cap2
www.ecb.int
www.ier.ro/Proiecte/Brosuri/2005/Uniunea20%economica


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!