Banca Centrala Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 2
INSTITUTUL MONETAR EUROPEAN (I.M.E.) - PRECURSOR AL SISTEMULUI EUROPEAN AL BANCILOR CENTRALE (S.E.B.C.) 2
1.1. Consideratii de ordin istoric 2
1.2. Delimitari conceptuale 9
1.3. Aspecte privind evolutia Sistemului Monetar European 10
1.3.1. Planul Werner 10
1.3.2. Sarpele monetar european. Sistemul de la Bretton Woods 14
1.3.3. Crearea si functionarea Sistemului Monetar European 15
1.3.4. De la Sistemul Monetar European la Uniunea Economica si Monetara 17
1.4. Aparitia, personalitatea juridica, obiectivele, sarcinile si functiile I.M.E. 18
1.5. Administrarea I.M.E. si resursele sale financiare 22
CAPITOLUL II 27
BANCA CENTRALA EUROPEANA (B.C.E.) SI SISTEMUL EUROPEAN AL BANCILOR CENTRALE (S.E.B.C.) 27
2.1. Infiintarea B.C.E. - sarcini si obiective 27
2.2. Organizarea B.C.E. 29
2.3. Functiile, operatiunile si actele juridice ale Bancii Centrale Europene 32
2.4. Bancile Centrale Nationale 41
2.5. B.C.E. - Pivotul Uniunii Monetare Europene 42
2.5.1. Elemente sine gua non pentru functionarea Uniunii Economice si monetare (U.E.M.) 42
A. Planul Delors si Tratatul de la Maastricht. 42
B. Criteriile de convergenta 44
C. Reglementari de baza ale Uniunii Europene privind introducerea Euro 45
2.5.2. Autoritatea B.C.E. si stabilirea preturilor 47
2.6. BCE si criza financiara mondiala 53
CAPITOLUL III 56
IMPLEMENTAREA MONEDEI UNICE - EURO 56
3.1. Punerea in circulatie a EURO 56
3.2. Avantajele si dezavantajele introducerii EURO 60
3.3. Perspectivele eurozonei 64
3.4. EURO - moneda de referinta pentru Romania 66
CONCLUZII 68
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INSTITUTUL MONETAR EUROPEAN (I.M.E.) - PRECURSOR AL SISTEMULUI EUROPEAN AL BANCILOR CENTRALE (S.E.B.C.)
1.1. Consideratii de ordin istoric
Uniunea Europeana, in forma in care se gaseste in prezent, este rezultatul unui indelungat proces istoric, marcat de numeroasele conflicte ce au avut loc pe continentul european. Multi ganditori in diferite perioade de timp au vazut rezolvarea acestei probleme printr-o Uniune a tarilor europene.
Primul care a sustinut ideea pacii prin organizarea de confederatii a fost Platon. In acea vreme, confederatia cetatilor grecesti dispunea de institutii religioase si politice comune, forumul de solutionare a diferendelor dintre cetati constituindu-l Consiliul amfictionilor 
In perioada romana, datorita prevalentei pornirilor razboinice, de cucerire, a fost parasita ideea de arbitraj, romanii neconcepand ideea solutionarii in alt mod decat prin razboi a diferendelor dintre ei si popoarele considerate ,,barbare". ,,Pax romana" - aspiratia Romei - avea in vedere unificarea intregii Europe, dar sub dominatia romana.
Ideile generoase ale crestinismului au oferit temeiul reluarii propunerilor de solutionare pasnica a diferendelor in spiritul religiei crestine si de organizare a unor institutii care sa permita mentinerea pacii in conditiile cand aceasta era amenintata. In aceasta perioada, papii au servit deseori ca arbitri in litigiile dintre diversi suverani 
In plan teoretic, apar numeroase proiecte de organizare a pacii. 
Pierre Dubois, avocat si procuror francez, a scris De recuperatione Terrae Sanctae in care cerea o reforma a Bisericii, un invatamant laic si propunea organizarea unei federatii europene cu un organism central , un conciliu format din oameni intelepti, priceputi, credinciosi si bogati pentru a fi feriti de corupere 
In 1464, regele Boemiei, Georges de Podiebrad propunea regelui Frantei Louis XI constituirea unei confederatii europene care, limitand suveranitatea statelor, sa fie dotata cu institutii comune, cum ar fi o adunare in cadrul careia sa se voteze cu majoritate simpla, si, de asemenea, o Curte de Justitie, un buget federal si o forta armata comuna 
In 1598, Albericus Gentilis propune si el un proiect de organizare a statelor pe baze juridice, iar in 1625 Hugo Grotius preconizeaza o asociatie internationala a principilor crestini.
Din aceeasi perioada dateaza si un proiect foarte indraznet de organizare internationala, elaborat de Emeric Cruce, care sugera pentru prima oara includerea intr-o asociatie internationala a unor tari necrestine, pentru a se putea asigura astfel o pace vesnica printr-o reglementare juridica si printr-un arbitraj international. De mentionat este ca in acest proiect se sugera, in premiera, adoptarea unei monede internationale care sa faciliteze schimburile dintre tari.
Dintre proiectele timpului respectiv se cuvine a se mentiona in mod deosebit proiectul elaborat de Maximilian Bethune, Duce de Sully, ministrul regelui Henric al IV-lea, in 1645, prin care se avansa ideea unitatii europene si a realizarii unei bune intelegeri intre catolici si protestanti.
Planul Sully avea un caracter preponderent politic si propunea o federatie europeana din care urma sa faca parte 15 principate. Desi federatia purta numele de ,,republica", conducatorul ei trebuia sa fie regele Henric al IV-lea. Presedintele federatiei nu putea fi ales insa de doua ori consecutiv si nici din aceeasi familie. Parlamentul european urma sa cuprinda 66 de membri, care urmau sa fie reinnoiti din trei in trei ani. Totodata, se infiintau sase consilii regionale, care reprezentau in fond tribunale de arbitraj. Proiectul avea in vedere pentru prima data incheierea unor tratate speciale de comert si trafic. El preconiza, in acelasi timp, crearea unei armate unice, cu un efectiv de 75000 de oameni, avand ca singura menire sa alunge pe turci din Europa si sa mareasca astfel teritoriul european al federatiei. Un obiectiv de perspectiva al planului Sully era elaborarea Constitutiei europene si asigurarea libertatii comertului de-a lungul intregii Mari Mediterane, precum si pe Marea Neagra.
Un entuziast aparator al ideii federaliste a fost, in secolul XVIII, Abatele Saint Pierre. El a elaborat, in 1713, un proiect de constituire a unei Ligi a celor 24 de state crestine, la care urma sa se alature si Turcia, implicand constituirea unui corp reprezentativ (Parlamentul) cu sediul la Utrecht -- oras de care erau legate interesele internationale ale acelui timp, limitarea fortelor armate la 6000 de soldati pentru fiecare tara, precum si instituirea unui tribunal insarcinat cu judecarea eventualelor conflicte. Proiectul Abatelui Saint Pierre a fost trimis tuturor sefilor de state si oamenilor luminati ai timpului. Cu toate acestea, efectul sau a fost redus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!