Banca Comercială Română

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 156 în total
Cuvinte : 49449
Mărime: 341.46KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia-Aurel Aldea
Puncte necesare: 12

Extras din licență

CAPITOLUL I

PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE

ISTORIC ŞI EVOLUŢIE

I.1. ISTORIC ŞI EVOLUTIE

Revoluţia din Decembrie 1989 a produs un cutremur în societatea romanească atât în plan social, politic cât şi economic. Acest proces a cuprins, după cum era şi normal şi sectorul bancar. Sistemul bancar românesc se reorganizează radical, în sensul structurării sale pe două trepte organizatorice: Banca Naţională a României şi băncile comerciale.

Reorganizarea Băncii Naţională a României a însemnat revenirea la sarcinile unei Bănci Centrale şi acest lucru s-a făcut în primul rând prin desprinderea departamentului de operaţiuni comerciale şi transformarea sa în Banca Comercială Română.

La 4 septembrie 1990 prin Hotărârea Guvernului 1048 se înfiinţează Banca Comercială Română, care se va organiza pe baza H.G. nr. 1195, de la 12 noiembrie 1990. Ministerul Finanţelor a aprobat funcţionarea Băncii Comerciale Române prin certificatul nr.130996 / 17.IX.1990, prin care se confirma obiectul său de activitate: operaţiuni specifice unei bănci comerciale. Certificatul este înscris în registrul de stat sub nr. 10 din 17.IX.1990.

După acest început legislativ, Banca Comercială Română devine o realitate; conducerea sa îşi intră rapid în atribuţii, se iau primele măsuri de natură organizatorică de emitere a unor reglementări proprii şi de proiectare a modului în care banca urmează să opereze în viitor. La 15 noiembrie 1990, preşedintele BCR transmite în ţară o circulară prin care anunţă că Banca Comercială Română va începe să funcţioneze cu data de 1 decembrie 1990 şi îşi va desfăşura activitatea prin: administraţia centrală, sucursalele judeţene şi sucursala municipiului Bucureşti, filiale şi agenţii. BCR a început să funcţioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de BNR.

BCR şi-a propus să se dezvolte ca o bancă universală, capabilă să satisfacă cerinţele unor segmente cât mai largi de clienţi. În condiţiile concurenţei băncilor de stat cu tradiţie, dar şi a celor cu capital privat autohton şi străin apărute ulterior, BCR s-a impus treptat pe piaţa interna, prin seriozitate eficienţă şi oferta diversificată de produse şi servicii.

Managementul băncii a urmărit în mod consecvent obţinerea de profit şi creşterea acestuia pe baze consistente, extinderea portofoliului de afaceri prin angajarea prudentă a resurselor, capitalizarea adecvată în raport cu obiectivele proprii de investiţii şi specificul mediului economic de operare.

De la data înfiinţării şi până la atingerea acestor performante, evoluţia băncii nu a fost liniară, fiecare an caracterizându-se prin anumite particularităţi, care corespund de fapt etapelor parcurse într-un proces continuu de acumulări şi maturizare.

Anul 1999 marchează debutul unei noi etape de evoluţie, BCR participând la o premiera pe piaţa romanească, respectiv fuzionarea prin absorbţie a Bancorex. În urma acestui proces deosebit de complex prin dimensiuni, care s-a finalizat în termen record, a rezultat o bancă mai solidă, lider incontestabil pe piaţă internă şi cu o reprezentare în străinătate prin subsidiarele sale.

Creşterea volumului de afaceri şi extinderea portofoliului de participaţii au determinat formarea Grupului BCR care desfăşoară, pe lângă activităţile specific bancare şi activităţi de asigurări şi intermediere de valori mobiliare.

Oferta băncii pentru populaţie include depozite la vedere şi la termen, depozite cu destinaţie specială (pentru pensie, concediu de odihnă), certificate de depozite, credite de consum şi pentru construirea/cumpărarea de locuinţe, procesarea şi emiterea de cecuri, carduri de debit, operaţiuni de încasări şi plăţi prin conturi personale. De asemenea, banca asigură servicii de consultanta, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Începând din anul 2000, BCR oferă noi posibilităţi de finanţare pentru persoanele fizice, prin introducerea opţiunii avans zero, eliminarea garantării prin ipoteci şi simplificarea înlocuirii documentaţiei pentru mai multe tipuri de credite. În ceea ce priveşte persoanele juridice, baza de clienţi a băncii acoperă toate sectoarele de activitate din economie corespunzând majoritatea întreprinderilor «blue chip» romaneşti.

BCR se prezintă astăzi ca lider de piaţă, cu o cotă de circa 30% atât pentru creditele neguvernamentale, cât şi pentru depozitele atrase în sistem. Depozitele constituite de clienţi la BCR reprezintă 23,7% din totalul resurselor atrase de sistemul bancar; aproape 75% din industria românească îşi desfăşoară afacerile prin BCR. Cu peste 200000 de transferuri pe zi, BCR deţine circa 40% din tranzacţiile interbancare din România.

Strategia băncii prevede, firesc, deschiderea cât mai largă spre exterior, domeniu în care BCR are deja o carte de vizită prodigioasă, semn al forţei şi credibilităţii sale: are relaţii de corespondent cu 800 de bănci străine, majoritatea acestora clasate între primele 1000 din lume; beneficiază de peste 45 de linii de credit acordate de mari instituţii bancare şi garantate de instituţiile neguvernamentale specializate din principalele ţări industrializate.

Prezenta Băncii Comerciale Române în economie, în general şi în industrie, în special, în domeniul comerţului exterior se derulează prin două grupe mari de activităţi: cele de procesare şi cele de acordare de credite în lei şi în valută destinate exportului, producţiei de export sau importului.

Activitatea de creditare în valută a luat o mare extindere. În acest domeniu se utilizează curent creditarea în valută sub forma unor linii de credit revolving pentru importul de materii prime, materiale, sau creditul pe termen mediu şi lung pentru proiecte pentru care banca derulează alături de liniile de credit bancă-bancă, credite furnizor, credite cumpărător, operaţiuni de forfaiting şi factoring.

Banca este angajată şi în alte activităţi bancare, care decurg din utilizarea unor împrumuturi BIRD sau a angajamentelor bancare între firme şi bănci străine şi româneşti de livrări reciproce în compensaţie, operaţiuni generate în principal de importuri de materii prime şi exporturi de produse româneşti .

Direcţia Relaţii Internaţionale, prin serviciile sale de relaţii de corespondent bancar şi organisme financiare internaţionale facilitează legăturile B.C.R. cu alte instituţii financiare din întreaga lume . Această direcţie are ca obiectiv major ca banca să deruleze operaţiuni optime pentru clienţi , atrăgând şi oferind produse şi servicii financiare cât mai avantajoase .

Prin poziţia pe care o ocupă ca prima instituţie bancară în România şi între primele 10 din Europa Centrală şi de Est, Banca Comercială Română reprezintă la ora actuală una dintre cele mai mari instituţii care oferă şi prestează servicii financiar-bancare integrate pentru clienţii nebancari şi bancari.

Preview document

Banca Comercială Română - Pagina 1
Banca Comercială Română - Pagina 2
Banca Comercială Română - Pagina 3
Banca Comercială Română - Pagina 4
Banca Comercială Română - Pagina 5
Banca Comercială Română - Pagina 6
Banca Comercială Română - Pagina 7
Banca Comercială Română - Pagina 8
Banca Comercială Română - Pagina 9
Banca Comercială Română - Pagina 10
Banca Comercială Română - Pagina 11
Banca Comercială Română - Pagina 12
Banca Comercială Română - Pagina 13
Banca Comercială Română - Pagina 14
Banca Comercială Română - Pagina 15
Banca Comercială Română - Pagina 16
Banca Comercială Română - Pagina 17
Banca Comercială Română - Pagina 18
Banca Comercială Română - Pagina 19
Banca Comercială Română - Pagina 20
Banca Comercială Română - Pagina 21
Banca Comercială Română - Pagina 22
Banca Comercială Română - Pagina 23
Banca Comercială Română - Pagina 24
Banca Comercială Română - Pagina 25
Banca Comercială Română - Pagina 26
Banca Comercială Română - Pagina 27
Banca Comercială Română - Pagina 28
Banca Comercială Română - Pagina 29
Banca Comercială Română - Pagina 30
Banca Comercială Română - Pagina 31
Banca Comercială Română - Pagina 32
Banca Comercială Română - Pagina 33
Banca Comercială Română - Pagina 34
Banca Comercială Română - Pagina 35
Banca Comercială Română - Pagina 36
Banca Comercială Română - Pagina 37
Banca Comercială Română - Pagina 38
Banca Comercială Română - Pagina 39
Banca Comercială Română - Pagina 40
Banca Comercială Română - Pagina 41
Banca Comercială Română - Pagina 42
Banca Comercială Română - Pagina 43
Banca Comercială Română - Pagina 44
Banca Comercială Română - Pagina 45
Banca Comercială Română - Pagina 46
Banca Comercială Română - Pagina 47
Banca Comercială Română - Pagina 48
Banca Comercială Română - Pagina 49
Banca Comercială Română - Pagina 50
Banca Comercială Română - Pagina 51
Banca Comercială Română - Pagina 52
Banca Comercială Română - Pagina 53
Banca Comercială Română - Pagina 54
Banca Comercială Română - Pagina 55
Banca Comercială Română - Pagina 56
Banca Comercială Română - Pagina 57
Banca Comercială Română - Pagina 58
Banca Comercială Română - Pagina 59
Banca Comercială Română - Pagina 60
Banca Comercială Română - Pagina 61
Banca Comercială Română - Pagina 62
Banca Comercială Română - Pagina 63
Banca Comercială Română - Pagina 64
Banca Comercială Română - Pagina 65
Banca Comercială Română - Pagina 66
Banca Comercială Română - Pagina 67
Banca Comercială Română - Pagina 68
Banca Comercială Română - Pagina 69
Banca Comercială Română - Pagina 70
Banca Comercială Română - Pagina 71
Banca Comercială Română - Pagina 72
Banca Comercială Română - Pagina 73
Banca Comercială Română - Pagina 74
Banca Comercială Română - Pagina 75
Banca Comercială Română - Pagina 76
Banca Comercială Română - Pagina 77
Banca Comercială Română - Pagina 78
Banca Comercială Română - Pagina 79
Banca Comercială Română - Pagina 80
Banca Comercială Română - Pagina 81
Banca Comercială Română - Pagina 82
Banca Comercială Română - Pagina 83
Banca Comercială Română - Pagina 84
Banca Comercială Română - Pagina 85
Banca Comercială Română - Pagina 86
Banca Comercială Română - Pagina 87
Banca Comercială Română - Pagina 88
Banca Comercială Română - Pagina 89
Banca Comercială Română - Pagina 90
Banca Comercială Română - Pagina 91
Banca Comercială Română - Pagina 92
Banca Comercială Română - Pagina 93
Banca Comercială Română - Pagina 94
Banca Comercială Română - Pagina 95
Banca Comercială Română - Pagina 96
Banca Comercială Română - Pagina 97
Banca Comercială Română - Pagina 98
Banca Comercială Română - Pagina 99
Banca Comercială Română - Pagina 100
Banca Comercială Română - Pagina 101
Banca Comercială Română - Pagina 102
Banca Comercială Română - Pagina 103
Banca Comercială Română - Pagina 104
Banca Comercială Română - Pagina 105
Banca Comercială Română - Pagina 106
Banca Comercială Română - Pagina 107
Banca Comercială Română - Pagina 108
Banca Comercială Română - Pagina 109
Banca Comercială Română - Pagina 110
Banca Comercială Română - Pagina 111
Banca Comercială Română - Pagina 112
Banca Comercială Română - Pagina 113
Banca Comercială Română - Pagina 114
Banca Comercială Română - Pagina 115
Banca Comercială Română - Pagina 116
Banca Comercială Română - Pagina 117
Banca Comercială Română - Pagina 118
Banca Comercială Română - Pagina 119
Banca Comercială Română - Pagina 120
Banca Comercială Română - Pagina 121
Banca Comercială Română - Pagina 122
Banca Comercială Română - Pagina 123
Banca Comercială Română - Pagina 124
Banca Comercială Română - Pagina 125
Banca Comercială Română - Pagina 126
Banca Comercială Română - Pagina 127
Banca Comercială Română - Pagina 128
Banca Comercială Română - Pagina 129
Banca Comercială Română - Pagina 130
Banca Comercială Română - Pagina 131
Banca Comercială Română - Pagina 132
Banca Comercială Română - Pagina 133
Banca Comercială Română - Pagina 134
Banca Comercială Română - Pagina 135
Banca Comercială Română - Pagina 136
Banca Comercială Română - Pagina 137
Banca Comercială Română - Pagina 138
Banca Comercială Română - Pagina 139
Banca Comercială Română - Pagina 140
Banca Comercială Română - Pagina 141
Banca Comercială Română - Pagina 142
Banca Comercială Română - Pagina 143
Banca Comercială Română - Pagina 144
Banca Comercială Română - Pagina 145
Banca Comercială Română - Pagina 146
Banca Comercială Română - Pagina 147
Banca Comercială Română - Pagina 148
Banca Comercială Română - Pagina 149
Banca Comercială Română - Pagina 150
Banca Comercială Română - Pagina 151
Banca Comercială Română - Pagina 152
Banca Comercială Română - Pagina 153
Banca Comercială Română - Pagina 154
Banca Comercială Română - Pagina 155
Banca Comercială Română - Pagina 156

Conținut arhivă zip

  • Banca Comerciala Romana.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Riscului de Creditare - BCR

1. Riscul de credit – definiţie, cadrul legislativ Băncile comerciale se confruntă cu o serie de riscuri legate de operaţiunile lor curente, iar...

Gestiunea riscurilor bancare. căi de acțiune în România

Cap. I Gestiunea risurilor bancare 1.1. Cadru general Conţinutul economic al riscului constă în posibilitatea gestiunii acestuia. Importanţa...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Cheltuielilor Bancare la Banca Comercială Română

CAP. I CONSTITUIREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCILOR ROMÂNEŞTI ŞI A SUCURSALELOR BĂNCILOR STRĂINE ÎN ROMÂNIA 1.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL...

Studiu privind creditarea societăților comerciale de către băncile din România

Capitolul 1. Creditul – obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul bancar – concept, trasaturi, resurse de creditare....

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Cercetarea selectivă privind satisfacția clienților - studiu de caz - Banca Comercială Română - Constanța

Economia de piaţă presupune existenţa unei economii monetare în cadrul căreia sistemul instituţiilor de credit bancare creează posibilitatea...

Monografie Banca Comercială Română

Capitolul I 1.1.Prezentarea societãtii. Istoric si evolutie Banca Comercialã Românã, o prezentã activã pe piata financiarã româneascã, s-a...

Lucrare de practică la Banca Comercială Română SA - sucursala Libertății, București

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Contabilitatea și Controlul Intern al Activelor Patrimoniale în Cadrul Societății Bancare Banca Comercială Română

INTRODUCERE Prezenta lucrare tratează „Contabilitatea şi controlul intern al activelor patrimoniale în cadrul societăţii bancare Banca Comercială...

Ai nevoie de altceva?