Banca Mondiala intre Traditie si Modernitate

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Cap. I CONSIDERENTE TEORETICE PRIVIND CONTEXTUL CONSTITUIRII BANCII MONDIALE.5
1.1. Infiintare si structura.5
1.2. Obiectivele Bancii Mondiale.8
1.3. Destinatiile imprumuturilor acordate de catre Banca Mondiala.9
1.4. Atragerea de fonduri.10
1.5. Aprovizionarea si finantarea proiectelor.11
1.6. Drepturile si obligatiile tarilor member.12
1.7.Grupul Bancii Mondiale - Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.12
1.8. Corporatia Financiara Internationala.17
Cap. II OBIECTIVELE ACTUALE ALE BANCII MONDIALE.22
2.1. Rolul Bancii Mondiale in secolul XXI.22
2.1.1. Strategii de ajutor acordat tarilor.24
2.1.2. Strategii de reducere a saraciei.25
2.1.3. Cadrul general de Dezvoltare.30
2.1.4. Strategii de dezvoltare Comunitara Driven.31
2.Rolul 3.Bancii Mondiale in sistemul de pensii.38
Cap. III ANALIZA RELATIEI BANCII MONDIALE CU ALTE INSTITUTII INTERNATIONALE.40
3.1. Relatia cu Fondul Monetar International.40
3.1.1. Functiile si obiectivele.40
3.1.2. Consiliul de Guvernatorilor si directiunea.42
3.1.3. Organizarea departamentala a Fondului Monetar International.43
3.1.4. Resursele Fondului Monetar International.45
3.2. Relatia cu Banca Centrala Europeana.46
3.2.1. Sediul, componenta si organizarea sarcinilor.47
3.2.2. Rolul Bancii Centrale Europene.48
3.2.3. Consiliul de guvernatori si directiunea.49
3.3. Banca Europeana de Investitii .53
3.3.1. Organizarea si functionarea Bancii Europene de Investitii. . 53 
3.3.2. Misiunea si rolul sau.56
3.3.3. Partenerii Bancii Europene de Investitii.58
Cap. IV RELATIA ROMANIEI CU BANCA MONDIALA.61
4.1. Relatiile actuale ale Romaniei cu Banca Mondiala.62
4.2. Partenerii Bancii Mondiale in Romania.65
4.3. Paerteneriatul pentru Dezvoltarea Strategica Romaniei.67
4.4. Colaboroarea Fondului Monetra International cu Banca Mondiala an domenii concrete.68 
Concluzii si propuneri.69
Bibliografie.71


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales ca tema a lucrarii de licenta ,,Banca Mondiala intre traditie si modernitate" datorita multiplelor posibilitati de abordare pe care le ofera si a interesului pe care il poate genera aceasta institutie complexa, care alaturi de Fondul Monetar International, fac parte ca institutii specializate din Organizatia Natiunilor Unite.
Aceasta lucrare are ca rol punerea in valoare a scopului pe care il urmareste Banca Mondiala prin toate cele cinci institutii ale sale: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, Coropratia Financiara Internationala, Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID), Agentia Multilaterala pentru Garantarea Investitiilor (AMGI) si Centrul International pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile (ICSID). 
Principalul sau scop este acela de a ajuta cele mai sarace tari ale lumii, sa-si imbunatateasca nivelul de trai pentru cetatenii lor, in special prin: acordarea de sprijin financiar (acordarea de imprumuturi pe termene foarte lungi), asistenta tehnica si consultanta.
Lucrarea de fata este structurata in patru capitole, in primul capitol am prezentat Banca Mondiala cu originea, structura, obiectivele si institutiile din care este formata. 
In cel de-al doilea capitol am prezentat obiectivele actuale ale Bancii Mondiale cu Rolul Bancii Mondiale in secolul XXI, Strategiile de reducerea a saraciei si Rolul Bancii Mondiale in sistemul de pensii.
In capitolul trei am prezentat relatia Bancii Mondiale cu cele mai importante institutii financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investitii.
Ultimul capitol este dedicat studierii Relatiei Bancii Mondiale cu Romania, care a devenit membra a Grupului Bancii Mondiale prin aderare la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in decembrie 1972, cu o subscriptie de 162,1 miliarde de dolari, aceasta reprezentand, in 1982, 0,41% din totalul fondurilor Bancii, fiindu-i atribuite 0,43% din voturi si plasandu -se intre primele 50 de state membre ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvolltare, in functie de marimea fondurilor subscrise.
Dupa schimbarea regimului politic din 1989, Romania a avut cu o totul alta abordare a situatiei pe plan internnational, portofoliul operatiunilor Bancii in tara noastra crescand in mod evident.
Cap. I CONSIDERENTE TEORETICE PRIVIND CONTEXTUL CONSTITUIRII BANCII MONDIALE 
1.1. Infiintare si structura
Banca Mondiala a fost infiintata la 1 iulie 1944 in urma conferintei de la Bretton Woods, SUA, odata cu Fondul Monetar International.
Banca Mondiala reuneste 187de tari membre, responsabile de modul in care este finantata institutia si de alocarea fondurilor.
Sediul Bancii Mondiale este la Washington D.C., iar presedintele institutiei este Robert Zoellick, SUA, care a preluat mandatul la 1 iunie 2007.
Are peste 10.000 de angajati in mai mult de 100 de birouri in intreaga lume. Ca urmare a unui efort de a promova relatii de lucru mai stranse cu tarile gazda, peste 3.000 de angajati isi au resedinta si lucreaza acum la nivel de tara. Peste 60% din personal este din tarile in dezvoltare care promoveaza o cultura internationala puternica la Banca Mondiala. Personalul Bancii provine dintr-o varietate de domenii academice precum: economie, inginerie, stiinte sociale, finante, dezvoltare rurala, stiintele mediului, administratie.
Banca Mondiala a fost initial creata pentru a sprijini reconstructia Europei dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, dar s-a abatut de la misiunea sa initiala si a extins operatiunile sale atat geogrfic cat si substantiale
Banca Mondiala este una dintre principalele surse de asistenta in domeniul dezvoltarii pentru tarile lumii. Astazi, misiunea ei este cea de reducere a saraciei si imbunatatirea standardului de viata al populatiei din tarile in dezvoltare. Este o banca de dezvoltare care acorda imprumuturi cu dobanda redusa, credite fara dobanda si grant-uri (credite nerambursabile) tarilor in dezvoltare.
De asemenea, Banca Mondiala este una din cele mai mari organisme internationale de finantare a programelor in domeniile sanatatii, invatamantului, luptei impotriva HIV/SIDA, protectia mediului si a programelor de reducere a datoriei tarilor sarace.
Banca Mondiala este un sistem bancar format in principal din urmatoarele institutii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Mondiala intre Traditie si Modernitate.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. A.F. P. Bakker,-" Institutii financiare internationale", Editura Antet 1996.
2. Ascher W.,- " New development approacher and the adaptability of international agencies. The case of the World Bank"/ "Noile conceptii asupra dezvoltarii si adaptabilitatea agentiilor internationale: Cazul Bancii Mondiale" in ,,International Organization", vara 1983.
3. Baum W.C.-" The project cycle" /" Ciclul unui proiect ", Washington DC, 1982.
4. Baum W.C. and S.M. Tolbert,- "Investing in development: Lessons of World Bank experience" / "Investind in dezvoltare: aspecte din experienta Bancii Mondiale", New York, 1985.
5. Bobrica A.,- "Economia serviciilor internationale", Editura Economica, Bucuresti 2005.
6. Bran P.,-" Relatii financiare si monetare internationale", Editura Economica, Bucuresti 1999 
7. Chitiba Constanta, -"Economie internationala", Editura ProUniversitaria, Bucuresti 2011.
8. Ciochina I., -"Marile puteri si forte in economia mondiala", Editura Independenta Economica, Pitesti 2000.
9. Cristina Balaceanu, -"Institutii financiare internationale", Editia a 2- a revazuta si adaugita, Editura ProUniversitaria, Bucuresti 2010.
10. Cristina Balaceanu,- "Filozofiile FMI si politicile de informatizare la economia de piata in Sud- Estul Europei", Editura ProUniversitaria, Bucuresti 2007.
11. Cristina Balaceanu, Claudia Bentoiu, -"Macroeconomie", Editura Beak , Bucuresti 2007.
12. Doltu C.,-" Sisteme monetare contemporane", Editura Economica, Bucuresti 1977
13. Georgeta Ilie, Irina Tobosaru, -"Comert international si politici comerciale", Editura ProUniversiatria, Bucuresti 2008.
14. Mason Edwards S. and Robert E. Asher,- "The Word Bank since Bretton Woods "/ "Banca Mondiala incepand de la Bretton Woods", Washington DC, 1973.
15. Olaru Octavian Liviu,- "Cooperarea multilaterala interstatala prin organizatii economice internationale", Editura ProUniversitaria, Bucuresti 2009.
16. Richardson Richard W. and Jonas H. Haralz,- "Moving to the market: The World Bank in transition"/ ,,Drumul spre piata: Banca Mondiala in tranzitie", New York, 1944.
17. S. Dumitrescu, V. Gheorghita, G. Marin, O. Puiu, -"Economie mondiala", Editura Independenta economica 1988
18. Shihata Ibrahim F.I.,-" The World Bank in a changing world: Selected essays" / ,,Banca Mondiala intr-o lume in schimbare: opinii selectate", Dordrecht, 1991.
19. Stoica O.,-" Integrare financiar-monetara europeana", Curs Jean Monnet, editura Junimea, 2007, pag. 38
20. www.worldbank.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!