Banca Nationala a Romaniei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Aspecte generale privind activitatea Bancii Nationale a Romaniei
1.1 Statutul juridic si obiectivele Bancii Nationale a Romaniei
1.2 Rolul Bancii Nationale a Romaniei
1.3 Functiile Bancii Nationale a Romaniei
1.4 Operatiunile Bancii Nationale a Romaniei
Capitolul II. Organizarea si conducerea Bancii Nationale a Romaniei
2.1 Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
2.2 Consiliul de administratie
2.3 Comitetul pentru politica monetara
2.4 Comitetul pentru supraveghere
2.5 Comitetul de administrare a rezervelor internationale
2.6 Comitetul pentru audit
Capitolul III. Atributiile Bancii Nationale a Romaniei cu privire la moneda
3.1 Emisiunea monetara
3.2 Elaborarea si aplicarea politicii monetare si valutare
3.3 Refinantarea si asigurarea de lichiditati sistemului monetar
3.4 Asigurarea functionarii sistemului de plati
3.5 Politica bancara a Bancii Nationale a Romaniei
3.6 Supravegherea bancara prudentiala
3.7 Administrarea si pastrarea rezervelor internationale ale statului
3.8 Agent pe contul statului si atributii de reprezentare
3.9 Prerogative normative
Capitolul IV. Prerogativele Bancii Nationale a Romaniei in cadrul sistemului bancar roman
4.1 Caracterizarea generala a institutiilor de credit si bancare
4.1.1 Notiunea institutiei de credit
4.1.2 Clasificarea institutiilor de credit
4.1.3 Natura juridica a institutiilor de credit
4.2 Autorizarea institutiilor de credit
4.2.1 Conditii minime de acces la activitatea bancara
4.2.2 Autorizarea de constituire. Respingerea autorizarii de constiuire
4.2.3 Autorizarea de functionare
4.2.4 Retragerea/ incetarea valabilitatii autorizatiei institutiei 
de credit
4.3 Activitatea, organizarea si functionarea institutiilor de credit
4.3.1 Activitatea si organizarea institutiilor de credit
4.3.2 Functionarea institutiilor de credit
4.4 Exercitiul activitatii bancare
4.4.1 Obligatii generale ale institutiilor de credit
4.4.2 Gestionarea prudentiala a activitatii bancare
4.5 Controlul activitatii bancare
4.6 Responsabilitatea institutiilor de credit cu privire la exercitiul profesiunii bancare
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Termenul de sistem monetar are intelesuri si abordari diferite. Una dintre abordarile termenului de sistem monetar este aceea de ,,complex de institutii si politic ce permit reglementarea circulatiei monetare intr-un stat, datorita unui ansamblu de norme juridice ce emana de la autoritatea public, cat si ca totalitate a instrumentelor si tehnicilor de plata ,,. Una dintre cele mai cuprinzatoare definitii in acest sens a fost urmatoarea,, sistemul monetar reprezinta un ansamblu de norme legale si institutii care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile monetare dintr-o tara,, .
Sistemul monetar se foloseste intr-un stat pentru a alimenta agentii economici cu moneda dar si pentru a controla cursul de schimb al propriei monede cu monele straine. De asemenea, acesa include elemente care se folosesc in economie pentru a implementa politica monetara.
Prima banca ce lua fiinta pe teritoriul romanesc a fost creata de S. Dobas in anul 1721 in Transilvania, in orasul Sibiu. Aceasta banca avea ca obiect de activitate schimbul de monede, acordarea de imprumuturi garantate si purtatoare de dobanda, precum si efectuarea de diverse plati. In Tara Romaneasca, exista in Bucuresti, inca din anul 1855 o sucursala cu capital englez a Bancii Otomane, sucursala care s-a organizat ulterior sub numele de ,,The Bank of Romania".
Dupa Unirea Principatelor sub conducerea principelui Carol I au fost vehiculate mai multe proiecte de infiintare a unei banci nationale, astfel ca la 17 aprilie 1880 a luat nastere prima banca romaneasca, care purta denumirea de Banca Nationala a Romaniei. Odata cu infiintarea unei banci nationale au aparut Casa de Economii, Casa de Depuneri si Consemnatiuni, Creditul Funciar Rural, cat si un sistem monetar national.
Pana in a doua jumatate a secolului XIX, in Romania nu exista un adevarat sistem monetar. Prima lege monetara a tarii noastre a fost adoptata in anul 1867. Prin aceasta lege adoptandu-se sistemul monetar zecimal, si tot prin legea din anul 1967 s-a creat moneda nationala - leul de argint de 5 grame.
Pana la inceperea Primului razboi mondial, banca centrala s-a implicat in sustinerea cresterii economice nationale, prin volumul creditelor ce se acordau dar si prin nivelul scazut al taxei scontului. In colaborare cu Guvernul tarii, a contribuit in perioada 1890-1892 si la elaborarea unor legii ce au consacrat schimbarea etalonului monetar, renuntandu-se la sistemul zecimal, in favoarea monometalismului. In perioada 1900 - 1925, tara s-a retras din randul actionarilor bancii, astfel ca Banca Nationala a Romaniei devenea o institutie particulara privilegiata, dar insa cu aceleasi responsabilitati nationale .
In perioada Razboiului de reintregire, Banca Nationala a Romanie sustinea financiar guvernul in ceea ce privea cheltuielile razboiului.
Dupa anul 1918, Banca Nationala a Romaniei se confrunta cu noi provocari, dintre care amintim: criza economica postbelica, unificarea monetara, extinderea retelei sale de agentii si sucursale la nivelul tarii etc. Insa, dupa anul 1925, cand statul roman devine unul dintre actionarii sai, banca centrala este implicata in proiectul stabilitatii monetare, in controlul comertului cu aur si devize, dar si in actiuni de conversie a cheltuielilor agricole si in organizarea comertului de banca.
In perioada celui de-al doilea Razboi mondial, banca centrala sustinea guvernul in cheltuilile generate de actiuni militare, luand in acelasi timp si masuri pentru a incetini inflatia si pentru a salva tezaurul propriu.
Dupa anul 1946, odata cu regimul comunist, s-a impus etatizarea Bancii Nationale a Romaniei, conform noilor cerinte politice. In anul 1948, Banca Nationala a Romaniei a devenit Banca Republicii Populare Romane - fiind considerata o banca de stat-, si se subordona la inceput Ministerului Finantelor, iar din anul 1957, s-a subordonat Consiliului de Ministri. In anul 1965, denumirea bancii devenea Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania. In toata aceasta perioada, Banca Nationala indeplinea un rol semnificativ in evolutia sistemului monetar datorita implicarii sale in reformele monetare, in planificarea circulatiei de moneda si in controlul creditelor ce erau acordate.
Dupa anul 1989, Romania incearca sa se alinieze din nou rigorilor Sistemului Monetar International. Desi era o perioada economica grea, cu inflatie, depreciere monetara continua si scadere economica, desi crescuse mult datoria publica externa si deficitele, totusi tara noastra se implica tot mai mult in mecanismele monetare internationale. Fiind membra a organismelor financiare internationale, Romania a adoptat sistemul monetar bazat pe puterea de cumparare a monedei nationale. Moneda emisa si pusa astazi in circulatie pe plan national este intemeiata un etalon ce s-a creat prin contributia bunurilor si serviciilor create in cadrul economiei nationale. Tocmai diversitatea acestor bunuri si servicii face imposibila redarea sub forma fizica a valorii de intrebuintare corespunzatoare puterii de cumparare. 
Banca centrala este o banca cu capital de stat, iar in prevederile legale in vigoare este prevazut ca aceasta este organul de emisiune ce stabileste reglementarile in domeniul monetar, valutar si de credit.
In prezenta lucrare vom prezenta pe larg aspecte din activitatea Bancii Nationale a Romaniei, in primul capitol al lucrarii, cat si aspecte cu privire la organizarea si conducerea acesteia, in cel de-al doilea capitol consacrat lucrarii. In capitolele trei si patru vom discuta pe larg despre atributiile Bancii Nationale a Romaniei, atat cu privire la politica monetara cat si la atributiile detinute in cadrul sistemului bancar roman.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Nationala a Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
o Anitei N.C., Lazar R.E., Drept bancar si valutar, Ed. Universul juridic, Bucuresti
o C.A. Gheorghe, Drept bancar comunitar,Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008
o C.Kiritescu, Bancile:mica enciclopedie, Editura Expert, Bucuresti 1998
o D.D.Saguna, Drept bancar si valutar, Editura Proarcadia, Bucuresti 1994
o I.Motica, V.Popa, Drept comercial si bancar, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2000
o I.Turcu, Drept bancar, Editura Lumina Lex, Bucuresti 1999
o I.Turcu, Drept bancar, Editura Lumina Lex, Bucuresti 1999
o L.Sauleanu, L.Smarandache, Drept bancar, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2009
o M.Popa, Drept bancar, Editura Universitara, Bucuresti 2006
o Postolache R., Drept bancar, Ed. Cartea universitara, Bucuresti, 2006
o V.Nemes, Drept bancar, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2011
o Dan Drosu Saguna, Monica Amalia Ratiu, Drept bancar, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2007,
o Radu I. Motica , Bercea Lucian -drept comercial roman si drept bancar, vol.II,Bucuresti, 2011
Legislatie:
o Legea nr. 312 din 28 iunie 2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, la 30 iulie 2004, privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei
o Regulamentul nr. 1 , Republicat (1) din 30 martie 2000, publicat in M.Of, Partea I, din 1 februarie 2008 cu privire la operatiunile de piata monetara efectuate de BNR si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili
o Hotararea nr. 35 din 8 octombrie 2009 pentru numirea Consiliului de administratie a Bancii Nationale a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial din 9 octombrie 2009
o Legea nr. 58/1998, publicata in Monitorul Oficial nr. 121 din 23 martie 1998
o OUG nr.99 din 6 decembrie 2006cu privire sa institutiile de credit si adecvarea capitalului
o Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara
o Noul cod de procedura civila
o Noul cod civil
o Normele nr. 15/1995 cu privire la supravegherea pozitiilor valutare al institutiilor bancare
o Legea nr. 31/1990 cu privire la societatile comerciale
o Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 modificat si republicat privind institutiile de credit
o Regulament Bancii Nationale a Romaniei nr. 18/.2006 cu privire la fondurile proprii ale institutiilor de credit 
o Legea nr. 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor
o OUG nr. 2022008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale
o Legea nr. 535 /2004 cu privire la prevenirea si combaterea terorismului
Publicatii si internet:
o Site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei www.bnro.ro
o M.Isarescu ,, Banca Nationala a Romaniei(...),,, in Ziarul Financiar, Articol realizat de Loredana Voiculescu la 8 iunie 2012.
o ,, BNR, vazuta din profil,,, articol realizat de E.Badescu, in Ziarul de Duminica la 13 decembrie 2011.
o Banca Nationala a Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial: Simpozionul de istorie si civilatie bancara ,, Cristian Popisteanu,,, Bucuresti, aprilie 2011, articol realizat de M. Isarescu 
o I.Silberstein. Aspecte juridice in relatia dintre banca centraia si bancile comerciale. in R.R.D.A. nr. 2/2003


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!