Bazele Teoretico-Metodologice ale Analizei Economico-Financiare

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Intr-o perioada in care se vehiculeaza tot mai mult termenul de criza financiara, analiza impactului acesteia si consecintele impactului au devenit obiectivele majore al oricarei unitati.
Informatia economica reprezinta un element indispensabil al progresului fiind prezenta in toate domeniile de activitate. In contextul dezvoltarii economiei de piata si al sporirii gradului de complexitate al acesteia, informatia economica trebuie sa se dezvolte corespunzator, astfel incat sa poata furniza elementele necesare luarii deciziilor, sa poata reflecta exact situatia patrimoniala a intreprinderilor si rezultatele activitatii economico-financiare. Valorificarea eficienta a informatiei economice se poate realiza doar in cadrul unui sistem informational economic in care contabilitatea este o componenta de baza.
Activitatea contabila are o contributie importanta in economie prin continutul sau, care imbina armonios teoria abstracta cu realitatea fenomenelor studiate. Aceasta furnizeaza un sistem de informatii corelat si verificat, nelasand loc subiectivismului si promovand rigurozitate si exactitate in reflectarea fenomenelor economico-financiare. Importanta comunicarii manageriale a crescut pe masura ce firma si-a extins granitele, iar globalizarea tot mai accentuata a pietelor de capital impune utilizarea, in toata lumea, a unui limbaj unic in contabilitate, fapt realizat prin normalizare si armonizare.
Cea mai putin costisitoare si cea mai raspandita metoda de comunicare manageriala o constituie situatiile financiare, care de fapt reprezinta nucleul sintezelor contabilitatii. Utilizatorii informatiei din situatiile financiare cauta sa aprecieze rentabilitatea intreprinderii, in general, dar si riscul de nelichiditate al acesteia.
In contextul reformei si al tranzitiei la economia de piata, fiecare intreprindere, indiferent de dimensiune, sector de activitate sau forma de proprietate, se confrunta cu o serie de probleme privind cerintele mediului in care isi desfasoara activitatea, imbunatatirea performantelor economico-financiare si capacitatea concurentiala in raport cu alte intreprinderi. 
Analiza economico-financiara are un rol important in realizarea acestor obiective, contribuind, prin metodele si tehnicile utilizate, la cunoasterea starii diferitelor fenomene, identificarea factorilor si cauzelor care provoaca anumite disfunctionalitati si luarea masurilor corespunzatoare pentru reglarea si optimizarea rezultatelor economico-financiare ale fiecarei intreprinderi. 
In conditiile unei economii de piata, fiecare societate, indiferent de marime, obiect de activitate trebuie sa isi imbunatateasca performantele economico - financiare si capacitatea concurentiala in raport cu celelalte intreprinderi aflate in concurenta. Aceasta se realizeaza prin folosirea analizei economico - financiare ca instrument al managementului intern.
Economia de piata situeaza in centrul activitatii economice intreprinderea. La nivel microeconomic rezultatele inregistrate de intreprindere determina pozitiv sau negativ economia nationala, deoarece prin activitatea sa de producere a bunurilor sau prestare a serviciilor, intreprinderea devine principalul furnizor de venituri in bugetul de stat.
Necesitatea analizei economico - financiare decurge din nevoia de cunoastere a fenomenelor si proceselor din economie, din viata unei societati. Prin intermediul analizei intregul este descompus in partile sale componente, dupa care acestea sunt studiate individual, se determina factorii care le genereaza si se formuleaza concluzii cu privire la prezentul si viitorul activitatii intreprinderii analizate. 
CAPITOLUL I
BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE
ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE
1.1 Necesitatea si continutul analizei economico-financiare
Analiza este o metoda generala de studiere a fenomenelor si proceselor din natura si societate. Notiunea de analiza provine de la cuvantul grecesc ,,analysis" si presupune descompunerea unui obiect sau fenomen in partile sale componente, in elementele lui simple in vederea cercetarii lui amanuntite.
Cunoasterea stiintifica a fenomenelor din natura si societate face necesara folosirea analizei in toate domeniile de activitate si in toate ramurile stiintei. Cu ajutorul analizei se adanceste procesul cunostintelor de la singular la general, de la concret la abstract, de la aparenta la esenta ceea ce permite descoperirea legaturilor de cauzalitate a factorilor de influenta precum si a legitatilor de formare si desfasurare a fenomenelor cercetate. In procesul cunoasterii, analiza trebuie insotita de sinteza


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Teoretico-Metodologice ale Analizei Economico-Financiare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!