Bibliografie Analitica a Memorialisticii de Detentie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
1 Comunismul in Romania
1.1 Acapararea puterii de catre comunisti. Instaurarea regimului comunist in Romania
1.2 Etapele comunismului si epoca Gheorghe Gheorghiu Dej
1.3 Transformarile interne in timpul regimului comunist
1.4 Persecutiile, lagarele de munca si rezistenta anticomunista
2 Literatura si cultura romana in comunism
2.1 Literatura scrisa in comunism
2.2 Cultura romana dupa instaurarea comunismului 
3 Memorialistica de detentie
Concluzii 
Bibliografie
Indici de autori
Indici de subiecte


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Regimul comunist a starnit controverse inca de la inceputurile sale atat in Occident cat si in randul popoarelor aflate sub cortina rosie. Si in ziua de azi dupa caderea majoritatii regimurilor comuniste oamenii si chiar istoricii nu-si pot explica de unde atata violenta- De unde atatea crime- De ce au fost tinuti oamenii in intuneric- De ce au fost distruse elitele valoroase ale societatii si nu au avut drept la cuvant, la aparare- 
In aceasta lucrare am realizat o prezentare a inceputurilor comuniste in Romania, procedeul de instaurare care a dus la sovietizarea Romaniei, oprindu-ma si accentuand perioada detentiilor, cultura, literatura si scrierile memorialistice, din perioada comunista si de dupa. Lucrarea este structurata in trei capitole, primului capitol fiindu-i alocate detaliile, informatiile introductive, care au menirea de a familiariaza cititorul cu ceea ce presupune regimul comunist, consecinte, etape, personalitati, urmate de capitolul doi care dezvolta literatura si cultura din aceasta perioada, scriitorii, genurile literare, felul in care se scria si subiectele dezbatute, scrise, publicate, finalizand lucrarea cu ultimul si cel mai important capitol, care se regaseste si in titlu si anume memorialistica. La sfarsitul lucrarii am generat cu ajutorul programului ProCite, o bibliografie, o parte din ea fiind chiar comentata, urmata de o lista de indici de autori si de subiecte.
Literatura de sertar, jurnalele si amintirile celor care au suferit in deceniile tulburatoare ale democratiei populare, dar si nenumaratele articole si dezbateri publice aparute si sustinute dupa Revolutia din 1989 ne-au familiarizat cu ideea de inchisoare si cu realitatea carcerala descrisa, implicata aproape in viata fiecarui individ. Inchisoarea, care a marcat destinul atator persoane, si nu numai dintre cele proeminente pe plan social, ci si mii de oameni obisnuiti, devine astfel nu numai o componenta fireasca a vietii cotidiene, dar si un element valorizator. Inchisoarea apare astfel drept un spatiu deosebit, care scoate in evidenta calitatea morala a oamenilor, un fel de piatra de incercare si totodata un catalizator al valorilor umane. Intotdeauna inchisoarea a fost un loc al abuzurilor, dar parca niciodata ca in timpul dictaturilor totalitare, inainte si dupa al doilea Razboi Mondial, cand puscaria devine un mijloc de intimidare, de represiune sau chiar de distrugere. Ea isi pierde statutul principal si teoretic de loc al ispasirii si al reeducarii, si devine un spatiu al violentei, al terorii si al absurdului.
Literatura romana si, in general, cultura noastra scrisa a pastrat relativ putine documente referitoare la experienta teribila a inchisorii, dar textele nu lipsesc cu desavarsire. Amintirile din inchisoare arata ca evenimente neprevazute sau rasturnari dramatice ale vietii unui individ, suferinta de pilda, trezesc in el latenta unor predispozitii nebanuite, unei inclinari catre literatura.
1. Comunismul in Romania
1.1. Acapararea puterii de catre comunisti. Instaurarea regimului comunist in Romania.
In istoria contemporana a Romaniei, transformarile produse in perioada anilor 1944-1947 marcheaza o etapa semnificativa, atat prin turnura evenimentelor in sine, cat si prin efectele cu largi reverberatii in timp. Toate aceste elemente de schimbare pot fi cuprinse in ceea ce definesc conceptele de satelizare si sovietizare, la care, in general, se face apel in literatura de specialitate, ca "procese prin care URSS si-a impus propiul sistem de putere" in zona Europei Central-Estice, inclusiv in Romania. Desfasurate simultan, aceste doua traiectorii, prin care s-au manifestat modificarile survenite odata cu trecerea de la "stadiul de socialism intr-o singura tara, la cel de socialism intr-o singura regiune" , nu pot fi strict disociate, astfel ca, pentru a intelege functionarea si parcursul lor, se cuvine a fi analizate in paralel. Inainte de toate, insa, este necesara o explicare a acestei terminologii


Fisiere in arhiva (1):

  • Bibliografie Analitica a Memorialisticii de Detentie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!