Biserica ortodoxa si regimul comunist

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . 5
Stadiul cercetarilor . 9
Situatia Bisericii Ortodoxe Romane dupa 1945 . 22
Clerul si arestarile . 28
Epurarea ierarhiei . 32
Profetii ale ierarhilor BOR privind regimul comunist . 35
Partidul Stat si Biserica Ortodoxa Romana . 39
Politia politica si slujitorii Altarului . 59
Monahismul romanesc in anii '50 . 63
Calugarii si rezistenta anticomunista . 67
Spiritualitatea ortodoxa in timpul comunismului . 75
Manastirile si puterea comunista. Ingerinte politice . 80
Clerici monahi in rezistenta anticomunista din anii '50 . 87
Indrumarea clericilor in anii comunismului . 118
Profesori de Teologie Ortodoxa in inchisori . 133
Un marturisitor: prof. dr. Teodor M. Popescu (1893-1973) . 148
Incheiere . 151
Bibliografie . 155
Anexa . 190


Extras din licenta Cum descarc?

Biserica Ortodoxa Romana si
regimul comunist (1945-1964)
Introducere
Relatiile dintre Biserica si Stat au prezentat de-a lungul timpului, si inca mai prezinta, un interes deosebit pentru Istoricii Bisericii Universale, cu atat mai mult cu cat, de cele mai multe ori, reprezentantii puterii temporare au cautat sa-si subordoneze Biserica, in vederea realizarii unor interese trecatoare si mai mult egoiste si de grup, iar nu in interesul umanitatii.
Anii '50-'60 ai sec. XX au fost dominati in cercetare de tema relatiilor dintre Biserica si Stat, fapt datorat, in parte, implicarii unor factori de raspundere din structurile religioase internationale in conflictul celui de-al doilea razboi mondial.
Caderea cortinei de fier a facut ca si raporturile dintre Biserica si statele comuniste , sau in curs de comunizare, sa fie studiate, in contextul special al regimurilor totalitare comuniste. Exista totusi diferente majore, de la zona la zona, de la Stat la Stat, si chiar de la Biserica la Biserica, fie ea Romano-catolica, Ortodoxa, Protestanta sau Greco-catolica. Aceste particularitati se datoreaza oamenilor intrati in joc si caracterelor acestora, strategiilor politice operate de fiecare regim politic din statele fostei axe sovietice .
Michel Shafir, crainic in anii comunismului la Europa Libera, afirma ca exista o deosebire fundamentala intre Biserica Romano-catolica din Polonia si Biserica Ortodoxa Romana, si anume prin faptul ca cea din urma a devenit o unealta in mana autoritatilor comuniste .
Lipsa unor miscari de protest, precum cele din Ungaria sau Polonia, a contribuit la nasterea unor stereotipuri, privind o asa-numita pasivitate nativa a romanilor. S-a subliniat de curand ca: ,,inexistenta unei opozitii in Romania comunista a fost explicata prin influenta preponderenta a Ortodoxiei asupra culturii politice. Cu alte cuvinte, Ortodoxia, spre deosebire de catolicism sau de protestantismul traditional, ar incuraja atitudinile pasive, ceea ce ar putea explica lipsa unei miscari de opozitie in Romania comunista" .
Cu privire la aceasta lipsa de rezistenta, chiar romani, precum Daniel Barbu, erau convinsi ca: ,,Bisericii romanesti nu i-a fost dat sa traverseze modernitatea in opozitie cu Statul, ci s-a lasat plamaduita de acesta. Mai intai Statul liberal i-a daruit autocefalia, unitatea prin Patriarhie si dominatia asupra celorlalte confesiuni. Mai tarziu, Statul totalitar a scutit-o de concurenta - periculoasa, intrucat se desfasoara chiar pe terenul meritelor nationale - Bisericii Greco-catolice si i-a garantat securitatea in schimbul unei retrageri partiale din sfera publica" .
In acest sens, regimul comunist, instaurat la 6 martie 1945, considera, potrivit modelului sovietic, ca asumarea controlului Bisericii va putea mobiliza poporul spre culmile realizarilor socialiste. Pericolul unui astfel de control a fost prevestit de mari valori si personalitati ale Bisericii Ortodoxe Romane, precum: Mitropolitul Nicolae Balan, Teodor M. Popescu, Ioan Gh. Savin.
S-a evidentiat adesea, mai ales in conferintele tinute la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, si nu numai, de catre fostul profesor de Teologie, T. M. Popescu, ca modelul sovietic este al unui Stat persecutor, cu repercusiuni mai periculoase decat regimul politic al lui Nero. Persecutiile din perioada primelor secole crestine ar fi avut o intensitate redusa in raport cu ceea ce se intampla in Uniunea Sovietica sau in tarile sale satelit: Albania si Bulgaria.
Schimbarile din viata sociala si politica a Romaniei, datorate presiunilor sovietice si lipsei de atasament ale celorlalte state care au manifestat o anume distantare fata de tara noastra inaintea intelegerii de la Ialta, au creat ideea transformarii Bisericii Ortodoxe Romane intr-un ,,instrument docil la dispozitia puterii comuniste" si au creat premiza ,,schimbarii in profunzime a structurii si componentei inaltei ierarhii a Bisericii noastre" . Clerul si ierarhii au inceput sa fie divizati in grupari definite de colaborarea sau necolaborarea cu puterea politica.
Cominternistii, ajunsi la putere in Romania, cautau deseori oameni care sa le faca jocul. Cum oportunisti se gaseau pretutindeni,fapt intamplat in toata istoria Poporului Roman, deznadejdea nu si-a gasit locul intre membrii noii puteri politice. In acest sens, multi preoti legionari sau membri ai diverselor partide politice se inrolau cu abnegatie in randurile Partidului Comunist, direct sau prin intermediul diverselor organizatii sindicale sau culturale, ferm slujitoare diavolului rosu. Sunt cunoscuti o serie de astfel de slujitori: Ioan Vasca, Stan Dimancea, Constantin Burducea, Valerian Zaharia, Alexandru Ionescu etc.
Biserica Ortodoxa Romana a rezistat in pofida acestor realitati, datorita fiintei sale sacramentale, prin marii duhovnici, unici in Ortodoxie si neintalniti in celelalte confesiuni crestine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biserica ortodoxa si regimul comunist.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!